Sećamo li se Doma vojske u Kragujevcu? (VIDEO)

Grad Istraživanje

Restoran, pozorišna sala, bazen, sportski tereni, letnja bašta… sve to je nekada bio Dom vojske u Kragujevcu, odnosno Dom JNA, koji već dve decenije čami u prašini i nije u upotrebi.

Kao što znaju Kragujevčani, nalazi se na ekskluzivnoj lokaciji, u Ulici kneza Miloša, pored Muzičke škole, zgrade Knjaževsko-srpskog teatra i Prve kragujevačke gimnazije. Građen je u okviru prvog petogodišnjeg plana (1947-1951), naporedo sa stambenim naseljem Vašarište, Tehničkom školom, Komandom korpusa, generalskim vilama u Erdogliji i zgradom „Uzor“ u glavnoj ulici, a rekonstruisan oko 2012. godine, sredstvima Ministarstva odbrane, u iznosu od 20 miliona ondašnjih dinara. Trenutno ima oko 3,5 hiljade kvadrata, a procenitelji se ne slažu tačno oko površine koja mu pripada i procenjuju je između dva i četiri hektara zemljišta.

 Svi dosadašnji pregovori grada Kragujevca i vojske Srbije, koji se vode od 2004. godine, oko toga da se Dom vojske ustupi gradu na upotrebu propali su, iako je par puta izgledalo da je rešenje na domak ruke. U procesu pregovaranja učestvovala su čak tri gradonačelnika: Veroljub Stevanović, Radomir Nikolić i Nikola Dašić i bar četiri ministra odbrane: general major Zoran Stanković, Dragan Šutanovac, Bratislav Gašić, Zoran Đorđević.

Svojevremeno time se bavila i sadašnja premijerka, a ondašnja ministarka lokalne samuprave Ana Brnabić, kao i bar jedan od bivših socijalističkih ministara prosvete Mladen Šarčević. Uključena su bila i bar dva rektora Univerziteta u Kragujevac, braća Slobodan i Nebojša Arsenijević. I ništa.

Da se prisetimo malo hronologije. Kako su pisale „Kragujevačke novine“ – „nadvlačenje i razvlačenje u nastojanju da Kragujevac postane vlasnik zemljišta na svojoj teritoriji traje od 2004. godine, kada je gradonačelnik po drugi put postao Veroljub Stevanović“. Godinu dana kasnije, 2005. izgledalo je da dogovor može da se postigne i to na taj način što će Vojska ustupiti kasarnu „Radomir Putnik“ koja je prekoputa Doma vojske, kao i kasarnu „Milan Blagojević“, na putu ka Spomen parku, za izgradnju objekata kulture kao i stanova, među kojima bi bar neki (o tome je raspravljano kasnije) bili vojno vlasništvo.

Prošlo je još godinu dana,  a Minsitarstvo odbrane na čijem je čelu tada bio Zoran Stanković usvaja master plan kojim pokreće prodaju objekata stradalih u NATO bombardovanju i posao poverava Direkciji za imovinu na čijem čelu je tada bio Jovan Vorkapić. Tada je grad Kragujevac bio spreman da kupi kasarnu „Radomir Putnik“ za oko 4,5 miliona evra, ali to nije sprovedeno u delo zbog proceduralnih problema upravo u Direkciji za imovinu. Grad je inače u ovom periodu nameravao da zgradu Doma vojske pretvori u Muzički centar, koji se docnije uselio u prostorije bivšeg „Šumadija filma“, u ulici Save Kovačevića.

 Od 2010. godine kreće nova faza u pregovorima. Tada je na čelu Ministarstva odbrane Dragan Šutanovac koji bar naizgled pokazuje dobru volju da se ovaj problem reši. Broj stanova koje bi Vojska Srbije trebalo da dobije u razmeni zemljišta raste sa 35 na 90. No tada se dešava veliki obrt, cena sa nešto 4,5 miliona evra (za kasarne i Dom vojske) skače na 30 miliona nakon procene Poreske uprave na čijem čelu je tada bio Kragujevčanin Dragutin Radosavljević. Kako su pisale „Kragujevačke“ ondašnji gradonačelnik Veroljub Stevanović je ovu sumu ocenio kao „političku cenu“.  Stevanović je tada bio na čelu stranke „Zajedno za Šumadiju“, koja je pak bila u svađi sa Demokratskom strankom kojoj su pripadali Radosavljević i Šutanovac.

 • Stevanović je tvrdio da je zacepljena cena od 30 miliona evra osveta prema njemu i lokalnoj vlasti, dok su poreznici obrazlagali da su koristili podatke o tržišnim vrednostima nepokretnosti.

Na početku 2011. Ministarstvu odbrane se osim Grada Kragujevca obraća i rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević sa zahtevom da se obavi administrativni prenos praznog Doma vojske sa Minsitarstva odbrane na Ministarstvo prosvete, te da se ova zgrada ustupi Filološko-umetničkom fakultetu za njegov muzički i filološki odsek. Ministarstvo odbrane još uvek sa Šutanovcem na čelu, traži 8,2 miliona evra za to.

