Sindikat Zastava oružja: Ovakvo upravljanje fabrika ne može da preživi

Društvo Ekonomija

U Sindikalnoj organizaciji Zastava oružja podsećaju da se već 30 dana Vlada Republike Srbije ne oglašava povodom „teške poslovne krize koja potresa fabriku Zastava oružje AD“. Isto toliko fabrika nema generalnog direktora, ne funkcioniše Izvršni odbor, dok se, tvrde u sindikatu, „proizvodnja odvija na minimumu mogućeg“.

  • Već 30 dana je kako nadležni ne postavljaju pitanje odgovornosti što je jedna od najstarijih fabrika u Srbiji i na Balkanu dovedena u izuzetno težak položaj. Ne postavlja se pitanje odgovornosti što fabriku potresa kriza neuposlenosti, nemanja ugovora, ogromne neprodate zalihe, kriza likvidnosti, uz ogromna dugovanja dobavljačima i uzete avanse.
    Fabrika ne može da održi proizvodnju jer nema osnovnih resursa, materijala, dok radnici rade u skoro hladnim halama i teškim uslovima rada, navodi

U saopštenju Sindikalne organizacije Zastava oružje ističu kako „niko ne postavlja pitanje odgovornosti zašto je Nadzorni odbor svakih nekoliko meseci menjao izvršne direktore, zašto su skrajnuti ili obezvređeni mnogi tehnički kadrovi, zašto su oterani nženjeri iz Razvoja“.

  • Nema odgovora na pitanje zašto su nam na najznačajnije pozicije u fabrici postavljani kadrovi koji nemaju veze sa ovom vrstom delatnosti kojom se fabrika bavi. Takvo upravljanje fabrika ne može da preživi, pa u tome treba tražiti i odgovore zašto su samo od 2017. godine nastali ogromni gubici, zašto nije nadziran rad izvršnih direktora i zašto se Nadzorni odbor nije bavio poslovanjem fabrike što mu je bila i zakonska obaveza.
    Radnici postavljaju takva pitanja, i traže odgovore zašto je dovedena u pitanje današnja isplata zarada zaposlenima, jer zaposleni ne mogu snositi odgovornost nedomaćinskog upravljanja prethodnih godina, niti se sada zaposlenima može stavljati oreol krivice za takvo stanje što se može čuti u izjavama državnih zvaničnika.
    Dok traje agonija fabrike, radnička Srbija nas ohrabruje da ovakvu fabriku treba sačuvati, što dokazuju brojne podrške radnika koje se masovno upućuju Sindikatu, navodi se u saopštenju „oružara“.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.