Zimska akcija dobrovoljnog davanja krvi

Društvo

Danas od 11 do 16 časova u Hotelu Kragujevac održaće se jednodnevna zimska akcija dobrovoljnog davanja krvi u saradnji Centra sa transfuziju krvi i Crvenog krsta.

Kragujevac je višestruki dobitnik priznanja u oblasti humanosti, kada je reč o prikupljenim jedinicama krvi na godišnjem nivou, sa preko 8.000 jedinica, koje „život znače“.

Dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu grada Kragujevca apeluje da što više građana dođe i podrži akciju, da bi se, kako kaže, Klinički centar obezbedio  za sve one pacijente kojima je to potrebno, a koji gravitiraju sa velikog područja.

„Krv mogu dati i oni koji su preležali korona virus, nakom mesec dana od preležane bolesti. Krv mogu dati i oni koji su primili vakcinu. Za neke vakcine je to moguće odmah, a za neke je potrebno sačekati 14 dana, kao što su Sputnjik V i AstraZeneca vakcine.“ navodi Damnjanovićeva.

Dodaje i da oni koji su preležali kovid mogu da daju krv mesec dana nakon preležane infekcije, odnosno negativnog testa posle bolesti i da davanje krvi ne ugrožava zdravlje, i bezbedno je za svaku zdravu osobu.

Akcija će se održati uz poštovanje svih mera zaštite od virusa.

Takođe, svakog radnog dana do 17 časova, u Transfuziji krvi, građani mogu dobrovoljno dati krv.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.