Zdravko Ponoš: Predsednik države nije gospodar ni zemlje ni nacije

Izbori 2022 Politika

Predsednički kandidat „Ujedinjene Srbije“ Zdravko Ponoš izjavio je da će se, ako bude izabran na tu funkciju, truditi da ne bude podela u društvu i da veruje da je to moguće, kao i da neće, kao sadašnji predsednik Aleksandar Vučić, kršiti Ustav.

  • Predsednik države nije gospodar ni zemlje ni nacije. On mora da poštuje Ustav i ne može da se ponaša kao šef partije. Za Vučića se ne zna da li se ponaša kao šef partije, nacije ili države, konstatovao je Ponoš u intervjuu televiziji Insajder.

Kako je objasnio, ne može Vučić da kao predsednik države odlučuje „koliko ćemo pirinča da kupimo, koju prugu da otvorimo, koje respiratore da kupimo“, i da sve to dramatizuje.

  • Kakve veze ima predsednik države sa nabavkom pirinča. Kakve veze s tim ima predsednik i što o tome govori iz Monaka, rekao je Ponoš, uz ocenu da je takva vrsta unošenja nervoze u narod štetna i kažnjiva, jer „nabavka ratnih rezervi nije stvar za javnost“.

Zamislite da je Tito o tome govorio u vreme tršćanske krize, ukazao je on.

Govoreći o odnosu prema NATO, Ponoš je konstatovao da ne može da se zaboravi ni legitimizuje bombardovanje Srbije 1999. godine i da je protiv ulaska zemlje u taj vojni savez, jer su razlozi vrlo očigledni, pa bi „ulazak bio mazohistički“

  • Što se tiče moje generacije – Srbiji tamo nije mesto, ali treba da sarađuje sa NATO, a zameram ovoj vlasti što krije tu saradnju, napomenuo je on.

Ponoš je napomenuo da Srbija, i zbog NATo bombardovanja i zbog ovoga što sada radi Rusija u Ukrajini, ima pravo da povlači paralele i da i jednima i drugima kaže „nije dobro to što radite“.

  • Bojim se da je ovim što je uradila Rusija izgubila kredibilitet i pravo da „drži slovo“, naglasio je Ponoš i dodao da je osuda Rusije dobra mera u ovom momentu i da se ne bi trebalo zatrčavati u uvođenju sankcija toj državi.

Upitan o optužbama predstavnika vlasti da je „uništio vojsku“ dok je bio načelnik Generalštaba, Ponoš je konstatovao da je to nešto što naprednjaci nisu izmislili, nego su nasledili od Vojslava Šešelja i radikala, a da se u Vojsci Srbije i dalje sve radi po modelu koji je ustanovio sa svojim timom, uključujući i obuku.

  • Moj tim je radio svođenje vojske na moderne okvire, profesionalizaciju i modernizaciju, a ne da imamo stajaću vojsku od stotinu hiljada ljudi, hladnoratovsku, koja čeka da nas neko napadne, objasnio je on.

Ponoš je naveo i da je u vreme dok je bio na čelu vojske ona smanjena za svega nekoliko hiljada ljudi, a da je pre toga bilo smanjenje od nekoliko desetina hiljada.

  • To što smo promenili i pregrupisali, to su jedinice. Ovo društvo ne može da izdrži vojsku kao ustanovu za zapošljavanje, istakao je Ponoš.

Povodom optužbi da je oduzeo status brigada 63. padobranskoj i 72. specijalnoj, ukazao je da je i u vreme JNA padobranska brigada nikad nije bila klasična formacija tog ranga, nego četnog sastava, kao i 72, koja je formirana početkom rata.

  • Mi smo ih u jednom trenutku spojili u Specijalnu brigadu, koja je stvarno bila brigada, napomenuo je Ponoš.

On je, ipak, odao priznanje i čestitao sadašnjoj vlasti što je uložila u vojsku u poslednjih 10 godina i sada je ona bolje opremljena, investirano je dosta u plate i stanove, vojni budžet je „solidan“, ali je problem što je netransparentan, kao i nabavke, jer kupovina nekih sredstava zavisi od spoljnopolitičkih interesa Vučića.

Upitan o svojim izjavama o Ratku Mladiću, Ponoš je rekao da ga je upoznao 1991. godine i da je njegov lični stav da je kao oficir radio dobre akcije, pa je zahvaljujući vojnim akcijama kojima je upravljao napravljena Republika Srpska.

  • Sve što se kasnije desilo je zločin za koji Mladić odgovara, ali ne može da se umanji značaj Republike Srpske i njen negenocidni karakter, istakao je on.

Ponoš je naveo i dva nova imena koja će biti u njegovom „predsedničkom timu“ – Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja za oblast prava i biznismen Zoran Drakulić za privredu.

Piše: FoNet

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.