Tribina sa Alekom Kavčićem: Korak ka besplatnom i kvalitetnom obrazovanju

Društvo Grad

Pomalo u senci tragičnih događaja, dve nedelje ranije najavljena tribina u Kragujevcu sa Profesorom Alekom Kavčićem održana je pred prepunom salom u MZ “Sušica”.

Za dva sata, pregršt pitanja i odgovora, podigla su vidno energiju u ovom depresivnom vremenu kod posetilaca tribine.

 • Preko 60 kompleta udžbenika podeljeno je onima koji se ih naručili mimo izbora stručnog veća njihovih škola, jer za strah i nema razloga, a jedino pitanje koje je ostalo, može se postaviti gotovo svim roditeljima osnovaca u Kragujevcu i ono glasi – zašto su roditelji OŠ „Živadinka Divac” iz Stanova, hrabriji od vas. Oni su svoj problem sa preskupim udžbenicima rešili. Umesto skoro 30.000 din za dva kompleta (2.i 5.razred), platiće 6.000 dinara, kažu organizatori, udruženje TORI i Neđa Ašanin.

 • Tribina prof.Aleka Kavčića u organizaciji Udruženja TORI i Neđe Ašanina, sa podrškom u organizaciji Slađana Rakića, večeras u MZ Sušica, dala mi je odgovor na mnoga pitanja kao mame budućeg školarca, kaže Andrea Dimitrijević, mama budućeg školarca i predsednica organizacije SIDRO.

Neka od pitanja koja su na tribini postavljena:

 • Koja su zakonska prava roditelja kada je u pitanju odabir izdavača udžbenika?
 • Kakav je kvalitet i ko su autori udžbenika?
 • Zašto je cena 2,2 dinara po stranici-pa u zbiru prosečan komplet udžbenika bude oko 6000 umesto oko 30 000 dinara drugih izdavača?
 • Zašto moramo biti saradnici, a ne protivnici nastavnika?
 • Zašto je važno da svesno i savesno odaberemo ovo pomoćno sredstvo za našu decu, bez ucena, manipulacija, straha?
 • Zašto je važno da se ne „upecamo“ na rečenicu da udžbenici nisu istog kvaliteta, jer svi izdavači pišu po planu i programu Ministaratva prosvete čiju su dozvolu dobili?
 • Da li znamo da su udžbenici dostupni u PDF-u na internetu?
  Konačno, da dodam. Obrazujemo decu svojim primerom-porodica, škola, šire okruženje. Želim da odgajam decu koja se neće bojati da zauzmu stav, misle svojom glavom i postanu svesni i savesni građani ove zemlje. Dati primer, u ovom ludom vremenu, jedino je što zaista možemo da uradimo. Svako od nas. I da poštujemo i suprotne izbore. Samo ne povlačenje, linija manjeg otpora, prećutkivanje, a gospodin Kavčić upotrebio je izraz :“Gluve uši“.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.