Uspesi Knjaževsko-srpskog teatra na festivalima u Rusiji i Srbiji

Društvo Kultura

Sa festivala „Ceo svet – teatar“ koji je održan u Nižnjem Novgorodu u Rusiji, u Knjaževsko-srpski teatar stigle su tri nagrade. Na ovom festivalu, kragujevačko pozorište učestvovalo je sa predstavom „Dnevnik jednog ludaka“, N. V. Gogolja, u režiji Dušana Stanikića.

Glumac Knjaževsko-srpskog teatra Ivan Vidosavljević proglašen je laureatom prvog stepena i nagrađen za najbolju mušku ulogu, takođe dobitnik je i specijalne nagrade ѕa glumu – za veliki doprinos razvoju saradnje, ojačavanje prijateljskih i kulturnih odnosa i aktivno učešće u Međunarodnom festivalu pozorišnih trupa, kako stoji u obrazloženju žirija. Još jedna nagrada pripala je reditelju predstave i glumcu Knjaževsko-srpskog teatra, Dušanu Stanikiću koji je nagrađen specijalnom nagradom za režiju predstave „Dnevnik jednog ludaka“.

Festival „Ceo svet – teatar“ se održava deveti put i za to vreme prerastao je iz regionalnog u sveruski, a sada i u međunarodni festival na kome je učestvovalo preko 4.000 ljudi. Festival obuhvata sve žanrove pozorišne umetnosti i nastupa u četiri kategorije: lutkarsko pozorište, dramsko pozorište, muzičko pozorište, umetnički prikaz.

Knjaževsko-srpski teatar je prisutan i na domaćoj festivalskoj sceni gde postiže zapažene uspehe. Na osmom pozorišnom festivalu „Bucini dani“ u Aleksandrovcu, predstavi u produkciji kragujevačkog teatra „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka“, pripala je nagrada ѕa produkciju „Minja Obradović“. Autor predstave je Anđelka Nikolić koja potpisuje i režiju, a koproducenti su pored Knjaževsko-srpskog tratra. Puls teatar Lazarevac, Seoski kulturni centar Markovac i Umetnička grupa „Hop.La!“ iz Beograda.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.