Udruženju Opcija pet žale se radnici iz cele Srbije zbog umanjenja penzija

Društvo Ekonomija

Udruženju iz Kragujevca koje okuplja radnike fabrika iz Srbije koji su se penzionisali po isteku socijalnog programa „Pet godina do penzije“ svakodnevno se javljaju kolege iz mnogih gradova koji se žale na ponovno uvodjenje kaznenih poena na njihove penzije.

Penzije su najpre bile umanjene po Zakonu o PIO 2015. godine budući da sem radnog staža radnici koji su napustili fabrike uz „opciju pet“ nisu ispunjavali uslov za starosnu penziju.

U oktobru ove godine ponovo je uvedeno umanjenje od maksimalno 20,4 odsto, jer je zaključkom tehničke vlade preinačena odluka iz 2016. godine o isplati razlike do starosne penzije, za koju se Udruženje „Opcija pet“ izborilo posle jednoipogodišnjih protesta i pregovora.

Predsednik udruženja Aleksandar Petrović rekao je za agenciju Beta da ih, posle nedavnih objava u medijima, sada prvi put pozivaju i radnici iz beogradskih preduzeća „IMT“, „Geneks“, „Prva iskra Barič“, nekadašnjeg „Tigra“ iz Pirota, pribojskog „FAP-a“.

On je kazao da problem umanjenja penzija imaju nekadašnji radnici oko 15 velikih preduzeća iz Srbije, medju kojima su „Zastava automobili“, „Zastava oružje“, „Zastava kamioni“ iz Kragujevca, „Prva petoletka“ iz Trstenika, kruševački „14. oktobar“ i „Goša“, Smederevska Palanka, „Sloboda“ Čačak i dr.

Prema njegovim rečima 2015. godine je bilo oko 6.300 radnika koji su koristili socijalni program „pet godina do penzije“ u periodu od 2010. do 2014. godine, a prema podacima Fonda PIO ove godine ih je oko 4.000.

Petrović je rekao da će udruženje koje je, posle pet godina, moralo da obnovi rad zbog ponovnog uvodjenja kaznenih poena, dopuniti svoju evidenciju.

Radnici iz Srbije koji imaju ovaj problem mogu da se jave na telefon udruženja „Opcija pet“: 060-34-30-050.

Petrović je rekao da predstavnici udruženja „Opcija pet“ očekuju početkom decembra nastavak razgovora u Ministarstvu rada koje je oformilo radnu grupu za pronalaženje rešenja.

U udruženju su ranije izrazili zadovoljstvo zbog razumevanja ministarke rada koja je sa njima razgovarala i, kako su tada rekli, odnosa koji je drugačiji u poredjenju sa onim koji su imali pre pet godina sa predstavnicima resornog ministarstva.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.