foto: Glas Šumadije

Štrajkački odbor: Druga runda mirenja bez pomaka, Fijat nije spreman na ustupke

Društvo Ekonomija

Posle druge runde pregovora uz posredovanje državnog miritelja ne samo da nije došlo do dogovora sa poslodavcem nego su se radnici našli u „još goroj“ situaciji nego što su bili, rekao je Beti predsednik Štrajkačkog odbora kragujevačkog Fijat plastika Zoran Miljković.

  • Poslodavac nam je krajnje bahato i bezobrazno ponudio protivpravni kolektivni ugovor gde se odričemo prava na štrajk i gde nam se regres smanjuje više od 60 posto, rekao je Miljković posle dvoipočasovnog sastanka u predstavništvu Fijata u Beogradu.

Prema njegovim rečima, glavni Fijatov menadžer u Kragujevcu Nikola Jerotijević mu se lično obratio i „svesno, jasno i glasno“ poručio da ga, kako kaže, kršeći zakone o radu i štrajku, neće pustiti u fabriku da povede štrajk.

Miljković je rekao da su radnici danas poslodavcu i miriteljki predočili dokument, za koji tvrde da je pravno validan iz 2018. godine, sa potpisima sindikata i poslodavca, kojim se on obavezuje da će da isplaćuje regres radnicima u visini prosečne zarade.

Miljković je dodao da, iako je rekla da će danas doći na pregovore, ministraka rada Darija Kisić Tepavčević nije prisustvovala zbog državnih obaveza, a nije došlo ni do planiranog susreta sa štrajkačima uoči druge runde mirenja.

Ministarka je, kako kaže Miljković, rekla da će tokom dana razgovarati sa njim.

  • Pozivamo ministarku rada da po hitnom postupku pošalje inspekciju rada iz Beograda u Fijat plastik, koja će da naloži poslodavcu da vrati mašine koje je protivpravno izmestio tokom štrajka u drugu fabriku, a grupu radnika, u kojoj su članovi Štrajkačkog odbora, poslao na prinudni odmor, rekao je Miljković.

On je naglasio da ukoliko mašine ne budu vraćene u najkraćem mogućem roku smatraće se da je država otvoreno stala protiv svih radnika u Srbiji, jer onda nijedan sindikat neće moći da povede štrajk, pošto svi poslodavci mogu da postupe kao Fijat.

  • Iz tog razloga u najkraćem mogućem roku napravićemo udruženje gradjana koje će se baviti radničkim pravima i u koje će moći da se učlane svi radnici Srbije i imaćemo besplatnu pravnu pomoć i advokate. Krenućemo u široku borbu za prava svih radnika u Srbiji, poručio je Miljković.

On je rekao da je miriteljka zakazala novu rundu mirenja za 21. septembar u Beogradu.

Budući da Štrajkački odbor, kako je ranije najavio, neće više dolaziti u Beograd zbog finansijskih izdataka, miriteljka je sastanak zakazala i za 23. septembar u Kragujevcu.

  • Miriteljka je rekla da ukoliko se do 17. septembra poslodavac ne javi i izrazi spremnost da vrati mašine i radnike u fabriku, i ispuni finansijske zahteve štrajkača, neće ni doći do novog susreta u postupku mirenja, rekao je Miljković.

Ona je, kako je naveo, poručila da „nema svrhe“ ukoliko „nema pomaka od strane poslodavca“.

Miljković je rekao da se generalni štrajk u firmi Fijat plastik nastavlja.

Radnici traže da im se regres vrati na nivo od pre 1. januara 2021. a naknada za plaćeno odsustvo bude 65 procenata umesto sadašnjih 60 procenata.

Piše – Gordana Mirović, Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.