Slobodan Doklestić: Vučić priznavanjem kosovskih dokumenata podriva državni i nacionalni interes

Politika

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Slobodan Doklestić izjavio je danas da odluka predsednika Aleksandra Vučića da država Srbija ubuduće priznaje dokumenta samoproglašenog Kosova „direktno podriva državni i nacionalni interes“ po pitanju Kosova i Metohije.

  • To je ogroman ’klip u točkove’ državnoj politici koja se bori protiv nezavisnosti takozvanog Kosova, naveo je Doklestić.
  • Kako ćemo ubuduće ubeđivati druge države da ne priznaju takozvano Kosovo i da ne prihvataju takozvana RKS dokumenta, kada mi sami prihvatamo ta dokumenta? Ako prihvatamo takozvane RKS lične karte, zašto onda ne prihvatamo RKS tablice? Zato što su one vidljive na putevima, a to je Vučiću neprihvatljivo, jer bi moglo negativno da se odrazi na njegovu popularnost, rekao je Doklestić.

Doklestić je istakao da nije tačno da Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine predviđa da bi Srbija trebalo da prihvati dokumenta na kojima piše “Republika Kosovo”.

  • U tački 3. tog sporazuma se navodi: ’Svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim ’ulaznim-izlaznim’ dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlju. Sva ulazna/izlazna dokumenta će koristiti statusno neutralni jezik’, podsetio je Doklestić.
  • Dakle, taj sporazum izričito predviđa da Srbija ne priznaje takozvana RKS dokumenta, jer umesto njih putnicima sa Kosova i Metohije koji imaju ta dokumenta izdaje statusno neutralna ’ulazno-izlazna’ dokumenta, rekao je Doklestić.

Doklestić je naveo da se to sada menja i Srbija će ubuduće priznavati dokumenta na kojima piše “Republika Kosovo”.

  • To što će negde na nekoj tarabi na administrativnom prelazu stajati nekakav ’disklejmer’ je potpuno besmisleno i običan smokvin list za ovaj čin, rekao je Doklestić.  

Doklestić je dodao da je „običan spin i priča o tome kako će tobože Srbi na Kosovu i Metohiji južno od Ibra moći da koriste srpske lične karte“, jer su to mogli i do sada, a u poslednjih 10 godina „svi oni su primorani da pored srpskih izvade i takozvane RKS lične karte da bi mogli koliko-toliko normalno da žive“.

  • Sve u svemu, predsednik prištinske vlade Aljbin Kurti je pobedio sa takozvanom politikom reciprociteta, sve ostaje isto kao i do sada samo će Srbija priznavati dokumenta na kojima piše ’Republika Kosovo’, zaključio je Doklestić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.