SKC program: Jazz Monday- Taxi Consilium, razgovor o knjizi Bordel Amerika, koncert – Duo Ame…

Kultura

Ponedeljak, 11. mart u 21 sat, Kontakt galerija SKC, Jazz Monday- Taxi Consilium

Ovog ponedeljka u SKC-u nastupa skopski avangardni jazz sastav Taxi Consilium. Ovaj četvoročlani sastav čine vredni akteri (i jedna akterka) intrigantne i izuzetno kreativne skopske jazz scene, okupljene oko etikete PMG Jazz i naširoko poznate tradicije makedonskog muzičkog talenta. Iza sebe Taxi Consilium ima nekoliko izdanja u kojima provejava šarmantni duh razigranog balkanskog “kicoštva” ali i poetična letargičnost kao i duboka kontemplacija simbola života sa različitih meridijana. Tako nas, na trenutke, muzika Taxi Consilium-a vodi u fiktivni svet iz itlijanskih giallo filmova pa naglo vraća u uzavrlo komešanje urbanog života i tradicije balkanskih gradova. Puno je muzičkih motiva ali i autentičnog Taxi Consilium izraza koji vas uvuče svojom atmosferom i povede na putovanje. Taxi “vozi” a pokretačka snaga tog putovanja je u kompozitorskom talentu gitariste Filipa Bukrshlieva, ritmovima vrhunskog makedonskog bubnjara Dragana Teodosieva, bas klarinetskim linijama Blagojčeta Tomevskog i vilinske energije na kontrabasu Andree Mirčeske. Pokušaj slikovitog opisa muzike koju izvodi ovaj intrigantni sastav nalazi se na njihovoj badcamp stranici:

  • Vođeni večnom mudrošću iskusnih taksista koji lutaju pustim gradskim ulicama u 3 sata ujutru. To je epitomična muzika posle ponoći. Možda onakva koju bi Eric Dolphy svirao da je lik u romanu Thomas Pynchon-a. Čovek sa drogom koji radi kao privatni detektiv. To je jauk usamljenog klarineta koji svira kontrapunkt prigušenim zvucima bluda iz druge sobe. Senke i dim, daleki zlokobni smeh. Free-jazz napaljenost u senovitoj mračnoj uličici.

Troškovi taksi konzilijuma:
Blagojce Tomevski (bas klarinet + bb klarinet)
Filip Bukršlijev (gitara)

Ulaz slobodan.

Sreda, 13. mart u 19 časova, Kontakt galerija SKC, Razgovor o knjizi Bordel Amerika, Zoran Bognar

Nova, tematska knjiga angažovane poezije Zorana Bognara u kojoj su zastupljene pesme iz perioda od 1982–2017 godine. Gotovo svaka generacija na ovim prostorima je imala ulogu svedoka i žrtve turbulentnog vremena i velikih tema u vidu svetskog ili građanskog rata, društveno-političkih neprilika, ekonomskih kriza, kriminalnog ambijenta i sistema i večitog moralnog pada čoveka, bilo da govorimo o periodu posle 1945, ili posle 1991. godine ili o današnjim danima… I uvek su se pesnici, mimo svojih prepoznatljivih poetika, oglašavali i kroz takozvanu angažovanu poeziju, dajući kroz nju hiperrealnu sliku sa naglašenom kritičkom notom tog vremena sa svim svojim pošastima… Ono gde vidimo razliku između pesnika pedesetih i devedesetih godina prošlog veka i ovih današnjih je, možda, jedino to što su prve dve generacije imale kome da se obrate. Čini se da tada nisu bile poremećene vrednosti i da je tada, i pored teškog vremena, postojao koliko-toliko zdrav ambijent u medijima kroz koje se mogla poslati alarmantna poruka putem različitih umetnosti, pa tako i pomoću poezije… Danas, u tabloidnom vremenu i vremenu potpuno poremećenih vrednosti, u kojem je privid snažniji od zbilje, a proteza važnija od tela, takođe ima pravih istinskih pesnika koji svojom angažovanom poezijom kritikuju ovovremene pošasti. Jedan od takvih pesnika svakako je i Zoran Bognar koji kroz svoju ekspresivnu, britku i beskompromisnu poeziju, već nekoliko decenija u kontinuitetu, šalje svoju upozoravajuću poruku, krik, vapaj…
Dobitnik je mnogih nacionalnih književnih nagrada od kojih izdvajamo “Pečat varoši sremskokarlovačke” (1993), “Matićev šal” (1994), “Stevan Pešić” (1994), “Blažo Šćepanović” (1996), “Rade Drainac” (1999), “Isidora Sekulić” (1999),

“Srboljub Mitić” (2000), “Milutin Uskoković” (2003), „Slobodan Džunić” (2006), „Milan Bogdanović” (2009), „Dimitrije Mitrinović” (2010), Nagrada Akademije „Ivo Andrić” (2010), „Kočićevo pero” (2013), Nagrada ULUPUDS-a (2013), „Miodrag Draganić” (2013), „Zlatni beočug” (2013), „Vasko Popa” (2013), „Jovan Skerlić” (2018), „Ivan Focht” (2019), „Rastko Petrović” (2020), „Milan Rakić” (2020), „Karađorđeva povelja“ (2021), „Tronoški rodoslov“ (2021) i Vukova nagrada (2023) i više međunarodnih. Takođe, jedan je od laureata jubilarne, šezdesete, Vukove nagrade. Živi i radi u Beogradu kao profesionalni književnik. Urednik je u Izdavačkoj kući „Dereta”. Predsednik je Fonda „Ars Longa” za očuvanje lepih umetnosti.

