LIDERI OPOZICIJE: NEĆEMO PRIZNATI VLAST NAKON LAŽNIH IZBORA

Politika Video

Bojkotovaćemo pedstojeće izbore na svim nivoima, a vlast izabranu na lažnim I unapred pokradenim izborima, nećemo da priznamo, poručeno je večeras sa  Đačkog trga, ispred Prve kragujevačke gimnazije, gde je organizovana prva bojkot konvencija stranaka Saveza za Srbiju (SZS), pokreta i udruženja građana koji su doneli odluku o neizlasku na predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lopkalne izbore, i na kojem su lideri I funncioneri opozicije pozvali gradjane Šumadije i Srbije  da, krajem aprila, ne izlaze na birališta.

Večerašnji skup na Djačkom trgu, na kojem se pobunjeni Kragujevčani koji protestuju protiv režima Aleksandra Vučića i gradske vlasti, okupljaju već više od godinu dana, okončan je šetnjom od Prve kragujevačke gimnazije do zgrade gradske uprave, u kojoj su, sa nekoliko hiljada žitelja šumadijske i prve srpske prestonice, demonstrirali i lideri opozicije: Dragan Djilas, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić, Sergej Trifunović, Boško Obradović i drugi,  i tokom koje se, ulicama u centru grada,  uzvikivalo “Vučiću lopove” i “Izađite napolje”.

Prethodno, na  Đačkom trgu naglašeno je da stranke koje su odlučile da ne izadju na predstojeće izbore, „imaju nultu toleranciju za političke kalkulante, šibicare i parazite“.

  • Bojkot svuda, i u republici i u pokrajini i na lokalu. Svi smo isti. Nema građana drugog reda. Građani Srbije zaslužuju normalan život i izborićemo se za to bojkotom na svim niovima, rekao je večeras  kod Prve kragujevačke i najstarije gimnazije u  Srbiji,  potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović poručio je Kragujevčanima da je srpska opozicija ujednjenija je nego što je ikada do sada.

  • Pre petanestak dana prihvatili smo Deklaraciju srpske opozicije. Srpska opozicija svaku vlast koja bude formirana nakon ovih lažnih izbora neće priznati i njeno formiranje smatraćemo kršenjem ustavnog poretka. Protiv takve vlastina boričemo se se svim raspoloživim sredstvima građanske neposlušnosti dok ne obezbedimo fer i poštene izbore, kazao  je Veselinović.

 Lider Dveri Boško Obradović kazao je da opozicija neće „učestvoati u rialiti šou Maje i Marjana“, aludirajući na Skupštinu Srbije, nazvavši pri tom opoziciju koja ne bojkotuje „opoziciona zvonca“.

  • Kragujevac je prvi grad u kome se održava konvencja bojkota. Ovo nije grad Nikolića, ovo je grad velikih i važnih ljudi. Sve nas osramotio je Tomislav Nikolić. Ali to ne znači da Šumadija neće iznedriti sinove koji će pokazati državotvorni karakter, rekao je Obradović.

Sonja Pavlović iz Građanske platforme ustvrdila je da gradjani Kragujevca i Srbije “neće imitaciju Skupštine  institucija”

  • Da li je Šumadija namerno odsečena od Srbije. Da li je čuvaju za Tomu Nikolića i njegovo jato iz Bajčetine, zapitala (se) Pavlović.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke rekla je da „zakon mora da važi za sve“,  a prvi korak na tom putu je „borba za slobodne i poštene izbore“.

  • Mi ne želimo da naše sestre ginu na naplatnim rampama, a da njihovi direktori letuju na Brionima. Ne želimo da nas predsednik reklamira kao jeftinu radnu snagu, a da naš predsednik i njegovi prijatelji piju najskuplja vina na jahtama, poručila je Rakić,konsgtatujući da Srbija nije država već prćija naprednjačkih porodica.

Socijaldemokratske stranke  Konstantin Samofalov stranke podsetio je okupljene na Djačkom trgu na afere Krušik, doktorat Siniše Malog, ali i na odlazak mladih, ustvrdivši da je „država Srbija osumnjičena za pranje novca i finansiranje terorizma“.

  • Odluka o bojkotu nije bila laka. To nije idealno, ali je bila jedino rešenje. Bojkot nije cilj sam sebi. Cilj bojkota su slobodni izbori i slobodni mediji, rekao je Smaofalov, napominjući da su organizacije poput „Srbija 21“ i onih koji su „zvezde Pinka postali preko noći“ lažna opozicija.

Potpredsednica Stranke slobode i pavde Marinika Tepić je obavestila je sinoć šumadijsku I srpsku javnost  da „150 ljudi svakog dana pobegne iz Srbije, a sada treba neko da nas ubedi da se bori za budućnost naše dece“.

  • Kažu da je bojkot beg sa megdana. Nije tačno bojkot je danas pitanje časti. Bojkot znači reći ne lažima, reći ne farsi. Dajem vam reč, nećemo stati, rekla je Marinika Tepić.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović  kazao je da je iz budžeta potrošeno 400 miliona evra na Železaru u Smederevu da bi je predali KInezima, a u isto vreme smanjivane su plate i penzije, a zatim se obratio onima koji još uvek nisu izašli na ulicu.

  • Koliko vam puta da treba da vam Vučić obeća da će vam povećati plae i penzije, a da vam ih onda skine da biste podigli guzicu i izašli na ulicu, rekao je Trifunović.

 Novi protest Kragujevčana protiv režima Aleksandra Vučića i predstojećih “lažnih I unapred pokradenih izbora” zakazan  je za subotu, 22. februar, kada će, ponovo, kako je najavljeno biti organizovana i šetnja ulicama u centr u grada.

 Piše: Zoran Radovanović
Fotografije: Stevan Pajkić
Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.