U Lapovu počela izgradnja najveće solarne elektrane u Srbiji

Ekonomija Grad

Na 12 hektara u Lapovu, početkom septembra prošle godine, započela je izgradnja najvećeg solarnog postrojenja u našoj zemlji i kada bude završeno EPS-u će isporučivati oko 10  megavata električne energije.

Dobijena je građevinska, kao i sve druge neophodne dozvole, tako da se administracija opštine Lapovo pokazala kao veoma konstruktivan partner u ovom veoma značajnom poslu.

Investitor je firma „DeLasol“, a prema rečima Miloša Kostića, vlasnika domaće firme „MT-Komex“ koja je zadužena za izgradnju postrojenja, u toku su radovi na postavljanju konstruktivnog sistema, nosača panela. Odmah posle praznika, radovi se nastavljaju montiranjem solarnih panela i očekuje se da u potpunosti budu završeni do 1. marta ove godine.

Nova elektrana će, prema rečima stručnjaka, već od marta početi sa proizvodnjom struje i to između 15 i 16 megavat sati godišnje, zavisno od toga koliko će sunčanih dana biti.

Ulaganja u novo solarno postrojenje u Lapovu je oko 9 miliona evra, a u kompletne poslove, od  ideje, projektovanja postrojenja i izgradnje, uključeni su isključivo naši ljudi i domaće firme.

Da je reč o grandioznom projektu govori i podatak da če biti postavljeno 17.980 panela, a ovaj obnovljivi izvor energije biće snage 9,913 MW.

Investitor „DeLasol“ se odlučio za bifacijalne solarne panele jer imaju mogućnost da prikuplaju sunčeve zrake koje se odbijaju o podlogu i proizvode struju efikasnije od elektrana sa monofacijalnim panelima.


„Projekat se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora“.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.