U isto vreme izgradnja nove zgrade FILUM-a  koja bi imala čak 3.000 kvadrata više nego Dom vojske procenjena je na 4,5 miliona. Grad iste godine uzvraća tražeći od Minsitarstva odbrane da mu plati taksu i rentu za Dom vojske na osnovu nadoknade za građevinsko zemljište. Ministarstvo odbacuje ovaj zahtev tvrdeći da je to nezakonito i grad zapravo nikad ne dobija traženi novac. Godine 2012, pred sam kraj mandata Dragana Šutanovca izgledalo je da je napravljen nekakav pomak. U međuvremenu je obavljena rekonstrukcija Doma vojske, a najavljena je i nova. Šutanovac je sad spreman da ovu zgradu preda Univerzitetu za smeštaj FILUM-a, i najavljuje saradnju ovog Univerziteta sa Univerzitetom odbrane i pretvaranje Garnizonske ambulante u Vojno medicinski centar u Kragujevcu.

Ali Dragan Šutanovac je smenjen 27. jula 2012. kada na njegovo mesto minsitra odbrane dolazi Aleksandar Vučić. Svi pregovori staju dok Vučića i posle njega Nebojšu Rodića nije zamenio na čelnom mestu Ministarstva odbrane Bratislav Gašić. Gašić pregovara sa novim gradonačlenikom Radomirom Nikolićem i kaže da je bezmalo svršeno i da će se od jeseni 2015. FILUM useliti u ovu zgradu koja će joj biti iznajmljena.

Ali ode Gašić, ode i Dušan Vujović sa mesta ministra a od dogovora ništa. Radomir Nikolić  2016. obnavlja dogovore sa Zoranom Đorđevićem u kojima učestvuju i Ana Brnabić i ondašnji ministar prosvete Mladen Šarčević i opet obećavaju ovu zgradu FILUM-u, što ponavljaju i naredne 2017. FILUM je tada spremio elaborat o rekonstrukciji ovog objekta za 120.000 evra, ali sada nastaje problem između Ministarstva prosvete koje treba da da novac i Ministarstva odbrane koji traži da oni rukovode poslom rekonstrukcije, te od dogovorenog posla opet nije bilo ništa. Sledeći ministri: Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović i aktuelni ministar i predsednik Srpske narodne stranke Miloš Vučević nisu se više bavili ovim pitanjem, a Nikola Dašić dok je bio gradonačelnik tvrdio je da se za ovu zgradu traži tržišna cena, i da grad nema novca za to.

I tako nekadašnji Dom JNA, ponos starih Kragujevčana koji su tu dolazili na igranke, filmske matinee, proslave matura, predstave Teatra „Joakim Vujić“… dok je ovaj bio u rekonstrukciji, i dalje čami u prašini. Promućurniji Kragujevčani odu pa se parkiraju ispred rampe, jer se tu parking ne plaća. Sve i da bilo ko, bilo šta obeća u narednom periodu, ne bi trebalo u to verovati, jer je, kao što se videlo planova bilo dosta, a realizacija je bila čista nula. I to govori o ovoj državi više od bilo kojih naprednjačkih parola koje prizvaju „svetlu budućnost“. A nezbrinuti studenti FILUM-a razmatraju da li da uđu u štrajk u 21. godini svog postojanja bez zgrade.

Piše: Gordana Jocić
Tagovi:

12 thoughts on “Sećamo li se Doma vojske u Kragujevcu? (VIDEO)

 1. Eno ih sada Veroljub Verko Stevanović i Dragutin Guta Radosavljević u koaliciji pa mogu da se dogovore. Samo još da dođu na vlast. A možda na vlasti i nisu jer su tada mogli nešto da urade za ovaj grad a nisu.

  1. Ako mislite da ja slucaj Doma vojske, Pionira, Gradske dvorane Sumadija … slucaj nemara vlasti, gresite poastovani gradjani. To je projekat u sklopu programa unistavanja kulture uopste. U vreme Josipa B@roza imali smo programiranu kulturu, u vreme ove vlastri imamo programiranu nekulturu. U tom programu gradjani svom svojom snagom i energijom pomazu vlasti. Jer se neko buni, ne buni se. Sve ovo sto Kragujevac nena, nema jer to gradjanima ne treba. da gradjanima Kragujevca treba neko bi vec trazio dvoranu. Zato noikada ne krivite vlast, krivite sebe, to vazi i za mene. kriv sam sto nemam nista od navednog i jos mnogo toga.Vlast je itekako shvatila znacaj kulture i zato je nemiloasrdno unistava.

   1. Ah taj komunizam i tito kakve je posledice ostavio u mozgovima tadasnjih proletera i pionira.
    Zalosno kakvo ispiranje mozga u to vrme neko naziva KULTUROM.

