SRCE: Ministarstvo prosvete palo na maturi

Politika

Ministarstvo prosvete se na neodgovoran i na nekompetentan  način priprema za uvođenje državne mature za učenike srednjih škola, ocenjuju u pokretu Srbija centar – SRCE.

Kako kažu u saopštenju za medije, „nespremni i neobavešteni su i nastavnici i roditelji ali i učenici kojih se to najviše tiče“.

  • Cela organizacija i priprema do sada je rađena haotično i zbunjujuće, što je dodatno opteretilo nastavnike a potrošena je velika suma novca, ističu u tom pokretu i dodaju da Odbor za obrazovanje pokreta SRCE podržava uvođenje državne mature za učenike završnih godina srednjih škola.
  • Međutim, članovi Odbora smatraju da će predviđena organizacija državne mature, koja je gotovo identična organizaciji „male mature“, dovesti do sličnih problema već viđenih na maloj maturi. Pojavljivanju testova kod maturanata pre samog maturskog ispita, nejednakog ocenjivanja identičnih odgovora i masovnog prepisivanja tokom maturskog ispita.

Članovi odbora smatraju da je neophodno obezbediti da tokom maturskog ispita u školama dežuraju nastavnici koji nisu povezani sa školom u kojoj dežuraju, koji žive na udaljenosti od najmanje 100 kilometara od sedišta škole u kojoj dežuraju, kao i da tokom ispita iz matematike, fizike, hemije i biologije dežuraju nastavnici koji predaju jezike i druge predmete iz oblasti humanističkih nauka, odnosno da tokom polaganja srpskog i drugih jezika dežuraju nastavnici koji predaju prirodne nauke.

  • U cilju sprečavanja različitog vrednovanja identičnih odgovora, Odbor predlaže da se na maturskom ispitu nađu samo pitanja sa ponuđenim odgovorima kao i da se bodovanje testova obavlja centralizovano skeniranjem testova.

SRCE zahteva produžetak rokova za pripremu mature, uključivanje većeg broja stručnjaka ali i predstavnika roditelja i učenika u proces planiranja.

  • Pozivamo Ministarstvo prosvete  da radi u korist učenika i zaposlenih u obrazovanju, a ne da im bude smetnja, kažu u tom pokretu.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.