Tribina Novog Optimizma premeštena iz Doma omladine u Hotel Kragujevac

Politika

Obaveštavamo vas da je došlo do promene lokacije održavanja tribine u Kragujevcu. Umesto prethodno najavljenog Doma omladine, tribina će biti održana u Hotelu Kragujevac, Kralja Petra I broj 18.

Pokret Novi Optimizam vas poziva na tribinu „Srbija pod ‘bratskom’ agresijom“, koja će se održati u četvrtak, 20. aprila u 19 časova, u Hotelu Kragujevac (sala 3), Kralja Petra I broj 18, u Kragujevcu.

Na skupu će govoriti predsednik Pokreta slobodnih građana i narodni poslanik Pavle Grbović, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović i novinarka portala „Raskrikavanje“ Milica Ljubičić.

Skup će otvoriti novinar i voditelj kultne radijske emisije „Iz glave“, Miroslav Miletić, zajedno sa osnivačem Novog Optimizma, Branislavom Gutom Grubačkim. Novinar i predsednik NUNS-a Željko Bodrožić biće moderator tribine.

Tribina je nastavak razgovora sa građanima, civilnim društvom, novinarima, predstavnicima relevantnih institucija, na temu uticaja i posledica ruske propagande u Srbiji, i kako to utiče na njenu demokratiju, društvene procese i njen evropski put.

Svedoci smo da je danas, više od godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu i time rata na tlu Evrope, Srbija jedina država na evropskom kontinentu (osim Belorusije), i jedina u regionu Zapadnog Balkana, koja nije uvela sankcije Rusiji. Pored toga prisutan je i jak proruski uticaj na sve sfere srpskog društva.

I dok i dalje veliki broj građana smatra da ne treba uvoditi sankcije Rusiji, zabrinjava što se najčešće kao glavni krivci za rat u Ukrajini navode „svi osim Rusije“, da je velika podrška Vladimiru Putinu, dok se Rusija vidi kao „zaštitnik interesa“ Srbije na međunarodnom planu, a zapad gleda sa mržnjom.

U želji da se građani Srbije oslobode ove štetne propagande, Novi Optimizam nastavlja da približava građanima debatu o ovoj temi.

***

Tribinu „Srbija pod ‘bratskom’ agresijom“, Novi Optimizam je pokrenuo u martu u vidu javnih diskusija o štetnom proruskom uticaju na društvo i procese u Srbiji, ukazujući na probleme koje to donosi i tražeći odgovore na pitanja kako da se takvo stanje promeni.

Na skupu u Medija centru, u Beogradu 3. marta, učesnici tribine su ocenili da je javno mnjenje u Srbiji izloženo dugogodišnjem štetnom uticaju putinovske propagande, zbog čega se i dalje teško prihvata da se ne može stajati na strani agresora.

Ukazano je da se proruskom propagandom povodom rata u Ukrajini šire poluistine i razni spinovi, dok promena narativa prema Rusiji zavisi od političke volje vlasti u Srbiji. Većina učesnika je istakla da u slučaju promene narativa nosioca vlasti promeniće se i stav većine građana.

Upozoreno je da je neprihvatljivo i razočaravajuće da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU i dalje jasno staje na stranu agresora. Istovremeno, poručeno je da posledice nesuočavanja sa prošlošću doprinose kreiranju današnjih stavova u vezi sa Rusijom i ratom u Ukrajini, dok ruska propaganda potpiruje nereševanje otvorenih pitanja na Balkanu.

Više informacija o ovom događaju možete naći na društvenim mrežama Novog Optimizma

https://www.facebook.com/PokretNoviOptimizam

https://www.instagram.com/novi.optimizam/

Snimak događaja 3. marta dostupan na linku: https://www.youtube.com/watch?v=AcHX9nNC1gY

***

ŠTA ŽELIMO?

Želimo da podstaknemo otvorenu i društveno relevantnu razmenu mišljenja novinara, analitičara, stručnjaka, istoričara i kulturnih radnika, zasnovanu na činjenicama, sa ciljem produbljivanja razumevanja navedenih tema.

KO?

Želimo da građani, među kojima aktivisti, istraživači, novinari, analitičari, kulturni radnici objasne šta i zašto se ovo danas dešava u Srbiji, da artikulišu zaključke o proruskom narativu u Srbiji i promisle kako da se takvo stanje promeni. 

KAKO?

Organizujemo javne tribine, okrugle stolove, izložbu fotografija.

GDE?

Pored Beograda, javne diskusije donosimo i u Kragujevac, Pančevo, Novi Sad i Suboticu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.