Skupština opštine Topola traži da se ukine krak „Vožda“ od Zagorice ka Svetliću

Ekonomija Grad

Na vanrednoj sednici Skupština opštine Topola, glasovima gotovo svih odbornika i vlasti i opozicije, usvojen je zaključak kojim se od nadležnih organa traži da se ukine ili preprojektuje izgradnja kraka brze saobraćajnice „Vožd Karađorđe“ na potezu od Zagorice ka Svetliću, jer ugrožava opstanak sela, objekte i 312 hektara najplodnije zemlje.

Predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović je rekao portalu Glas Šumadije da će ovaj zaključak biti upućen kabinetu predsednika Republike,Ministarstvu saobraćaja, Agenciji za prostorno planiranje i „Koridorima Srbije“.

Jovanović kaže da ova opština podržava izgradnju osnovne trase brze saobraćajnice „Vožd Karađorđe“ koja nije sporna, ali je „veoma bolna“ planirana izgradnja kraka od Zagorice ka Svetliću koji treba da se spoji sa Severnom obilaznicom u Kragujevcu.

Taj krak bi, kaže on, delio po dijagonali opštinu Topola, a bi podelio bi i sela na tom potezu.

Jovanović je izjavi za medije u Topoli objasnio da se krajem 2023. godine, na inicijativu grada Kragujevca, državna reviziona komisija izjasnila da je potrebno da „Koridori Srbije“ preprojektuju „Vožda“ i ubace „ipsilon krak“ iz Kragujevca.

  • To je trasa koja polazi od Severne obilaznice iz Kragujevca i dolazi do Svetlića gde se račva desni krak ka Đurđevu i levi krak ka Zagorici, koji je za nas problematičan, to je 25 kilometara. Tu je 312 hektara najplodnije zemlje, vinogradi, voćnjaci, ogroman broj objekata, fabrika „Veber“ koja će nam se onda prosto ugasiti, a to je jedna od najzdravijih firmi u opštini Topola. Bili bi ugroženi i drugi projekti, kompleks i konjički klub princeze Katarine Karađorđević, vinarije… Dali smo građevinske dozvole za izgradnju novih vinarija u Kalipolju, pa bi investitori mogli da nas utuže i traže nadoknadu štete, smatra Jovanović.

Jovanović je naveo da je do 24. aprila trajao javni uvid u projekat izgradnje brze saobraćajnice „Vožd Karađorđe“.

On je pozvao nadležne državne ustanove da krak Zagorica-Svetlić ili potpuno ukinu ili preprojektuju.

Jovanović je kazao da ima mogućnosti za alternativna rešenja koja su i jeftinija za državu.

  • Opština Topola apsolutno podržava saobraćajnicu „Vožd Karađorđe“  u  njenom autentičnom obliku, a to je zapad- istok, Lazarevac – Velika Plana. Ono što nećemo nikad da podržimo jeste bočni krak ka Kragujevcu. Ako Kragujevac želi, neka im oni projektuju na neki drugi način, može i obodom opštine ili ovaj krak ka Rači, od Svetlića ka Đurđevu, ali nemojte da idete posred naše opštine, nemojte pet sela da nam rušite, ta sela neće preživeti, poručio je Jovanović.
  • Ovo je za nas pitanje opstanka, ovo nije pitanje politike ili nečijeg hira, i zato pozivam na jedan razuman potez da “ Korodori Sbije“ preprojektuju trasu ka Kragujevcu, odnosno potez naseljeno mesto Zagorica i Svetlić i da se od eksproprijacije oslobodi 312 hektara šuma, voćnjaka, vinograda i da pokušamo na drugačiji način da problem rešimo, rekao je Jovanović.

On je najavio da će uskoro biti održana zatvorena sednica nadležne komisije koja će razmatrati sve primedbe na „Vožda“. On je podsetio da je više od hiljadu žitelja opštine Topola potpisalo inicijativu da se jedan od dva planirana kraka ukine ili preprojektuje i da je to u interesu građana i opštine Topola.

Jovanović je istakao da je usvajanjem zaključka na vanrednoj sednici Skupštine opštine Topola 15. maja postignut „najširi konsenzus“. Protiv su glasala samo dva odbornika, dok je jedan bio uzdržan.

Zaključak su podržali i iz opozicione GG „Novi ljudi za bolju Topolu“.

  • Mi smo glasali protiv kraka koji spaja Zagoricu i Svetlić. Smatramo da je  odluka (zaključak) malo nakaradno sastavljena, ali možda u ovom trenutku nije mogla da bude bolja, jer smo propustili u prethodna dva meseca da donesemo svi zajedno mnogo skladniju skupštinsku odluku. Vladajuća većina nije usvajala naše predloge kada smo zakazivali vanrednu sednicu o saobraćajnici „Vožd Karađorđe“. Vidimo gde krak prolazi, kakvi štetu nanosi našoj opštini, Donjoj Jasenici, i mi smo podržali odluku, kao znak poslednje odbrane Donje Jasenice od ovog puta, rekao je Mirko Jevtić novinarima u Topoli.

On je napomenuo da su „Novi ljudi“ predlagali da se o „Voždu“ raspiše referendum, ali od njega,kako tvrdi, „beži“ predsednik Skupštine opštine.

  • Mi smo se na skupštini složili o ovoj tački dnevnog reda u kojoj se navodi da je opština protiv kraka. Međutim, u njoj se pominje i neko preprojektovanje, a mi imamo rezerve prema toj reči. Mi nismo za pomeranje levo ili desno, nego da se skroz ukine, objasnio je Jevtić.

Iz opozicije kažu da je postizanje potpune saglasnosti oko ovog pitanja na skupštini pokvarilo dvoje odbornika SPS-a koji su bili protiv, dok zamenik predsednika Skupštine nije glasao.

Piše: Gordana Mirović
Tagovi:

2 thoughts on “Skupština opštine Topola traži da se ukine krak „Vožda“ od Zagorice ka Svetliću

  1. Prvo je objavljeno da je prihvaćeno, zatim sutra „zvanično neprihvaćeno“, a sada traže da se ukine.
    Koja je tačna infornacija, nikakvo!

  2. Hocete li brzu saobracajnicu ili necete ?! Bez puteva nista,vidite i sami ili vam tako odgovara ?! Puteve planiraju strucnjaci a komentari ispred prodavnice uz pivo nisu zabranjeni..Ili hocete da u narenih 100 godina od Malog Pozarevca do Topole ide se dva sata zaobilazeci traktore i spore pretovarene kamione ?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.