Zatvara se Kovid ambulanta u Zastavinoj medicini rada

Grad

Danas je u Kragujevcu održana druga redovna sednica Štaba za vanredne situacije na kojoj je pored ostalog razmatran Izveštaj o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u gradu.

Jednoglasno je usvojen predlog o zatvaranju Kovid ambulante u Zastavinoj medicini rada, zbog, kako kažu na sednici, drastičnog smanjenja broja obolelih od Kovid virusa.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Dragan Vasiljević kaže da se tokom novombra i decembra zabeležio drastično manji broj novoinficiranih od kovid virusa, i da u strukturi obolelih i dalje dominiraju nevakcinisane osobe.

Vasiljević kaže da je u Institutu za javno zdravlje ukupno uzeto 250.000 uzoraka od početka pandemije u Šumadijskom okrugu, od kojih je oko 67.000 pozitivnih, a u Kragujevcu taj broj je oko 47.000.

Trenutno je u izolaciji oko 800 ljudi, što je takođe mnogo manji broj nego predhodnih meseci, kaže Vasiljević.

Od početka pandemije, od ukupnog broja zaraženih u našem okrugu, 20 procenata zaraženih činila su deca.

Vasiljević i dalje upozorava da se poštuju preventivne mere kao što su vakcinacija, nošenje maske, držanje distance, čišćenje i provetravanje prostorija.

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra dr Predrag Đurđević navodi da se postepeno smanjuje pritisak i na Klinički centar, što se tiče kovid pacijenata.

„103 pacijenta koji su danas hospitaizovani, čine popunjenost od 29 posto Kliničkog centra, što znači da ima dosta slobodnih mesta, i ako bi došlo do povećanja onih kovid pozitivnih pacijenata“ , navodi Đurđević.

Đurđević takođe navodi da je većina kovid pozitivih pacijenata sa lakšom i srednje teškom formom bolesti, a svega 27 pacijenata se nalazi u intezivnoj ili poluintezivnoj nezi sa ozbiljnijom kiseoničnom terapijom.

Pritisak na infetivnu kliniku se takodje smanjio, gde se dnevno upućuje između 20-30 pacijenata, što na prvi što na kontrolni pregled, navodi Đurđević.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.