Skrining na spinalnu mišićnu artrofiju od danas se sprovodi u kragujevačkom porodilištu

Grad

Kako prenosi Nova.rs od danas neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) sprovodiće se u još jednom porodilištu u Srbiji, a to je Ginekološko-akušerska klinika Kliničkog centra Kragujevac.

Etički odbor te zdravstvene ustanove dao je dozvolu za pokretanje projekta, ističe rukovodilac ovog projekta u Beogradu dr Miloš Brkušanin za Telegraf, a to je ono što je bilo neophodno za proširenje skrininga na drugo porodilište u zemlji.

Kako je ranije rekao, sredstva su bila obezbeđena u saradnji sa farmaceutskim kompanijama, koje su finansijski pokrile i jednogodišnji projekat u GAK „Narodni front“ u Beogradu, a koje su kasnije odobrile i dodatna sredstva za nastavak testiranja novorođenčadi u toj ustanovi. Sa državnog vrha u međuvremenu stigle su najave da će skrining u nekom budućem času biti proširen na područje cele zemlje o trošku RFZO.

Skrining novorođenčadi je medicinska procedura koja se vrši neposredno po rođenju. Bebama se iz pete vadi kapljica krvi koja se potom analizira na: fenilketonuriju, kongenitalnu hipotireozu i cističnu fibrozu. Četvrta bolest na koju je moguće testirati novorođenče jeste spinalna mišićna atrofija, a testiranje se zasad sprovodi samo za bebe rođene u GAK „Narodni front“ i od danas u KC Kragujevac. Zahvaljujući skriningu, eventualno obolele bebe otkrivaju se na vreme. U slučaju teške neuromišićne bolesti, kao što je SMA, smisao skrininga ogleda se i u obezbeđivanju pravovremene terapije, koja, navode stručnjaci, omogućuje potpuno normalan rast i razvoj obolele dece.

Inače, u KC Kragujevac godišnje se rodi do 2.500 beba. U periodu od aprila prošle do aprila ove godine, u „Frontu“ je skriningovano nešto manje od 7.000 beba. Kod dve je otkriveno ovo nasledno oboljenje i posredno, kod starijeg brata jedne od njih.

Izvor: Nova.rs

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.