Studenti iz Indije stižu na Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu

Društvo

Obrazovanje može da bude naš nacionalni brend, kaže Vladimir Jakovljević, dekan ovdašnjeg Fakulteta medicinskih nauka na kome od oktobra počinju predavanja na engleskom jeziku

U novu školsku godinu (2023/2024) Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu ulazi sa studijama medicine na engleskom jeziku. Izveštaj državne akreditacione komisije je pozitivan, čeka se još samo formalna odluka koja će stići za koji dan. Prva oktobarska predavanja na engleskom slušaće 59 studenata medicine, ali je interesovanje mnogo veće. Kragujevcu su najbliži studenti iz Indije, čiji je ambasador Sandživ Kohli nedavno posetio ovdašnji fakultet.

– Studije farmacije na engleskom jeziku smo uveli pre dve godine, ali je medicina ipak magnet broj jedan. Da imamo hiljadu mesta, čini mi se sva bi bila popunjena – kaže za „Politiku” dekan kragujevačkog FMN Vladimir Jakovljević.

Za studije medicine na engleskom jeziku zainteresovani su mladi iz nekoliko nama tradicionalno bliskih zemalja sa azijskog kontinenta, a prvim razgovorima sa zvaničnicima Indije kumovali su i privatni kontakti bez kojih je u svetu nauke gotovo nemoguće doći do ozbiljnijih rezultata.

– U svetu nauke nekad su vam potrebni i lični kontakti kako bi promovisali svoje ideje. Kod nas i u okruženju postoji dosta agencija koje se bave razmenom studenata, a posle jednog takvog kontakta usledio je i susret sa indijskim ambasadorom. Njegova ekselencija Sandživ Kohli bio je zadovoljan i prijemom i onim što je video na našem fakultetu. Za studije medicine na engleskom jeziku u Kragujevcu postoji interesovanje studenata i iz drugih zemalja koje su pripadale nekada snažnom bloku nesvrstanih. Tu tradiciju treba negovati. Strani studenti koji završe fakultet ovde, zauvek će ostati vezani za Kragujevac i Srbiju i biće svojevrsni ambasadori naše zemlje – ističe dekan Jakovljević.

Zbog situacije u Ukrajini, vrata kragujevačkog fakulteta su otvorena i za studente iz te zemlje.

– U Ukrajini ima oko 40.000 stranih studenata, a najviše njih pohađa fakultete medicine. Treba razumeti mlade ljude koji žele da se školuju u normalnim okolnostima. Isto važi i za ruske studente. U dogovoru sa resornim ministarstvom, Fakultet medicinskih nauka bi mogao da prihvati do 300 studenata iz Ukrajine i Rusije – navodi naš sagovornik.

U privlačenju stranih studenata, Srbija ima nekoliko komparativnih prednosti u odnosu na druge evropske zemlje, a Kragujevac u tom smislu postaje najinteresantniji grad, pre svega zbog početka rada centara izvrsnosti među kojima je najpoznatiji centar za proučavanje matičnih ćelija.

– Školovanje medicinskih radnika u našoj zemlji je na izuzetno visokom nivou, na svim državnim ustanovama. Drugo, studiranje u Srbiji je jeftinije nego u nekim drugim zemljama. Što se Kragujevca tiče, ovaj grad je idealan da postane stecište studenata iz celog sveta. Objekat u kome će raditi centri izvrsnosti privodi se kraju, a u pitanju je veliki i moderan biomedicinski kompleks koji ne zaostaje za sličnim naučnim ustanovama u Americi i Evropi. Sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija, novim laboratorijama i Institutom za informacione tehnologije, Univerzitet u Kragujevcu i Fakultet medicinskih nauka će tek pokazati kakve potencijale imaju u obrazovnom, naučnom i kadrovskom pogledu – uveren je dekan Jakovljević.

Na Šangajskoj listi 500 univerziteta, Kragujevački univerzitet je već godinama na visokoj poziciji, među 300 najboljih u svetu, pre svega zahvaljujući rezultatima koji su ostvareni na polju kliničke medicine.

– Po naučnoistraživačkom radu, koji se posebno neguje od 2005. godine, kragujevački Medicinski fakultet je prevazišao nacionalne okvire. Ti uspesi treba da motivišu i gradske vlasti koje stranim studentima moraju da ponude raznovrsne kulturne i zabavne sadržaje. Kragujevac treba da se ugleda na Luven u Belgiji, grad koji ima oko 100.000 stanovnika i čak 64.000 studenata. Njihov univerzitet je star 600 godina, ali obrazovanje može da bude i naš nacionalni brend – smatra Jakovljević.

Budući da domski kapaciteti u Kragujevcu nisu dovoljni ni za prijem domaćih studenata, prema mišljenju dekana Jakovljevića, grad bi što pre trebalo da dobije univerzitetski kampus koji bi mogli da koriste i strani studenti.

Autor: Brane Kartalović, Politika

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.