U Gradskoj upravi Kragujevac devetoro zaposlenih pozitivno na korona virus

Doba korone Grad

Konov indeks pozitivnosti za Kragujevac juče je bio 12, 9 što u odnosu na sedam procenata predstavlja rizik. U Gradskoj upravi je devetoro zaraženih, osmoro u izolaciji, dok jedan zaposleni čeka rezultat testiranja. Zbog toga je Štab za vanredne situacije mere zaštite u Gradskoj upravi podigao na viši stepen, kazala je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Štaba za vanredne situacije i koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera za grad Kragujevac. Mere se odnose na dezinfekciju, obavezu nošenja maski tokom čitavog radnog vremena i skraćivanje nepotrebnog boravka van objekta ukoliko to nije neophodno, što se ne odnosi na korišćenje zakonom propisane pauze. To znači, objašnjava Damnjanović da se svi poslovi kod kojih je to moguće obavljaju onlajn ili telefonskim putem. Tamo gde nije moguće kontakti sa strankama su svedeni na najmanji mogući minimum, sastanci na kojima ne treba da bude više od šest lica a u skladu sa prostorom od četiri metra kvadratna po osobi se zakazuju i zaposleni u Gradskoj upravi to poštuju, rekla je Damnjanović.

Ona je podsetila da se na teritoriji grada Kragujevca odvija komunalni i inspekcijski nadzor a u prethodnih nedelju dana obavljena su 123 komunalna inspekcijska nadzora i svi oni koji se mera ne pridržavaju biće sankcionisani. Na dnevnm redu sednici Vlade RS danas su izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje se tiču postupanja i poštovanja protivepidemijskih mera. Izmenama Zakona će se, kazala je Damnjanović, dati pravo komunalnim inspektorima da na licu mesta za nenošenje maske na propisanim mestima izriču mandatne kazne u iznosu od 5000,00 dinara, a ako se plati u roku od osam dana visina kazne je 2.500, hiljada dinara.

Najviše novozaraženih je među radno aktivnim stanovništvom starosne dobi od 20 do 50 godina i oni su najugroženiji. Kod dece do 10 godina starosti samo je jedan dečak pozitivan. Mlade osobe su super prenosioci koje ne ispoljavaju simptome i tako mogu da zaraze svoje roditelje, bake i deke koji teško podnose infekciju, zahtevaju hospitalizaciju i priključivanje na respiratore.

Dr Damnjanović je još jednom apelovala na sugrađane da poštuju protivepidemijske mere jer nošenje maski, poštovanje distance i postojanje dezobarijera su jedine mere koje mogu dati rezulate što smo, podsetila je, kao grad pokazali u prvoj fazi pandemije kada je za tri meseca bilo svega 68 zaraženih.

Drastične mere se ne uvode, ali ukoliko budemo vodili računa pre svega o sebi, svojoj porodici i zaposlenima na radnom mestu, poštovali distancu, nosili maske i trudili se da smanjimo kontakte na najmaanju moguću meru, uspećemo da se izborimo, ukoliko ne, stanje polako prerasta u alarmatno, poručila je.

Tagovi:

1 thoughts on “U Gradskoj upravi Kragujevac devetoro zaposlenih pozitivno na korona virus

  1. Gradonačelniče Dašiću. Umesto da uvedete minimum rada , uvedete smene i rotirate zaposlene na radu, jer ima toliko zaraženih, vi ništa ne preduizimate i ugrožavate zaposlene !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.