RADOVI NA IZGRADNJI PUTNE INFRASTRUKTURE U SOBOVICI U PUNOM JEKU

Ekonomija Grad

Radovi na izgradnji putne infrastrukture i komunalnom opremanju nove industrijske zone „Sobovica – Jarušice“ u Kragujevcu, započeti 12. aprila polaganjem kamena temeljca za tehnološki Majnd park, u punom su jeku, navodi se u saopštenju Službe informisanja kragujevačke gradske uprave, nakon jučerašnje posete gradskih čelnika gradilištima u „Sobovici“.

U industrijskoj zoni „Sobovica“ će pored tehnološkog Majnd parka koji će se prostirati na 120 hektara, pored postojećih pogona biti locirani i novi pogoni nemačkog Simensa za proizvodnju tramvaja i železničkih vagona, kao i fabrike drugih kompanija. Ovaj projekat zajednički realizuju država Srbija sa deset miliona evra i grad Kragujevac koji je nadležan za putnu infrastrukturu.

Čelnici Kragujevca koji su juče posetili gradilišta u novoj industrijskoj zoni, konstatovali su, prenosi Služba informisanja, da je na saobraćajnici „Jug“ u „Sobovici“ koja će spajati naselje Jarušice sa državnim putem za Topolu asfaltiran prvi krak u dužini od 1.600 metara, te da slede radovi na drugom kraku dugom 1.400 metara.

– U okviru komunalnog opremanja nove industrijske zone asfaltirani su opštinski put za Jarušice i državni put za Raču. Uskoro započinju i radovi na revitalizaciji puta od izlaza iz Kragujevca, odnosno od naselja Opornica do skretanja za Raču (Kragujevačku) u dužini od 6,5 kilometara, najavljeno je juče u „Sobovici“.

Istovremeno se sa desne strane puta prema Rači gradi gasovodna mreža. Paralelno se postavljaju gasovod visokog i niskog pritiska koji će prirodnim gasom snabdevati novu industrijsku zonu i dugoročno podmiriti potrebe privrede. Nova gasovodna mreža omogućiće žiteljima okolnih naselja da se već od sledeće grejne priključe na distributivnu gasovodnu mrežu.

Nemački Simens je, podsetimo, 1. februara ove godine i zvanično preuzeo kragujevačku kompaniju „Milanović inženjering“, u kojoj je nastavio proizvodnju delova za železničke vagone i počeo osvajanje proizvodnje kompletnih vagona i tramvaja. Pored privrednih, predviđeno je da u „Sobovici“, odnosno Majnd parku budu izgrađeni i stambeni, zdravstveni, obrazovni objekti, kao i interna železnica i poslovni aerodrom. Očekuje se da će u fabrikama u „Sobovici“ biti otvoreno nekoliko hiljada novih radnih mesta.

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.