Srednjoškolci osvojili treće mesto za igricu koja bi povezala psihologe i njihove korisnike uz pomoć veštačke inteligencije

Društvo

Na takmičenju Poslovni izazov zapadnog Balkana za školsku 2022/2023 godinu učestvovalo je 80 učesnika iz 48 gradova i 4 zemlje. U Ulcinju, gde se takmičenje održalo, takmičari su tri dana predstavljali svoje ideje, trebalo je osmisliti proizvod ili uslugu koja bi u eri veštačke inteligencije očuvala neke osnovne ljudske veštine. Svaki tim je činio po jedan predstavnik iz Srbije, Bosne, Hrvatske i Crne Gore. Za naš portal govorila je Sara Veljković, učenica Srednje škole „Nikola Teslaˮ iz Batočine, koja je sa svojim timom osvojila treće mesto.

Sara Veljković je rekla da je njen tim osmislio igricu koja se zove TUTUM što na latinskom znači „bezbednoˮ, „bezbednost, sigurnostˮ, smatrajući da je bezbednost njihovih korisnika imperativ. Motiv pravljenja igrice bila je pomoć onima koji se bori sa mentalnim problemima, kroz nju bi dobili savete psihologa i bili povezani sa ljudima koje muči slični problemi.

  • Igrica bi bila anonimna, ljudi bi pravili svog avatara i unosili svoje korsiničko ime, ona ne bi tražila neke lične podatke, svodila bi se na to da korisnika vodi put i kada naiđe na raskršće treba da izabere da li će levo ili desno, taj odabir bi mogao da opiše status. Postojali bi nivoi igrice, ali svi oni bi vodili ka objašnjenju problema i mogućem rešenju. Veštačka inteligencija ChatGPT bi na kraju skupila odgovore i dala neko svoje objektivno mišljenje, a onda bi to objektivno mišljenje slala psiholozima koji su uključeni i oni bi davali subjektivno mišljenje i delili ljude sa sličnim ili istim problemima po sobama gde bi imali kontakt i pokušali da reše svoje probleme, objašnjava takmičarka Sara Veljković.

Dodala je da bi mesečna pretplata za ovu aplikaciju/igricu bila 2,50 evra. Njen tim smatra da je ova cena pristupačna svima i da nije velika, s obzirom na to da seansa sa psihoterapeutom košta znatno više.

Takmičenje je srednjoškolskog karaktera, a tiče se prvenstveno preduzetništva, Sara je istakla da je nju u taj svet uveo profesor Marko Ilić, a da posebnu zahvalnost duguje razredni Snežani Proković i direktorki Srednje škole „Nikola Teslaˮ u Batočini.

Piše: Sandra Solujić
Fotografija: Dostignuća Mladih u Srbiji/Junior Achievement in Serbia
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.