Za projekte u kulturi grad izdvojio 45 miliona dinara

Društvo Kultura

Za finansiranje ili sufinansiranje projekata, programa i manifestacija u kulturi za 2023. godinu grad Kragujevac je izdvojio 45 miliona dinara. Ugovore za projekte koje je Komisija za izbor projekata, programa i manifestacija u oblasti kulture, na osnovu utvrđenih kriterijuma i merila stručne analize sadržine i kvaliteta predloga, podržala, predstavnicima udruženja uručio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

U skladu sa propisima Vlade RS na osnovu Uredbe o načelima, merama i kriterijumima za dobijanje pomoći iz budžeta jedinice lokalne samouprave, odnosno budžeta grada Kragujevca, iz fonda u iznosu od 45 miliona dinara i podržali smo programe 47 udruženja građana. Reč je o kvalitetnim programima udruženja sa kojim zajednički pokušavamo i uspevamo u kreiranju kulturne scene grada Kragujevca, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Umeli smo da prepoznamo dobre ideje i dajemo šansu da budu sprovedene u dela. Verujem da je to jedan od mehanizama da kulturnu scenu Grada Kragujevca unapredimo, učinimo je boljom i kvalitetnijom, istakao je Bjeletić i podsetio da je u tom pogledu grad Kragujevac primer dobre prakse imajući u vidu da svake godine počev od 2015. godine u kontinuitetu raspisujemo konkurs za podršku projektima udruženja građana. Shodno Planu razvoja kulture grada Kragujevca za period 2021-2025 i ove godine, kao i ranije, Komisija je prepoznala značaj kulturnih programa udruženja osoba sa invaliditetom i podrškom im dajemo šansu da aktivno participiraju u događajima koje kreiraju ustanove kulture. Tome u prilog govore i odobreni projekti udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac, tumača znakovnog jezika Srbije, Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Okružne organizacije saveza slepih Srbije, Foruma mladih sa invaliditetom.

Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac za projekat ‘’Prislušnimo tišini’’ dobili su sredstva za nastavak prošlogodišnjeg istaživanja, običaja i načina funkcionisanja starijih gluvih i nagluvih lica ali i za podršku afirmisanja kulturno umetničkog društva u sredinama gde nastupaju, kazala je Snežana Matović Maslać, sekretar Udruženja.

Kulturni identitet grada Kragujevca ne zasniva se samo na ustaljenim i tradicionalnim programima već i na gradnji novih pa je zato ove godine podržan inovativni projekat Studentsko-kulturnog centra Kragujevac, iako republičke institucije, prepoznat kao projekat od značaja kao nov folklorni međunarodni festival.

Udruženje tumača znakovnog jezika Srbije ‘’Jedro’’ dobili su sredstva za realizaciju projekta ‘’Dostupni sadržaji i licima sa oštećenim sluhom’’ u okviru kojeg će prevoditi pozorišne predstave koje članovi udruženja budu želeli da pogledaju kao i Hroniku RTK, objašnjava Vesna Rosić, zamenica predsednice udruženja.

Dečiji kulturno razvojni centar ‘’Supermama’’ je dobio sredstva za realizaciju pozorišne predstave ‘’Draga Jelena Sergejevna’’ u izvođenju ‘’Bard teatra’’. Ovo je treći projekat za čiju realizaciju dobijamo podršku od grada Kragujevca, kaže Ivana Jevrić, predstavnica udruženja i dodaje da je jedna od značajnijih podrški bez koje ne bismo mogli da realizujemo predstavu.

Javni konkurs početkom godine raspisan je za kulturne delatnosti, među kojima su: književnost, muzika, likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, pozorišna umetnost, dizajn, umetnička fotografija i arhitektura, umetnička igra, filmska umetnost i ostalo audio-vizuelno stvaralaštvo, digitalno stvaralaštvo i multimediji, otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštita, očuvanje i prezentacija kulturnog nasleđa, naučnoistraživačke i edukativne delatnosti, menadžment u kulturi.

Tagovi:

5 thoughts on “Za projekte u kulturi grad izdvojio 45 miliona dinara

  1. Smena Bjeletića je potrebna odmah, jer deli novac bez objave članova Komisije koja odlučuje o raspodeli novca za nagrade. Primer je konkurs Djurdjevdanski venac. Podelio je novac bei objave ko su članovi komisija i bez rezultata glasanja. I što je najveća sramota bez objavljenih radova. Kakav skandal, Deca umesto da čitaju svoje radove i da ih grad objavi na svom sajtu pričaju zašto vole grad i kako su napisali rad a rada nigde NEMA. Veliki skandal i sramota. Treba tražiti Bjeletićevu ostavklu odmah!

  2. Sramota, nista nije dodeljeno TELOKU, a oni imaju i budzet za stipendije za hiljadu studenata, a i besplatno pevaju na skupovima vladajuće partije, a vole da pišu i gradonačelniku u slobodno vreme.

    1. Gde se glasa u „Tvoje lice zvuci poznato“ ili neki drugi rijaliti namenjen mladim neostvarenim talentima?

  3. Iz budžeta grada Kragujevca biće plaćeno 4 miliona dinara za organizovanje Pankerijade, muzičkog festivala koji će ove godine biti održan prvi put. Novac je odobren na javnom konkursu za kulturu udruženju Sinergetika, koje je u APR-u registrovano tri nedelje nakon što je javni poziv za dodelu sredstava objavljen. Još je zanimljiviji podatak da je zastupnik ovog udruženja Igor Mitrović, bivši član Gradskog veća za finansije, koji je tu funkciju obavljao u mandatu gradonačelnika Radomira Nikolića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.