Za informisanje nikad manji budžet

Grad

Iznos koji je za zaštitu javnog interesa u informisanju planiran u budžetu za 2021. je sraman i predstavlja još jedno poniženje za medije koji rade u službi građana. Zbog toga će Medijsko sklonište Kragujevac, u okviru javne rasprave koja je u toku,  gradskoj upravi dostaviti svoj predlog za budžetsku stavku koja se odnosi na projektno sufinansiranje medija sa obrazloženjem.

Predlogom budžeta grada Kragujevca za narednu godinu za „ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“ predviđeno je 3 miliona dinara. To znači da će u najboljem slučaju, gradska vlast u 2021. toliko novca izdvojiti za konkurs, na koji svojim projektima mogu da se prijave svi registrovani mediji. Koliko je namenila samo za Radio-televiziju Kragujevac saznaćemo tek nakon što Skupština grada usvoji program poslovanja tog privrednog društva, mada ta suma uglavnom iznosi oko 44 miliona.

Podsećamo da je budžetom za 2020. za informisanje planirano 10 miliona dinara. Konkurs nije raspisan, kao ni prethodnih pet godina, ali je na sastanku u Medijskom skloništu gradonačelnik Nikola Dašić obećao da će se ta praksa promeniti i da će grad sufinansirati medijske projekte, kako to zakon predviđa. Iako o konkretnom iznosu tada nije bilo reči, neprijatno smo iznenađeni činjenicom da je opredeljeno tri puta manje novca nego za ovu godinu.

Svesni problema i poteškoća koje je kriza prouzrokovala po gradski budžet, ipak smatramo da izdvajanje 3 miliona dinara predstavlja ponižavanje medijske profesije, degradiranje značaja javnog informisanja i nastavak diskriminatorskog odnosa lokalne samouprave prema medijima, u gradu od blizu 200 000 stanovnika. Verujemo da su gradske finansije u problemu, što potvrđuje i nedavno povećanje poreza na imovinu, čak i zakupnina prostorija koja koriste udruženja građana, ali nadležnima postavljamo pitanje da li smo i u svim drugim oblastima dostigli nivo nerazvijene opštine, poput Rekovca, koja je ove godine medijima na konkursu raspodelila 2,8 miliona dinara.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.