Radnici danas na sastanak u Vladu idu ujedinjeni

Društvo Ekonomija

To je televiziji Insajder predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Saša Đorđević.

  • U ovom momentu mogu sa sigurnošću da kažem da smo pre dva dana napravili zajedničku platformu i prvi put od devedesetih godina mogu reći da sada imamo potpise i pečate svih sindikata, što pokazuje ozbiljnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo, rekao je Đorđević.

On je podsetio da je menadžement Fijata radnicima ponudio dve opcije – dvogodišnji rad u njihovim fabrikama u inostranstvu ili odlazak iz kompanije na biro.

Đorđević je istakao da radnici hoće i žele da rade, ali je sporan prediod od dve godine, zbog čega se u pregovorima traži rešenje za izlazak iz te nemoguće situacije.

  • Želimo da se taj period smanji, da se prilagodi da zaposleni mogu da odu da rade, to nije problem, ali da mogu periodično da se vrate da budu sa svojim porodicama neko vreme, kazao je Đorđević.

On je naglasio da radnici ne traže da sede dve godine i da primaju platu, jer bi i to bila „neodrživa stvar“, ali ukazuje da poslodavac želi da ih pošalje u inostranstvo da rade u fabrikama u kojima se trenutno prave modeli koji su stariji od 500L.

  • To znači da se apsolutno ne radi o obuci za rad sa novim tehnologijama. Mi smo dali saglasnost kao sindikati o obuci, ali tek onda kada u tim fabrikama bude primenjena nova tehnologija, objasnio je Đorđević stav sindikata.

Prema njegovim rečima, država kao vlasnik jedne trećine Fijata u ovom momentu ne može da se ponaša kao medijator, ali je sindikati u ovom trenutku vide kao nekoga kome mogu da se obrate, ko je takođe odgovoran i sa kim može da se nađe rešenje za izlaz iz ove situacije.

Piše: FoNet
Tagovi:

1 thoughts on “Radnici danas na sastanak u Vladu idu ujedinjeni

  1. Sa srecom da vam uspeo sa ljudske strane.

    Kao poreski obveznik mislim da je ovo ekonomski neopravdano, velika greska, neprimereni troska i veliki izdatak za sve poreske obveznike gde niko nece imati vajdu gde ce stvari biti trenutno resene – samo se kupuje vreme i osnovni bazicni problemi guraju pod tepih.

    Ovde niko ne postavlja ni pitanje a sta ako za 2 godine ovaj novi FIAT propadne ili odustane od svega toga ili pak mozda dobiju bolje uslove u nekim drugim zemljama i jednostavno odustrane od svega toga jer im to novi ugovor takodje omogucava?

    Bolje da su trazili da prave neki model par godina koji moze da se prodaje ovde kod nas i u regionu gde bi se isti model mogao koristiti i kao sluzbena vozila administracije i drave a kasnije da se odradi tranzicija u e-vozila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.