Energetika Kragujevac

Zbog zagađenja u Srbiji umre gotovo 10 hiljada ljudi godišnje

Društvo

U Srbiji zbog zagađenja vazduha prevremeno umru 9.773 osobe godišnje, rekao je ispred Meteorološkog instituta, Vladimir Đurđevi, pozivajući se na dokument Program zaštitite kvaliteta vazduha.

  • Prema WEM scenariju, koji predviđa samo poštovanje domaćih pravila o zagađenju vazduha, među kojima i Nacionalni plan o smanjenju emisija, koji se odnosi samo na odsumporavanje u termolelektranama i na velika ložišta (ne i individualna ložišta i automobile), broj smrnih slučajeva bi bio manji za 2.400, rekao je on.

Đurđević je istakao da bi, u slučaju da se primeni scenario WEM C, što je scenario bez prekoračenja dozvoljenih granica za određene čestice, umrlojoš 1.972 osobe manje u odnosu na WEM scenario, a broj  umrlih od zagađenja vazduha bi pao na 5.041.

Za četvrtinu smrti zbog zagađenja vazduha odgovorna je isključivo država, jer je ona nadležna da donese mere za termoelektrane i velika ložišta.

Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović rekao je da se od oktobra do marta uvek javlja povišeno zagađenje PM česticama. O ovom izveštaju je Glas Šumadije već pisao.

Izveštaj o kvalitetu vazduha, kako je naveo Jovanović, pokazuje da se stanje nije promenilo i da to pokazuje da institucije zadužene da smanje zagađenje vazduha ne rade svoj posao.

  • Sumpor-dioksid, kao supstanca u koncentracijama štetnim po zdravlje, eliminisan je u Evropi, ali je u Boru zabeležena i 25 puta veća koncentracije od predviđenog maksimuma, a prekoračenja PM 10 čestice izmerena su na 25 od 46 mernih mesta, dok je u Smederevu na mernom mestu prekoračenja bilo 148 dana za godinu dana, istakao je Jovanović.

Profesorka Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju istakla je da se 70 odsto elekrtrične energije dobija iz prljavog uglja – lignita i da se u Srbiji godišnje spale 32 miliona tona tog uglja.

Kako je rekla, od lokalnog lekara čula je da je u Boru i Majdanpeku 16 odsto stanovništva bolesno od neke vrste kancera.

izvor: FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.