Zašto tačka na prodaju građevinskih lokacija u Kragujevcu?

Ekonomija Grad

Zadovoljstvo gradske vladajuće koalicije finansijskim stanjem tokom usvajanja  budžeta za narednu godinu, kada je utvrđeno da će prihod biti 10,5 milijardi dinara, što je 7,4 posto ili 700 miliona dinara više nego ove godine, bilo je vidljivo tokom poslednje sednice Skupštine. Taj optimizam nije pomutila ni činjenica da su povećani prihodi od poreza na zarade i na imovinu, ali da raste i inflacija i da je pitanje koliko će budžet biti realno veći i da li će ga „pojesti” inflacija.

Svojevrsnu „tačku na i” u najavi bolje godine i budućnosti za grad stavio je zamenik gradonačlenika Ivica Momčilović izjavom koja je prošla prilično nezapaženo, a u kojoj je najavio da je gradska vlast donela odluku da obustavi prodaju građevinskih lokacija investitorima, iako ima velikog interesovanja sa njihove strane. Ali, kako je naglasio, prekidom prodaje zemljišta na neko vreme grad ništa neće izgubiti, već će samo zaraditi, jer će kasnije te lokacije vredeti mnogo više. 

Ivica Momčilović: Pitanje kako obezbediti zemlju koju ćemo ponuditi investitorima

Ovu izjavu Momčilović je dao uz podatke da grad ima na računu pola milijarde dinara koje nisu potrošene i za koje treba odlučiti na šta će se upotrebiti. Iz toga se može zaključiti da neće prodavati lokacije neko vreme jer ima dovoljno para. Sa druge strane, pojedine opozicione stranke, i one parlamentarne i van njega, smatraju da je odluka doneta jer grad nema slobodnih i opremljenih lokacija da ponudi zainteresovanima.

Šta piše u budžetu?

U budžetu za narednu godinu koji je usvojen 6. decembra predviđeni su i prihodi od prodaje građevinskog zamljišta i to u iznosu od 1,1 milijardu dinara. Ta cifra znači obavezu, iako je ranijih godina bilo planirano i više, ali zadata brojka nije dostizana. Da li je zamenik gradonačelnika mislio da će se prodaja obustaviti kada se dostigne zadata cifra prodaje parcela, što bi bilo logično, nismo uspeli da utvrdimo jer je planirani razgovor za ove novine odložio zbog odlaska na odmor. 

Tako, sa jedne strane, ova odluka može da se tumači i kao rezultat dobrog stanja gradske kase, ali i kao nedostak lokacija, o čemu je, uostalom, na sednici govorio i sam Momčilović. On je rekao da je otvoreno pitanje kako obezbediti zemlju koju ćemo ponuditi investitorima i da nam je potrebna nova industrijska zona.

U međuvremenu stigla su tri saopštenja za javnost stranaka kao reagovanje na budžet i upadljivo odsustvo najavljenih investicija države u Kragujevac. Jedno od njih, koje je potpisao Ivan Dubljanin, predsednik gradskog odbora DS u Kragujevcu, dotiče i pitanje obustavljanja prodaje građevinskih lokacija.

  • Čitava finansijska stabilnost grada počiva na prodaji građevinskog zemljišta, uglavnom za izgradnju stambenih kompleksa oko Palate pravde. Nije to zabranjeno i sasvim nelogično, ali mora postojati svest da je takvo zemljište u ograničenoj ponudi. Šta će biti kada se rasproda sve, a nema ni u planovima ideje za novi prostor, pita se u ovom saopštenju. 
Ivan Dubljanin: Čitava finansijska stabilnost grada stoji na prodaji građevinskog zemljišta

Ivan Dubljanin kaže da ima utisak da su gradske vlasti prodale najvrednije zemljište da obezbede prihod budžeta, jer para nikad dosta, ali gradnja novih objekata prevazilazi mogućnosti i potrebe tržišta. On smatra da grad nema još tako dobro opremljenih placeva za koje može da dobije visoku cenu, ali može da dođe do zasićenja tržišta i da cene počnu da padaju. Zato je siguran da nije bila želja gradskih čelnika da prekinu prodaju, već je to nešto što diktira tržište. 

Za vreme ove vlasti grad nije dobio novo građevinsko zamljište da se proda i da se stvori nova poslovna zona. U budžetu za narednu godinu se ne vidi da su predviđena bilo kakva sredstva za opremanje neke buduće poslovne zone, upozorava Dubljanin.

