„Nemoguće je ne doći u sukob interesa kad ste u Kniću“ – iliti kako su za godinu dana funkcioneri dobili 9 rešenja Agencije za sprečavanje korupcije

Društvo Grad

Čak 9 rešenja Agencije za sprečavanje korupcije doneto je za nešto više od godinu dana, za javne funkcionere, mahom odbronike Opštine Knić.

Kažemo čak devet, jer cela Opština Knić, prema popisu iz 2011. godine ima nešto više od 14 hiljada stanovnika (tačnije 14.237).

Rešenja Agencije doneta su zbog sukoba interesa, jer su pomenuti javni funkcioneri dobili bespovratna novčana sredstva, ukupne vrednosti veće od million dinara, od Opštine Knić.

Aleksandar Radosavljević, bivši demokrata i direktor Centra za kulturu Knić

Jedan do njih je zapravo dobro poznati Kragujevčanin, doskorašnji direktor “Centra za kulturu, turizam i sport Knić”, Aleksandar Radosavljević, koji je zaključio ugovor “za nabavku usluge etno turizma” kod seoskog gazdinstva sa obrokom „Tradicionalni gružanski specijaliteti“, sa članicom Upravnog odbora navedena ustanove, Vladankom Aleksić. Na osnovu tog ugovora pomenutom poljoprivrednom gazdinstvu isplaćeno je 97.000,00 dinara.

Radosavljević je inače bivši član Demokratske stranke, narodni poslanik, potpredsednik Izvršnog odbora DS-a, kao i portparol, ali i svojevremeno predsednik Gradskog odbora demokrata u Kragujevcu. Bio je jedan od aktera afere “Bodrum”, kada je zloupotrebljena poslanička kartica, tada poslanice Nede Arnerić, priliikom glasanja za izbor Kori Udovički na mesto guvernerke Narodne banke Srbije.

Kako su mediji pisali krajem 2020. godine, Radosavljević je sa mesta direktora Centra za kulturu iz Knića, otišao na mesto pomoćnika u Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kod takođe bivše demokrate, Gordane Čomić.

Što se Vladanke Aleksić tiče, iako u obrazloženju Agencije za sprečavanje korupcije piše da joj je javna funkcija prestala, na sajtu Opštine Knić stoji da se Vladanka i dalje nalazi u Upravnom odboru Centra za kulturu iz reda domaćinstva koje se bave seoskim turizmom.

Agencija je rešenje za sukob interesa donela i protiv odbornice Skupštine opštine Knić, Milice Milošković, čijoj je preduzetničkoj radniji pod nazivom ”Milica Milošković PR Proizvodnja metalnih konstrukcija MIL dizajn Žunje“, dodeljena subvencija iz budžeta opštine, namenjena za podršku u postojećoj privredi u iznosu od 336.000,00 dinara.

Rešenje Agencije u slučaju Milice Milošković

„Šumadijska čelična lejdi“, kako je inače nazivaju, inače je kovač u porodičnoj kovačkoj radnji, a bavi se i seoskim turizmom, u selu Žunje, gde i živi. Milošković je i dalje odbornica u Skupštini opštine Knić, a prema navodima sa zvaničnog sajta opštine Knić, nalazi se i u Savetu za društvene delatnosti, ali i Komisiji za ravnopravnost polova.

Milica Milošković – foto: printScreen emisije „Probudi se“

Goranu Iliću su za vreme obavljanja funkcije člana Opštinskog veća Knić, iz budžeta opštine Knić za 2017., “na ime investicije-boksovi za držanje krmača i prasića“, dodeljena bespovrtana novčana podsticajna sredstva u iznosu od 195.922,56 dinara.

Iliću međutim ovo nije prvo rešenje Agencije, koja mu je takođe izrekla presudu zbog sukoba interesa, jer je u vreme kada je postao član Opštinskog veća nastavio da obavlja dužnost člana Saveta MZ Brnjica.

Iako u rešenju Agencije za sprečavanje korupcije stoji da je Goranu Iliću prestala javna funkcija, on je nakon toga ponovo postao odbornik Skupštine opštine Knić u novom sazivu. A prema navodima zvaničnog sajta opštine Knić, nalazi se u Komisiji za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine i administrativna pitanja.

