Budući pravnici najbolje uradili prijemni ispit na Univerzitetu u Kragujevcu

Društvo

Kragujevački univerzitet za školsku 2023/24. godinu „otvorio je vrata” za 3.936 brucoša, što je za 136 mesta više nego prošle godine. Ove godine bilo je prijavljeno 3.309 kandidata, a prijemni je polagalo 1.956, što je blizu 60 posto od ukupno broja prijavljenih. Za finansiranje iz državnog budžeta ima mesta za 2.679 studenata, a za one samofinansirajuće 1.257 mesta.

Najviše studenata bilo je prijavljeno na Medicinskom fakultetu – 606, zatim njih 478 bilo je prijavljeno na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, na Fakultetu inženjerskih nauka prijemni ispit polagalo je 417 učenika, a na Ekonomskom fakultetu njih 385. Neznatno manje interesovanje bilo je za Pravni fakultet, gde je konkurisao 351 student.

Sve više zainteresovanih je za zajednički studijski program Psihologije, gde se prijavilo 129 kandidata, a biće primljeno svega 30 studenata. Najmanju pažnju brucoša privukao je Agronomski fakultet u Čačku, gde je prijemni polagalo svega 25 studenata, a broj slobodnih budžetskih mesta je 120.

Prema dostupnim podacima, kandidati su najbolje uradili prijemni ispit na Pravnom fakultetu u proseku sa 59,66 od ukupnih 60 bodova, dok je prosek ukupnog broja poena (iz srednje škole i prijemnog ispita) bio oko 95. 

Najmanje bodova beležio je Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, gde su se kandidati na budžet upisali sa prosečno 68 bodova, a na samofinansiranje sa svega 27 poena.

Broj konačno upisanih studenata objavili su Prirodno-matematički fakultet, gde se njih 123 upisalo na fakultet o trošku budžeta, a svega četvoro će sami plaćati studije. 

Na Fakultetu inženjerskih nauka iz državnog budžeta finansiraće se 281 student, a 18 će biti samofinansirajući.

Pedagoški fakultet u Užicu primio je 85 brucoša koji će se finansirati iz budžeta, a njih sedmoro će plaćati školarinu. Za one koji žele da u drugom upisnom roku upišu ovaj fakultet, dobra vest je da je ostalo 58 budžetskih mesta i 70 samofinansirajućih.

Na Fakultetu za hotelijerstvo i tuziram u Vrnjačkoj Banji 94 brucoša je na budžetu i 41 je samofinansirajuće, a za drugi upisnik rok preostalo je 65 samofinansirajućih mesta.

Upisne kvote i cene školarina određuje Savet Univerziteta na predlog Senata, a sve na predlog fakulteta. Senat čine četiri člana rektorskog kolegijuma, dvanaest dekana, isto toliko profesora i šest studenata.

Piše: Maja Đorđević, Kragujevačke
Tagovi:

2 thoughts on “Budući pravnici najbolje uradili prijemni ispit na Univerzitetu u Kragujevcu

  1. Sve je to super!
    ALI na Pravnom KG. daju 60 pitanja, koja vrte poslednjih par godina, tako da samo uzmu rešenja od starijih generacija i to nauče napamet. Sem toga, sva pitanja su im na zaokruživanje. Dete, moje drugarice je tako polagalo prijemni prošle godine. Na tom fakultetu, prijemni je veoma lak.

    1. Da li mogu naći primerke testova sa prošlogodišnjih prijemnih ispita za Pravni fakultet u Kragujevcu negde na internetu? Jako bi mi značilo ako biste mi pomogli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.