Napominje da to nije proces koji može brzo da se izvede, a da će posledice biti vidljive za dve, tri godine. Šta će biti, pita naš sagovornik, ako za par godina neki veći investitor odluči da dođe u Kragujevac, a nema opredeljenog zemljišta za prodaju. 

Ćutanje o obilaznici

Dubljanin podseća da se jedino najavljuje izgradnja nove industrijske zone na početku buduće Severne obilaznice u Cvetojevcu od 200 hektara, ali da sa republičkog nivoa nema najava kada će početi izgradnja te obilaznice. Prva najava početka radova bila je u proleće ove godine, ali je sve odloženo. 

Tome je, smatra on, sigurno doprinela velika energetska kriza i neizvesnost zbog rata u Ukrajini, ali ni u jednom gradu obećane investicije od države nisu tako drastično skresane kao u Kragujevcu. Obilaznica oko Beograda se, kao što vidimo, gradi, navodi Dubljanin, a i u republičkom budžetu su odvojena sredstva za neke saobraćajnice, dok ih za ovu našu nema.  

Obrad Turković: Zona pored Pravnog i Ekonomskog pokretač razvoja grada za narednih 50 godina

Potpisnik saopštenja za javnost Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Obrad Turković, inače potpredsednik ovog odbora, takođe podseća na obećanja velikih republičkih investicija u gradu, ali i kašnjenje onih gradskih iz lokalnog budžeta.

Što se, pak, tiče dogovora gradskih čelnika o obustavljanju prodaje lokacija on napominje da je potez u gradu na kome u poslednje vreme niču poslovne, ali i stambene zgrade, zona oko Pravnog i Ekonomskog fakulteta, nešto najvrednije u gradu. Stav njegove stranke, kako kaže, je da je ta zona vrednost, ali ne u novcu, već da treba da bude pokretač razvoja grada za narednih 50 godina. 

  • Tu treba da dobiju prostor one oblasti koje donose novu, progresivnu društvenu vrednost, kao razvoj nove tehnologije, nauke i znanja, a ne da bude čista stambena gradnja, kao što su već u tom delu grada izgrađeni objekti „Matis” i „Tesla“, kaže Turković. 

Odluku da se obustavi prodaja lokacija on smatra nebitnom, jer je važno istaći u prvi plan da grad nije uredio nove lokacije gde bi u prvom planu bio razvoj grada i to dugoročni. Kompleks oko fakulteta i Druge gimnazije treba ostaviti da bude rezervisan za nauku, obrazovanje i zdravstvo, navodi naš sagovornik. 

Najavu zamenika gradonačelnika Ivice Momčilovića da grad traži zemljište za novu industrijsku zonu jer postoji veliko interesovanje investitora Turković vidi kao jeftinu političku propagandu koja treba da pokaže da je grad u velikom usponu i da investitori žele da dođu, bez obzira na energetsku krzu i nestabilnu političku situaciju. 

Veroljub Stevanović, odbornik u Skupštini grada i narodni poslanik Koalicije Nada, inače oštar kritičar nedostatka kapitalnih investicija iz gradskog budžeta, što se potvrdilo i ove godine, kaže da najavu zamenika gradonačelnika o obustavi prodaje zemljišta nije shvatio kao nešto posebno važno.

Veroljub Stevanović: Lokacije mogu lako da se opreme

On misli da će se nastaviti sa prodajom lokacija jer je budžet jasan i u njemu piše koliko novca treba da se zaradi od toga.

  • Ako nema opremljenih lokacija za prodaju, mogu lako da ih opreme, jer ima slobodne zemlje, na primer kod „Elektrošumadije, tvrdi Stevanović.

Ivan Dubljanin, pak, primećuje da se u ovakvim situacijama, kao što je kašnjenje sa republičkim investicijama, koje je pak povezano i sa novim radnim zonama, stalno pojavljuje igra da se odgovornost i loptica prebacuje sa lokala na državu i obrnuto, a da su i na jednom i na drugom nivou vlasti pripadnici iste partije. Videćemo da li će buduća dešavanja ići na teret Kragujevca, ali grad može da uđe u problematičnu situaciju, navodi on. 

Tekst je nastao u okviru projekta “Kragujevački mediji u službi građana- u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.