Skup (OD)USTANI SRBIJO! – 21 godina od 5. oktobra – večeras u Beogradu

Društvo

Povodom 21 godine od 5. oktobra, pokret „Novi optimizam“ i Građanske inicijative, organizuju događaj pod nazivom „(OD)USTANI SRBIJO!?!!“ na Dorćol Platzu.

  • Posle toliko godina i dalje se suočavamo sa sličnim problemima: slomljenim institucijama, gušenjem slobodnih medija, naizgled nepremostivim društvenim podelama. Da li će, suočena sa svim ovim, Srbija (od)ustati, pitaju se organizatori.

Na skupu će biti prikazan kratki film iz arhive TV Mreže – Sećanje na 5. oktobar, a program na kome će govoriti brojni aktivisti, vodiće glumci Branislav Trifunović i Aleksandra Janković.

  • Bez obzira na razlike u mišljenju o tome šta se desilo 5. oktobra 2000, 12. marta 2003. ili 20. maja 2012. godine, jedina suštinska podela koja u Srbiji postoji, evo skoro deceniju, jeste podela na njih i sve nas ostale, obespravljene, ostavljene da se metodoma samopomoći borimo za egzistenciju, dostojanstvo, integritet, a ponekad i osnovna ljudska prava i slobode koje su se na ovim prostorima teškom mukom osvajale.

Kako kažu, „u ime svega što je simbolizovao 5. oktobar svima koji su njemu svedočili, u njemu učestvovali i njegove tekovine branili, vreme je da Srbija dobije novi istorijski datum. Novi datum, kao rezultat nove borbe, drugačijih aktera i metoda.“

  • Srbija više ni fizički nema vremena da čeka. Onih koji žele da se bore za normalnu državu koja neće režati na susede, u kojoj funkcioniše podela vlasti, a osnovna ljudska prava su svima garantovana, sve je manje. Oni ili razočareni odustaju od borbe ili odlaze. Vreme je da se podvuče crta i odlučimo: dža ili bu? Da ustanemo, svesni svih mogućnosti, ali i ograničenja kapaciteta i resursa kojima raspolažemo, mobilišemo sve što je moguće ili odustanemo? Svesni da su nam tog 5. Oktobra najvažniji kapital bili nada i OPTIMIZAM, a da su nam sada najveće prepreke nepoverenje i izneverena očekivanja, navodi se u pozivu.

Nakon programa nastupiće bend Dža ili Bu, a organizatori pozivaju sve, bez obzira na razlike u mišljenju, da im se pridruže na skupu zakazanom za 20 časova, na Dorćol Platzu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.