Razgovor o knjigama sa autorima „Liberlanda” večeras na Letnjoj sceni SKC-a

Kultura

Večeras, u sredu, 25. avgusta u 20 sati na Letnjoj sceni SKC-a održaće se predstavljanje knjiga „Biletarnica za slepe putnike” i „Život na crticu” autora Gorana Matića i Dejana Grujića, u okviru razgovora o delima sa autorima „Liberlanda”.

Estetika Gorana Matića estetika je boli i dopadljive težine po koju se vraćamo iz pjesme u pjesmu. To je estetika boli, spaljenog mesa i pamćenja vode koja čitatelja dugo zadržava na mjestima gotovo rušilačke snage. Iako su ga do sada objavljene pjesme profilisale kao pjesnika koji dobrovoljno pod srce gura nož i čini to smelo i vješto, nova knjiga Gorana Matića je proboj u utrobu grada u kojem pjesnik uz svoju bol filtrira i bol onih oko sebe. Goran Matić je pjesnik mjesečine, smrti i ljubavi, destruktivne i krvave. Mr muzike Milovan Filipović

(Vanda Petanjek)

Goran Matić je pesnik iz Beograda. Preciznije, iz Zemuna. To mu je posebno važno da istakne prilikom predstavljanja. Predstaviće nam se kao veoma neobičan umetnik, koji je kao inženjer ušetao u svet privatnog biznisa ali i lepe reči.

Crtice su svuda oko nas. Svakodnevno ih crtaju događaji, političari, talentovani autsajderi, pametni, budale. Sve to zapaža, beleži, komentariše Dejan Grujić u knjizi mudrog polimetaforičnog naslova ;Život na crticu;. Crtice nisu verbalne folaže već osmišljen spoj aktuelnog sa obaveznim, problematičnog sa rešivim. Autor ne opterećuje, ne pametuje, ne nameće se već, kao Svevideći, samo ukazuje i poručuje čitaocima: NIJE ŽIVOT BOJATI SE ŽIVOTA, VEĆ JE ŽIVOT HRABRO IZAĆI MU NA CRTU.

(Mr muzike Milovan Filipović)

Dejan Grujić, diplomirani glumac, voditelj, spiker, novinar, urednik, a sada i pisac ili bloger, ili kako vam drago rođen je u Peći, Kosovo i Metohija, 1969. godine.
Osnovnu školu završio je u Aranđelovcu, srednju u Beogradu, a Akademiju umetnosti u Prištini. Na klasi prof. dr Vladimira Jevtovića diplomirao je glumu 1994. godine. Radio je kao novinar-voditelj na Radio Prištini do 1999. godine.

Tokom studija igrao je u Narodnom pozorištu u Prištini. Bio je organizator mnogobrojnih kulturno-umetničkih programa. Pisao je tekstove i komponovao muziku. Umeo je da svira harmoniku. Jedno vreme bio je usmeren ka pedagoškom radu sa mladima i decom u okviru dramskog studija u centru „Boro i Ramiz” u Prištini.

Učestvovao je na mnogim stručnim skupovima ali i organizovao škole novinarstva, lepog govora, i glume širom Srbije. Posle rata kratko je radio u RTV „Toplica” u Prokuplju, a od oktobra 2001. godine se zaposlio na Radio Beogradu 202 gde i danas radi.

Pozajmljivao glas brojnim junacima crtanih filmova i bio narator u mnogim emisijama stranog dokumentarnog programa.

Posebno priznanje mu predstavlja to što je svih 30 godina staža do sada proveo pred mikrofonom kao voditelj „živih emisija”. Danas je voditelj i urednik emisije jutarnjeg programa Radio Beograda 202, „Ustanak”, u kojoj je do oktobra 2018. godine redovno obajvljivao Crticu 202 koja je predstavljala pogled na stvarnost iz ugla takozvanog običnog čoveka. Redovno prati rad književnih stvaralaca i promoviše ih na Radio Beogradu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.