Do 13 časova prijavljivanje Fijatovih radnika za odlazak u inostranstvo, protest u 15 sati

Grad

U fabrici automobila „Fiat Automobili Srbija – FCA“ u Kragujevcu danas u 13 časova završava se prijavljivanje radnika koji su zainteresovani za odlazak na rad u Stelentisovim fabrikama u Evropi u trajanju od 18 do 24 meseca.

U Samostalnom sindikatu te fabrike agenciji Beta je rečeno da su radnici mogli da se prijavljuju i u subotu do 17 časova.

„Danas je primetan veći broj radnika pred ulazom u fabriku, ima gužve, rekao je predsednik Samostalnog sindikata Saša Djordjević.

On ne zna koliko se radnika do sada izjasnilo za odlazak u inostranstvo, ali je procenio da ukupno neće biti više od 250 zainteresovanih.

Prema rečima Djordjevića, za tu odluku je kod najvećeg broja radnika najveća prepreka ponudjena dužina radnog angažmana.

Djordjević je ocenio da je „lepa stvar“ što je u saopštenje Vlade i Stelantisa od subote pojašnjena kategorija zaštićenih radnika koji će biti izuzeti iz socijalnog programa i zadržati posao u fabrici.

On je naveo da ima dosta majki sa decom do pet godina starosti koje su se obradovale jer su u kategoriji zaštićenih.

„Danas smo obezbedili tumeče za petoro radnika koji su gluvonemi kako bi se bolje sporazumeli i informisali u fabrici o svom statusu. Jedan od njih je odlučio da uzme otpremninu, dok su ostala četvporica zainteresovani da rade, ali je za njih otežavajuće, upravo zbog sporazumevanja, da odu u inostranstvo da rade“, rekao je Djordjević.

Prema njegovim rečima, ima još nejasnoća u vezi sa zaštićenim kategorijama, posebno u vezi sa stepenom invaliditeta radnika.

„Sutra, po dogovoru sa Vladom, očekujemo da nam predoče svoju ponudu iznosa otpremnine, za koju radnici traže da bude 1.000 evra po godini staža. Ostalo je i da se precizira zapošljavanje u domaćim firmama za radnike koji će ostati bez posla u Fijatovim fabrikama“, rekao je Djordjević.

On je veruje da u pregovorima može doći do poboljšanja socijalnog programa za Fijatove radnike.

Djordjević je potvrdio i da radnici danas u 15 časova organizuju protest kada će na dva sata biti blokiran saobraćaj na putu Kragujevac – Čačak.

Foto: Lazar Novaković

Tagovi:

1 thoughts on “Do 13 časova prijavljivanje Fijatovih radnika za odlazak u inostranstvo, protest u 15 sati

  1. Hvala im na tome sto su napravili dvocasovnu pometnju na celom prilazu gradu iz pravca Kraljeva, siguran sam da im je to najvise pomoglo u ovim nazovi pregovorima…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.