Sindikat Fijata: Posao za 400 radnika u Zastavi Tervo i BSS „Morava“

Društvo

Fabrike „Zastava terenska vozila“ (Tervo) u Kragujevcu i „Borbeni složeni sistemi – pogon Morava“ u Velikoj Plani će u narednom periodu zaposliti više od 400 radnika Fijata koji nisu pokazali interesovanje za rad od dve godine u Stelantisovim pogonima u Italiji, Nemačkoj, Poljskoj i Slovačkoj, saznaje N1.

U Samostalnom sindikatu Fijata ističu da će pomenute dve fabrike znatno povećati proizvodne kapacitete.

  • „Naredne nedelje ćemo obići fabrike „Tervo“ i „BSS“ i videti kako stoje stvari tamo, jer nam je cilj da zbrinemo što veći broj radnika, u što kraćem vremenu. Za sada veći broj slobodnih mesta ima u „Zastavi Tervo“. Imam saznanja de će obe namenske fabrike znatno povećati proizvodne kapacitete i biće mesta za više od 400 naših radnika“, kaže za N1 Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata Fijata u Kragujevcu.

Što Stelantis više poboljšava uslove za odlazak radnika iz Kragujevca na rad u Stelantisove fabrike u Evropi, to pada interesovanje radnika za pečalbu u inostranstvu.

  • „Od pouzdanih izvora saznajem da je odziv radnika slab. Neki radnici čekaju poslednji dan izjašnjavanja za inostranstvo. U petak ćemo znati koliki je to broj radnika i nije isključeno da Stelantis produži to za još dva dana, do utorka. Sindikat nema tačan broj prijavljenih radnika. Stelantis mudruje, ćuti i baš su zabrinuti zbog malog odziva. Moguće je da u petak kompanija objavi koliko se radnika izjasnilo za rad van Srbije. Tada ćemo znati koliko radnika će primiti otpremninu“, dodaje za N1 Saša Đorđević.

Do petka 8. jula oko 1.000 radnika Fijata ima priliku da se izjasne o dve opcije: kontinuirani rad od dve godine u nekoj od Stelantisovih fabrika u Evropi, a druga opcija važi samo za fabriku u slovačkom gradu Trnava, da tokom dve godine u turnusima tri meseca rade u Slovačkoj, a mesec dana da budu u Srbiji.

Obe ponude Stelantisa predviđaju bonus od 17.000 evra, kasnije garantovan posao u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu, kao i da će porodice zaposlenih imati zdravstveno osiguranje tokom njihovog rada u inostranstvu.

Sa druge strane, radnici koji napuste Fijat proizvodiće u fabrici „Zastava Tervo“ borbena i neborbena vozila, a u „BSS Morava“ u Velikoj Plani haubice NORA 155 mm i borbena vozila Lazar 2.

Autor: Milan Nikić/N1

Tagovi:

1 thoughts on “Sindikat Fijata: Posao za 400 radnika u Zastavi Tervo i BSS „Morava“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.