Vuk Jeremić: Manjina okupljena oko Aleksića i Novakovića pobegla od fer izbora u stranci

Politika

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je manjina okupljena oko Miroslava Aleksića i Borislava Novakovića pobegla od fer i demokratskih unutarstranačkih izbora i da je taj „beg od demokratije znak slabosti“, ali i nepoštovanja institucija i temeljnih vrednosti na kojima je stranka zasnovana, a to su demokratski principi i zaštita nacionalnih interesa, ali da je to sada „voda ispod mosta“.

  • Nije bilo ličnog sukoba Aleksića i mene, nego je manjina otišla zbog neslaganja sa jasnom politikom Narodne stranke o kojoj ne može biti kompromisa, a to je odbijanje ’francusko-nemačkog’ sporazuma za nezavisnost ’Kosova’ i odbijanjem da Srbija postane članica EU ako sprovođenje tog sporazuma i formalno postane uslov za članstvo, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je istakao da su trvenja u Narodnoj stranci nastala zbog krupnih političkih razlika čija se kulminacija dogodila kada je stranka odlučila da se pokrene akcija prikupljanja potpisa za referendum o odbacivanju „francusko-nemačkog“ sporazuma, jer se tada pokazalo da deo rukovodstva stranke nije smatrao da bi to trebalo da bude prioritet.

  • To je manjina u Predsedništvu Narodne stranke koja je juče napustila stranku, rekao je Jeremić, i dodao da se „dojučerašnjim saborcima nije svideo ni stav“ da bi Srbija trebalo da se protivi vojnim intervencijama koje nije odobrio Savet bezbednosti (SB) UN i da ne bi trebalo da jednostrano uvodi sankcije drugim državama ako ih nije odobrio SB UN.

Jeremić je istakao da se „spinuju brojevi“ navodima da je stranku napustilo 106 od 126 odbora, a da je istina da je Narodna stranka ima 67 odbora širom Srbije koji nastavljaju da rade i da su stranku napustila 264 člana od više od 10.000 članova.

  • Događaji u Narodnoj stranci su na prvom mestu pokrenuti i inspirisani izvan stranke. Da je Aleksićeva grupa zaista bila u većini, ona ne bi pobegla od demokratskog procesa u stranci. Oni su insistirali da se promene u stranci završe odmah i do kraja. To govori da sve nije bilo motivisano isključivo iz same stranke, nego i izvan nje, rekao je Jeremić.  
  • Kada biste pitali neke moje stranačke kolege, oni bi rekli da je stranka sada jača nego ranije, jer je jasnije ideološki i politički isprofilisana, ali ja mislim da je ovo korak unazad za sve koji misle da samo zajedničkim nastupom opozicije, ne nužno u jednoj koloni, može doći do ugrožavanja korumpiranog režima na izborima, koji će biti održani na proleće, dodao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je naveo da je apsurdno Aleksićevo pozivanje na jedinstvo i zajedništvo „u trenutku kada sprovodi raskol u sopstvenoj stranci“.

Jeremić je rekao da dojučerašnjim saborcima želi sreću, uprkos teškim rečima koje su u poslednje izgovorili na njegov račun i na račun Narodne stranke, čiji je „opozicioni integritet neupitan“.

  • Kada je reč o budućem delovanju opozicije, trebalo bi biti racionalan, jer bez stranaka desnice nije moguće sabrati većinu neophodnu da se vlast uzdrma na izborima, rekao je Jeremić.
  • Narodna stranka je u stanju da razgovara i sa jednim i sa drugim polom političkog spektra, a na izborima je neophodno stvoriti referendumsku atmosfera sličnu onoj u avgustu 2020. godine u Crnoj Gori, kada je pobeđen režim Mila Đukanovića, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da Narodna stranka može da sarađuje sa svima, ali da ne može u koaliciju sa onima koji se zalažu za nezavisnost Kosova i Metohije i prihvatanje „francusko-nemačkog“ sporazuma.

  • O koalicijama se razgovara pre izbora, a oni će biti održani na proleće. To što je otišla manjina iz stranke, nikako ne znači da će se politika Narodne stranke menjati, zaključio je Jeremić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.