300 KRAGUJEVČANA I POKRET VOLIM SELO SVOJE – DUŠAN ZEKA ALEKSIĆ: PREVENTIVA PRE SVEGA

Izbori 2022 Politika

Izborna lista “ 300 Kragujevčana i pokret Volim selo svoje- Dušan Zeka Aleksić“ održala je konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen program u delu koji se odnosi na unapređenje i dalji razvoj zdravstva u Kragujevcu- Preventiva pre svega. Program su predstavili Ljiljana Dizdarević, viša medicinska sestra i kandidatkinja za odbornicu, Vesna Andrejević, specijalista socijalne medicine i psihološki savetnik transakcione analize, kao i Mirko Ćirić, specijalista oralne hirurgije.

Prema rečima Ljiljane Dizdarević program izborne liste “ 300 Kragujevčana i pokret Volim selo svoje- Dušan Zeka Aleksić“ bazira se pre svega na preventivi sa kojom je važno početi još od najranijeg uzrasta, kako bi smo njene benefite mogli da sagledamo u godinama pred nama. Preventivu bi trebalo realizovati, istakla je Ljiljana Dizdarević, opsežnu analizu zdarsvstvenog stanja Kragujevčana i znanja mladih o reproduktivnom zdravlju, psihoaktivnim supstancama i pušenju.

Preventivni rad bi se realizovao kroz otvaranje ili obnovu savetovališta, poput Savetovališta za trudnice, mlade, Savetovališta za mentalno zdravlje, savetovališta za decu sa retkim bolestima, pravilnu ishranu, obnavljanje rada Drop in centra za intravenske korisnike droge, kao i Centra za njihovu rehabilitaciju, resocijalizaciju i reintegraciju u društvenu zajednicu.

Prema rečima Ljiljane Dizdarević, predstavnici liste “ 300 Kragujevčana i volim selo svoje- Dušan Zeka Aleksić“ zalagaće se za otvaranje Opšte bolnice, koja je više nego potrebna Kragujevcu, čime bi sugrađanima bio obezbeđen sekundarni novo zdravstvene zaštite. Kako je istakla, pored Opšte bolnice, gradu je neophodno i formiranje Studentske poliklinike i Odeljenja za zbrinjavanje onkoloških pacijenata kojih je, nažalost, poslednjih godina sve više, a ti pacijenti i njihove porodice su trenutno prepuštene same sebi.

Sve ovo bi, istakla je Ljiljana Dizdarević, pratile kontinuirane promotivne aktivnosti i kampanje, poput kampanje za prevenciju moždanog udara, značaja samopregleda dojke i redovnih ginekoloških pregleda, kampanje za prevenciju i rano otkrivenje dijabetesa, uključivanje stanovništva u nacionalne skrining programe, edukacije i tribine za mlade, kao i mnoge druge akcije usklađene sa kalendarom zdravlja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.