Izložba „Freske Кosova i Metohije“

Kultura

Izložba „Freske Кosova i Metohije“ biće otvorena povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije i 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve u Galeriji Narodnog muzeja u Кragujevcu 14. 02. 2020. godine u 13 sati.
Reprezentativna izložba realizovana je u saradnji sa Galerijom fresaka Narodnog muzeja u Beogradu. Na izložbi će biti prezentovano 22 kopije fresaka velikog formata, koje su radili vrhunski kopisti i 5 natpisa. Ova kulturna dobra nalaze se u manastirima Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Dečani i Gračanica – četiri spomenika koji su na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Autor izložbe je Bojan Popović, kustos Narodnog muzeja u Beogradu.
Кoncepcija izložbe podrazumeva didaktički, afirmativan diskurs, uperen na upoznavanje – prezentaciju fresaka Кosova i Metohije. Preko izbora eksponata složenost i raznolikost teme jasno je osvetljena. Кosovo, uz Rašku, temelj je srednjovekovne države i osnov identiteta.
Narodni muzej u Кragujevcu ovom kako duhovno, tako i kultorološki izuzetno vrednom izložbom za srpski narod daje svoj doprinos obeležavanju dva jubileja, predstavljajući kulturnu baštinu našeg naroda kroz dela koja su ugrožena i do kojih se teško može doći.

Organizatori: Galerija fresaka Narodnog muzeja u Beogradu i Narodni muzej u Кragujevcu
Autor izložbe: Bojan Popović, kustos Narodnog muzeja u Beogradu. Izložba traje od 14. 02. do 31. 03.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.