Život i razmišljanja mačka Mura je najneobičniji roman koji ćete pročitati

Milica

U knjizi „Život i razmišljanja mačka Mura“, blistavom primeru narativne veštine i biseru ironije i paradoksalne mudrosti, E. T. A Hofman na briljantan način evocira fantastično, smešno i uzvišeno sred jednolične i užurbane svakodnevice, što ovaj raskošni roman čini jednom od najduhovitijih i najneobičnijih knjiga XIX veka i vrhunskim ostvarenjem nemačke romantičarske književnosti.

Mačak Mur je simpatična, samouka životinja koja je napisala priču o sopstvenom ovozemaljskom životu. Ali greškom štampara će se stranice njegove autobiografije pomešati sa knjigom o kompozitoru Johanesu
Krajsleru.

Dok se dve priče prekidaju i smenjuju u dramatičnim trenucima, iz konfuzije se pojavljuju dva potpuno nova lika – Mur je ljubavnik, učenjak, pevač, pesnik, filozof i borac, za sve sposobno stvorenje, pravi odraz renesanse. Krajsler je, nasuprot tome, namučeni genije, nesposoban da pronađe svoje mesto u društvu ili da zadovolji svoje želje; umetnik čija se neobuzdana i nestalna raspoloženja njišu kao klatno između radikalnih ekstrema.

Ako iko bude dovoljno drzak da se u njemu javi makar i najmanja sumnja u neospornu vrednost ove čudesne knjige, nek ne zaboravi da ima posla s mačorom posednikom intelekta, razboritosti i oštrih kandži.

E. T. A. Hofman (1776–1822) bio je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih autora svog vremena. Vrhunsko ostvarenje nemačke romantičarske književnosti „Život i razmišljanja mačka Mura“ dostupno je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

A do 17.tog aprila vulkancic je za sve mališane pripremio neverovatnu akciju i to cak do 40% popusta + besplatna poštarina za poručene knjige preko sajta. Tako da što pre posetite sajt jer ako mališani vole da čitaju pravo je vreme da im se nabavi nova literatura.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.