Sindikalna organizacija Zastava oružje: Protivzakonita smena rukovodioca

Društvo Ekonomija

Povodom smene izvršnog direktora za proizvodnju oglasila se sindikalna organizacija Zastava oružja čije saopštenje prenosimo u celosti:

„U petak 26. februara 2021. godine održana je sednica Nadzornog odbora Zastava oružje AD na kojoj je smenjen izvršni direktor za proizvodnju. Smena je izvršena bez obrazloženja, protivno saglasnosti generalnog direktora.

Nadzorni odbor u sastavu Ivica Marjanović, Ljubiša Stošić i Slobodan Čikirić protivno Poslovniku o radu i bez tačke dnevnog reda izvršio je protivzakonitu smenu rukovodioca koji je pre samo nekoliko meseci postavlјen od istog Nadzornog odbora.

Za novog izvršnog direktora je postavlјen mašinski inženjer koji ima malo više od godinu do penzije i koji je zbog disciplinskog kažnjavanja 2001. godine bio proglašen tehnološkim viškom u fabrici.

Sindikat je više puta ukazivao Ministarstvu odbrane i Vladi Republike Srbije da je fabrički sistem potpuno razoren stalnim promenama rukovodećeg kadra, a za nepune četiri godine od kako je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora smenjeno je devet izvršnih direktora, što se kosi sa zdravom logikom, i čime je potpuno obezvređena ta odgovorna funkcija.

Iako Zakon o privrednim društvima obavezuje članove Nadzornog odbora da deluju u najbolјem interesu preduzeća i da  poslove obavlјaju savesno, već godinama je prisutna potpuna privatizacija javne funkcije a koja bi trebalo da se obavlјa isklјučivo u javnom interesu.

 Rezultat takvog upravlјanja i nepoštovanja fabričkih procedura su gubici od preko 40 miliona dolara ostvareni samo od 2017. godine. Ukupni gubici preduzeća su dostigli oko 18 milijardi dinara, a tri milijarde dinara je gubitak iznad visine kapitala.

Nadzorni odbor je u stalnom sukobu sa radnicima fabrike, a ovih dana taj sukob je produblјen najavom od strane predsednika Nadzornog odbora da će radnicima u proizvodnji biti ukinute norme, kao i zbog izazivanja opasnosti od širenja zaraze Kovid 19 prilikom kontrole masovne alkoholisanosti radnika jedne smene iza koje stoji, po sopstvenim rečima, Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora Zastava oružje AD.

Odbor Sindikalne organizacije Zastava oružje, na sednici održanoj 3.03.2021. godine osuđuje dalјe urušavanje fabričkog sistema od strane Ministarstva odbrane koje je delegiralo članove Nadzornog odbora u fabriku Zastava oružje. Sindikat je 1. februara obavestio novog ministra odbrane o svim pojavama koje su prisutne a rezultat su delovanja Nadzornog odbora i njegovog predsednika.

Ukoliko se nastavi ćutanja nadležne administracije, Sindikat Zastava oružje će organizovati protest ispred Ministarstva odbrane gde će ukazati na rušilačko dejstvo upravlјanja fabrikom i tražiti smenu Nadzornog odbora koji je svojim radom i delovanjem fabriku Zastava oružje doveo na ivicu bankrota.“

Foto: FB stranica Sindikalne organizacije Zastava oružje

Tagovi:

2 thoughts on “Sindikalna organizacija Zastava oružje: Protivzakonita smena rukovodioca

  1. Kakva je to bruka za fabriku koja slavi 168 godina.Dal je moguce da niko iz vrha drzave ne vidi kako je temeljno rastura.Toliko mnogo zla u tako malom čoveku?Za riplija.

  2. Sta ima da prica ilic kad je on najveci krivac za stanje u fabricikoristi sve trosi radnicki novac strajkovali smo da ga vratimo na poso tu smo napravili najvecu gresku koje on da se mesa u poslovnu politiku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.