Goran Ilić – foto: printScreen youtube Opštine Knić

Nenadu Markoviću su kao članu Opštinskog veća opštine Knić, iz budžeta opštine Knić za 2017. godinu, “na ime investicije-prašač redni“, dodeljena bespovratna novčana podsticajna sredstva u iznosu od 186.592,00 dinara.

Rešenje Agecije u slučaju Nenada Markovića

Marković je inače po zanimanju autoelektričar, a prema navodima zvaničnog sajta opštine Knić, nalazi se u Upravnom odboru OŠ “Rada Šubakić”, kao i u Komisiji za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine i administrativna pitanja, iz reda građana.

Za vreme obavljanja javne funkcije odbornika Skupštine opštine Knić, Dejanu Mirkoviću su za 2017. godinu dodeljena bespovrtana novčana podsticajna sredstva u iznosu od 120.000 dinara, na ime investicije-nabavke junice“.

Za razliku od ostalih kolega”, Mirković je iskoristio pravo izjašnjavanja na obaveštenje o pokretanju postupka Agencije protoiv njega. Navode Agencije nije sporio, ali je naglasio da su mu novčana sredstva dodaljena na osnovu konkursa koji je bio javan, te da smatra da navedena situacija ne predstavlja sukob interesa, jer su javno bili propisani kriterijumi bodovanja, kao i da su ostali privrednici ostvarili pravo na predmetna novčana sredstva. Takođe je naveo i da je opština Knić mala opština, čije se stanovništvo pretežno bavi poljoprivredom i da je nemoguće da niko ni sa kim ne bude u srodstvu i da ne dođe u situaciju sukoba interesa.

Rešenje Agencije u slučaju Dejana Mirkovića

Mirković je i dalje odbornik u Skupštini opštine Knić, a prema navodima zvaničnog sajta opštine Knić, nalazi se i u Komisiji za predstavke žalbe i Savetu za razvoj poljoprivrede.

Kao odbornik Skupštine opštine Knić, Milošu Kostiću su iz budžeta opštine Knić za 2017. godinu, “na ime investicje-nabavka kvalitetnih ovaca“, dodeljena bespovratna novčana podsticajna sredstva u iznosu od 64.050,00 dinara.

Rešenje Agencije u slučaju Miloša Kostića

Ovaj veterinarski tehničar i dalje je odbornik u Skupštini opštine Knić, a pored toga, prema navodima zvaničnog sajta opštine Knić, nalazi se i u Savetu za razvoj poljoprivrede.

Goranu Nikoliću su za vreme vršenja javne funkcije odbornika Skupštine opštine Knić, iz budžeta opštine Knić za 2017., “na ime investicije-nabavke pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo“, dodeljena bespovrtana novčana podsticajna sredstva u iznosu od 25.060,00 dinara.

Rešenje Agencije u slučaju Gorana Nikolića

Ovom Automehaničaru, koji od 2006. godine ima registrovan autoservis, prestala je javna funkcija i koliko smo uspeli da proverimo, trenutno se ne nalazi ni na jednoj javnoj funkciji.

Zoranu Pantoviću su kao odborniku Skupštine opštine Knić, iz budžeta opštine Knić za 2017. godinu, “na ime investicije-nabavka mehanizacije za voćarsku i povrtarsku proizvodnju – sitna mehanizacija“, dodeljena bespovratna novčana podsticajna sredstva u iznosu od 17.245,00 dinara.

Rešenje Agencije u slučaju Zorana Pantovića

Ovaj inače ugostitelj i dalje se nalazi na mestu odbornika u Skupštini opštine Knić, a pored toga, prema navodima zvaničnog sajta opštine Knić, nalazi se i u Komisiji za predstavke i žalbe, kao i u Savetu za praćenje primene etičkog kodeksa.

Za sve gore pomenute slučajeve, Agencija je zbog sukoba interesa, izrekla meru javnog objavljivanja odluke o povredi zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

foto ilustracija: Zgrada opštine Knić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.