Šik šajkača i Teslina svetlost u nama i oko nas – Dupli program biblioteke

Kultura

Večeras, u sredu, 25. avgusta u 18 sati u Ogranku Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” u Staroj radničkoj Koloniji (Laze Marinkovića 56) Udruženje Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla” organizuje otvaranje izložbe pod imenom „Teslina svetlost u nama i oko nas”.

U organizaciji Udruženja Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla” realizovani su likovni i literarni konkursi za osnovce i srednjoškolce iz Srbije i Hrvatske pod zajedničkim nazivom „Teslina svjetlost u nama i oko nas”, povodom 165 godina od rođenja Nikole Tesle. Komisija je odabrala najbolje radove, koji će činiti postavku izložbe koja se večeras otvara u Koloniji.

Takođe večeras, u sredu, 25. avgusta ali u 19 sati i u Galeriji biblioteke u „Kući Đure Jakšića” (Karađorđeva 36) biće otvorena izložba Zagorke Stojanović „O šik šajkači – kreativna instalacija”.

Zagorka Stojanović (Beograd, 1939) beogradska je samostalna umetnica, u slikarskom svetu poznata više od pet decenija, kao tapiserist, kostimograf, scenograf, ilustrator i modni kreator. Od svega čime se bavila najviše voli tkanje tapiserija i odevnih predmeta, pa Zagorka često za sebe kaže da je „tkalja koja je završila akademiju za primenjene umetnosti”.

Član je ULUPUDS-a i Udruženja filmskih radnika. Do sada je izlagala ne preko šezdeset kolektivnik i preko trideset samostalnih, a osnovala je Tkački dvor gde stvara svoje kreacije u samoći seoske kuće u Rakarima, uz koje se kako ona to kaže „igra”. 

Zagorka je izlagala svoje šik šajkače na više mesta, prošle godine u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo. Tada je rekla: „Kapu narod poredi sa nebeskim svodom (kapa nebeska) a šajkaču sa prevrnutom šajkom (sunčevom barkom). U srpskoj mitologiji kapa je starija od glave i zamena je za čoveka. Srbin hoće sve da radi pod kapom, čak i decu da pravi ali neće dve stvari: da se krsti i da jede”.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.