Zastava oružje – Da li je situacija izmakla kontroli (VIDEO)

Društvo Ekonomija

Gubitak Zastava oružja, fabrike koja obeležava 170 godina postojanja, ovog trenutka iznosi preko četiri i po milijarde dinara iznad visine kapitala. Ukupne obaveze fabrike iznose preko 20 milijardi dinara. Fabrika od 21. decembra prošle godine nema direktora, jer je v.d. status direktoru Mladenu Petkoviću istekao a Nadzorni odbor odbija da imenuje novog direktora.

Radnici su već dva puta organizovali štrajk upozorenja koji se odvijao u krugu fabrike a danas su na sastanak pozvali i narodne poslanike iz Kragujevca. Odazvali su se Veroljub Stevanović (NADA), Dalibor Jekić (Stranka slobode i pravde) i Nikola Nešić (Moramo). Javili su se, kako je na konferenciji za novinare rekao predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružja Dragan Ilić, poslanica Srpske napredne stranke Biljana Ilić Stošić i Socijaldemokratske partije Srbije Edis Durgotović. Nisu došli, niti se javili, Nataša Jovanović (SNS) i Đorđe Kosanić (Jedinstvena Srbija).

A situacija u fabrici, kako je danas rečeno na konferenciji za medije, „preti potpuno da izmakne kontroli“.

  • Nadzorni odbor već 20 dana ne postavlja direktora. Imenovan je statutarni zastupnik, ali se to reflektuje na poslovanje. Ovo je poslednji momenat da pokrenemo sve mehanizme otpora, s obzirom da nismo uspeli da uspostavimo komunikaciju ni sa Ministarstvom odbrane, ni Vladom Srbije, državnim zvaničnicima, rekao je Dragan Ilić.

Narodni poslanici, Stevanović, Jekić i Nešić obavezali su se da će predstavnike sindikata „uvesti“ u Skupštinu Srbije, kao i da će iskoristiti vreme svojih poslaničkih grupa da iznesu problem fabrike oružja iz Kragujevca.

Veroljub Stevanović smatra da je kragujevačka fabrika oružja jedna od najznačajnijih u zemlji.

  • Stali smo apsoultno iza zahteva Sindikata. Onog trenutka kada Skupština Srbije počne da radi, nas trojica poslanika postavićemo pitanja Vladi Srbije. Situacija je alarmanta, pa ćemo isto postupati i u Skupštini grada.

Zastava oružje ima 2.465 zaposlenih. U vlasništvu Republike Srbije je 36,13 procenata, Fonda za razvoj 37,40, društveni kapital iznosi 24,58, Jugobanka AD Beograd 1,29 i grad Kragujevac 0,57 procenata. U toku je konverzija obaveza zaključno sa 31. 12. 2016. godine, čime će se povezati radni staž zaposlenih zaposlenima za period 2011. – 2014. godine. Obaveze su 2015. godine iznosile preko 12 milijardi dinara a danas preko 20 milijardi.

Nikola Nešić kaže da bi sve poslaničke grupe u republičkom parlamentu morale da reaguju. A „mrak u kome živimo i netransparentnost u vođenju fabrike“ suštinski su problemi po Nešiću:

  • Ovo je nacionalno pitanje. I svi moraju da se uključe. Delovaćemo u dva pravca – na nacionalnom i kragujevačkom.

Po Daliboru Jekiću jedan od problema je što fabriku ne vode ljudi iz grada i samog preduzeća, već „sa strane“:

  • Podsetio bih na Gromovića, dugogodišnjeg uspešnog direktora fabrike. Problem Zastava oružja počinje dolaskom Mladena Petkovića, čovak koji je uništio „Krušik“. Pitaćemo – da li je Nadzorni odbor upoznao državu, odnosno osnivača sa situacijom u fabrici. Loši su i uslovi rada u fabrici i poslednji je trenutak da svi ustanemo u zaštitu fabrike. Zastava oružje ne bi smela da bude privatizovana.

Sindikat, kako je rekao Dragan Ilić, nije imao kontakte sa gradskom vlašću u Kragujevcu:

  • Njihov predstavnik je u Skupštini preduzeća i on apsolutno podržava politiku Nadzornog odbora i vođenja fabrike. Sa aktuelnim gradonačelnikom se nismo susreli, ali ćemo pokušati to da ostvarimo što hitnije. Da vidimo na kom su stanovištu gradski oci po pitanju fabrike. Ne oglašava se ni Ministarstvo odbrane. Uputili smo dopis resornom ministarstvu, Vladi Srbije, predsedniku države. Jednostavno se niko ne oglašava.
Tagovi:

1 thoughts on “Zastava oružje – Da li je situacija izmakla kontroli (VIDEO)

  1. Nazalost sto mora da kazem kao Kragujevcanin, ala su ovi iz Zastave nasli crkvu gde ce da se mole tj. resavaju svoje probleme .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.