Sreda, 13. mart u 20 časova, Prva kragujevačka gimnazija, Koncert – Duo Ame, spoj šansone i poezije

Publika će imati prilike da oseti dašak pariskih bistroa kroz koncert francuskih šansona i poezije Žaka Prevera. Duh stare Francuske sa najvećim klasicima francuske šansone uz upliv modernog muzičkog talasa i poezije 20.veka. (Charles Aznavour, Edith Piaf, Jacques Brel, Jacques Prévert, Dalida, Serge Lama, Stromae, Lara Fabian).

Koncert podrazumeva izvođenje klasika francuskih šansona i pop muzike, u interpretaciji Miloša Unića (vokal i glumac), uz pratnju Katarine Ranković (klavir i vokal) kao i čitanje poezije na francuskom (Miloš Unić) u trajanju od maksimalno sat i deset minuta.

MILOŠ UNIĆ – glumac, interpretator i reditelj. Profesor glume i vokalne tehnike na Akademiji scenskih umetnosti u Tuluzu (Francuska). KATARINA RANKOVIĆ – LADY K-pijanistikinja i multimedijalna umetnica. Profesorka klavira i autorka originalne pozorišne muzike. Ulaz slobodan.

IX Kulisa Ugasi mrak!
16-19. mart, Sala PMF-a i Kontakt galerija SKC

Festival amaterskih pozorišta Kulisa, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Kragujevac, ove godine održava se pod sloganom UGASI MRAK! Ovogodišnji slogan festivala inspirisan je jubilarnim obeležavanjem 140 godina od kada je u Kragujevcu zasijala prva sijalica na Balkanu. Kao i prethodnih godina, slogan Kulise ističe ulogu koju pozorište ima u životu savremenog pojedinca i društva, ovog puta kroz simboliku motiva svetla i mraka. Kada se upale svetla pozornice, mrak se gasi – pozorište ističe probleme savremenog pojedinca, društva, civilizacije, ali takođe i rasvetljava puteve do njihovih potencijalnih rešenja. U takmičarskom delu programa naći će se sedam predstava, a kao i prethodnih godina, odluku o predstavama u takmičarskoj selekciji doneo je selektor festivala Dragan Jakovljević, pozorišni reditelj.

Odluku o najboljima donosiće dva žirija – Stručni žiri i Žiri učesnika. Stručni žiri ove godine čine: Jovana Belović, televizijska, filmska i glasovna glumica, Marija Rakočević, pozorišna glumica i dramska spisateljica i Pavle Terzić pozorišni i filmski reditelj. Žiri učesnika čine predstavnici ansambala učesnika festivala.

Festival će otvoriti tribina Zakulisni razgovori, čiji će učesnici biti članovi oba žirija, a koja će se održati u Kontakt galeriji SKC-a.

Kao prateći sadržaj festivala, na kraju svakog festivalskog dana, nakon završetka druge predstave, biće organizovan Okrugli sto, takođe otvoren za publiku. Razgovor o izvedenim predstavama održavaće se u Kontakt galeriji SKC-a.
Festivalske dane će obogatiti i dva muzička programa: Žurka kod Dude Buržujke na koju te tvoji nisu pustili (Julija Petković/Duda Buržujka) i Kalambur (DJ Dramićko).

Program IX Kulise

Četvrtak, 14. mart
17.00 Tribina Zakulisni razgovori
18.00 Polanski protokoli, Akademsko pozorište SKC Niš
21.00 Tunel, MKC, Kočani Makedonija

Petak, 15. mart
18.00 Zoološka priča, Ustanova Kulturni centar Smederevska Palanka, Gradsko pozorište Palanka
21.00 Čudo u Šarganu, Teatar Inat, Užice
23.00 Muzički program – Žurka kod Dude Buržujke na koju te tvoji nisu pustili

Subota, 16. mart
18.00 Plesna predstava Živka, Kulturno-umetničko društvo Vuk Karadžić, Temerin
20.00 Promocija knjige Postajanje nastavnikom kroz teoriju i praksu pozorišne pedagogije, Jelena Gojić
21.00 Doba baraba, Dramska sekcija Prve kragujevačke gimnazije
22.00 Muzički program – Kalambur, DJ Dramićko

Nedelja, 17. mart
18.00 Večernja ruža, Studio glume Teatar 011, Beograd
21.00 Prezentovanje radionice i dodela nagrada.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.