PSG: RFZO DA OBEZBEDI LEK ZA SVE OBOLELE OD MULTIPLA SKLEROZE

Politika

Pokret slobodnih građana poziva RFZO da obezbedi lekove za sve obolele od Multipla skleroze, a ne kako je najavljeno za svega 1300 pacijenata od ukupno oko osam hiljada koji do sada nisu dobijali terapiju.

  • Multipla skleroza (MS) je najčešće neurološko oboljenje mladih ljudi. Obolevaju osobe u dobi između dvadesete i četrdesete godine života, u vreme kad se nalaze u ličnom, porodičnom i profesionalnom usponu i postižu najbitnije stvari u životu i dužnost države i društva je da svim obolelima omogući lečenje, kako bolest ne bi napredovala, a oni postali invalidi, navodi se u saopštenju Pokreta slobodnih građana.

Iz RFZO sada stižu informacije da su odobreni inovativni lekovi za lečenje MS-a, ali samo za 1300 pacijenata, uz do sada lečenih 1200 pacijenata lekovima prve generacije (najmanje delotvorni i odobreni još 1998. godine) od oko devet hiljada obolelih. Pokret slobodnih građana pita RFZO, šta će biti sa oko 6500 obolelih koji ostaju bez leka i ko će i na osnovu čega odrediti ko će dobiti lek?

PSG podseća da je nelečen MS mnogo skuplji na duže staze, donosi velike troškove obolelom, njegovoj porodici i društvu. Obolelima je teško da shvate da nekom više odgovara da postanu „društveni paraziti“ sa invalidskom penzijom, nego da im se obezbedi lek sa kojim bi bili ravnopravni članovi ovog društva.

Poređenja radi, u svetu, pa i u susednoj Hrvatskoj, gde svi oboleli imaju pravo na lek, lečenje MS-a se drastično promenilo u poslednjih dvadesetak godina. Od bolesti za koju nije postojao ni jedan lek, došli smo do 14 registrovanih originalnih lekova. Najveći napredak u neurologiji, vezan je upravo za terapiju MS.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.