Zeleno-levi front postao partija

Politika

Zeleno-levi front je sinoć na Osnivačkoj skupštini, održanoj u Dorćol Platz-u u Beogradu, usvajanjem Programa, Statuta i drugih strateških dokumenata, zvanično postao politička partija.

  • Izborićemo se da Srbija bude dobro mesto za život, mesto na kome ne brinemo zbog zagađenja vazduha, loše životne sredine, a ni zbog toga da li će nam deca biti sigurna u školama. Mesto u kome će zakoni vladati jednako za sve i u kome će ljudi moći da žive dobro od svog rada, rekao je Radomir Lazović, narodni poslanik.


Zeleno-levi front nastaje na programskom nasleđu pokreta Ne davimo Beograd, kao i partnerskih organizacija širom Srbije. Pored Ne davimo Beograd, Zeleno-levi front čine i Inicijativa za Požegu, Izbor za našu opštinu, Kritična masa Kula, Lokalni front Valjevo i Inicijativa za Lajkovac

  • Time što iz pokreta Ne davimo Beograd postajemo partija Zeleno-levi front, nismo prestali da podržavamo lokalno samoorganizovanje i različite inicijative građana koje treba da nastaju. U takvom ekosistemu, vidimo i našu buduću moć. Zato u nazivu imamo i front, jer imamo niz partnerskih organizacija i sigurna sam da će ih biti još više širom Srbije, izjavila je Biljana Đorđević, narodna poslanica. 

Zeleno-levi front će se boriti za društvo pravde, solidarnosti, brige i podrške. Cilj partije je ekonomski rast od koga će koristi imati svi, a ne samo privilegovana manjina, očuvanje životne sredine, kao i izgradnja institucija koje će unapređivati mehanizme podele vlasti i sprovoditi zakone jednako za sve. Vizija novonastale partije je društvo ravnopravnosti koje ne toleriše nasilje, kao i negovanje politike prijateljstva, dobrosusedstva i međunarodne saradnje. ZLF se zalaže za veća ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i kulturu, zdravu životnu sredinu i prava i jednakost za sve, kao i urgentno rešavanje stambene krize i uvođenje pravednog sistema oporezivanja.

  • Pre gotovo deset godina, okupila nas je borba za javna i prirodna dobra. Borili smo se protiv otimanja obala i zelenih površina, za unapređene životne sredine i protiv ogromne ekonomske nejednakosti, a sada smo spremni da kroz Zeleno-levi front sprovedemo ove ideje u celoj Srbiji.  Nastavićemo da insistiramo na tome da politika može i mora da izgleda drugačije. Borićemo se jednom nogom na ulici, sa ljudima na terenu, a drugom u institucijama. Politika mora da u ruke građana vrati moć da donose odluke o pitanjima koja se tiču njihovog života“, kaže Dobrica Veselinović, gradski odbornik.
    Podsećamo da je Zeleno-levi front za manje od mesec dana prikupio preko 11.000 potpisa, u 33 gradova i opština u Srbiji, neophodnih kako bi postao partija koja će delovati na području cele Srbije, boreći se za bolje i pravednije društvo.

U ponedeljak, 17. jula, će Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu biti predati potpisi građana, kako bi se Zeleno-levi front upisao u registar političkih partija.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.