 2. Ako je ovo bilo,a vidim da jeste, u svrhu da podrzimo filum koji nikako da dobije zgradu.
  Znate sta ,filum je privatni fakultet,nazovi ga ,sa neakreditovanim diplomama.Ako je privatni nek kupe ili neka naprave sebi zgradu.Grad ne treba da ima nista sa tim.Dom vojske treba iskoristiti ali pokloniti filumu je sasvim van svake pameti.
  Svaki student sa tog fakulteta,tek po zavrsetku ukapira kad mu kazu „tvoja diploma ne postoji u sistemu“,zamislite smer „muzika u medijima“ ….ma to je sjajno ….ili profesorke koja salje poruku studentima ,“hocete da drzimo cas danas ili necete?“

  1. Filum nije privatni fakultet, ali izgleda kao da jeste, posto su ga pojedini profesori privatizovali, stancuju bezvredne diplome samo da bi oni imali sigurno uhlebljenje i tezge sa strane.

 3. U nekim lepšim i bezbrižnijim godinama do 2005.g. Dom Vojske bio je za tadašnje generacije stecište raznih opšte poznatih aktivnosti koje su ih na različite načine činile srećnim i zadovoljnim… nešto stariju, mene i moju opčinila je igra
  najteže igre u bilijaru (karambol) koji nije imao današnju popularnost… stara zgrada počela je da se rekonstruiše februara pre 37 godina (1986.) i od aprila 1988.g. u gradjevìnskom smislu
  spoljašnjosti koju ima i danas… kakvo je
  stanje unutrašnjosti zna malo ko, a
  najviše „neko“ ko je imao moć da naloži
  postavljanje dodatne ograde, voleo bih da
  ga vidim i saznam, ko god da je i šta je,
  kakve su to moći zatvaranja i zbog čega
  prilaza iz dve centralne ulice grada… u
  samom početku rekonstrukcije tadašnji
  vojnik u KG-u i u njemu – pok.Gaga Dragan
  Samardžić (sin pok.glumca Ljubiše) pitao
  me je vizionarski „kome se ovo radi kada
  će to neko jednoga dana kupiti za 5
  dinara“!?… odgovorih mu da se mora obnoviti stara zgrada i da Vojska neće to nikada dozvoliti… sada se samo nadam… Pohvale i zahvalnost novinarki Gordani za
  iniciranje sećanja… „FILUM“-u ili ne, on
  pripada Gradu i svim kragujevčanima i
  ljudima dobre volje, potrebno ga je oživeti
  u javnom interesu i ne dozvoliti da zažive
  kuloari o „zatrpavanju bazena“ zarad izgradnje nove ulice iz “ jakih“ intelektualnih glava…
  Mnoge večeri koje su bile „Plave“, „Drugarske“ i raznorazne, svadbe, proslave matura, ispraćaji tada u Vojsku i penziju kojih nema više, kulturne aktivnosti, predavanja i sl. potrebno je povratiti narodu koji ga je na kraju svih krajeva i izgradio i mladim generacijama omogućiti jedan širokoliki prostor u gradu Kragujevcu, Gradu koji to zaslužuje i koji treba i mora da se vrati na mesto koje mu
  pripada!

  „Drugarske“ i raznorazne, svadbe,
  ispraćaji tada u Vojsku i penziju kojih više nema, kulturne i sportske aktivnosti,
  predavanja i sl. neophodno je povratiti
  narodu koji ga je na kraju svih krajeva i
  izgradio!

 4. Treba pokloniti gradu da bi se neki od vladajućih jos malo ugradio u izgradnju nekog trznog centra ili stambene zgrade i zgrabio neki milion….

  1. Grad je sebicana i odvratna institucija ma ko bio na vlasti.Ja i moji preci smo najbolje ostili na svojoj kozi.
   Gradu treba oduzeti ono sto su pokrali od gradjana a ne poklanjati.

  2. Nisam Titoista, i pritiv njega sam bio, kad se to nije smelo, ali deset generacija ovakve vlasti ne moigu da stignu da uniste sta je sve u to vreme naptavljeno, a kamoli da okrece. I Tito je shvatao znacaj kulture i bili smo programirani, danas smo unisteni

 5. Gospodo, ova nesposobnost aktuelnih ljudi u gradu je došla do svog najvećeg izražaja…stručni ljudi se sklanjaju u stranu, zato što su najmanje zaslužni isplivali na površinu, slepi poslušnici su najtraženiji jer oni donose profit pomenutim. Ovaj grad je grad porodičnih, kumovskih i kurvarskih veza. Jedino što može ići na ruku a u smislu prosperiteta je jedna velika korenita promena(revolucija mladih a ne istih, nesposobnih iz vlasti i sa druge strane opozicije koja je samo željna vlasti).Nadam se budućim generacijama koji moraju doživeti otrežnjenje uma i sagledati sve greške iz prošlosti i sadašnjosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.