GRADONAČELNIK KRAGUJEVCA DONEO ODLUKU O TOME KAKO ĆE DA FUNKCIONIŠU JAVNE SLUŽBE U USLOVIMA VANREDNOG STANJA

Grad

Crveni krst da organizuje volontere, sveštnici posete domaćinstvima, kafići da ograniče radno vreme… Šta još, u Odluci koju integralno prenosimo:

ГРАД КРАГУЈЕВАЦ

Градска управа за послове

органа Града

Прес центар

www.kragujevac.rs

број : XXII – 33/2020. године

18.03.2020. година

Градоначелник града Крагујевца на основу члана 51. Статута града Крагујевца  („Сл. лист града Крагујевца“, бр. 8/19), члана 29. Закона о одбрани („Сл. гласник РС“, бр. 116/2007, 88/2009, 88/2009 – др. закон, 104/2009 – др. закон, 10/2015 и 36/2018), Закона о здравственој заштити („Сл. гласник РС“, бр. 25/2019- даље) и Одлуке о проглашењу ванредног стања председника Републике Србије, председника Народне скупштине и председника Владе Републике Србије, с обзиром на проглашено ванредно стање у Републици Србији и опасности од ширења епидемије COVID-19 на територији целе Републике Србије, због обезбеђивања безбедности и заштите живота и здравља становништва, доноси

                                                            О Д Л У К У

о спровођењу мера на заштити становништва од ширења епидемије COVID -19

на територији града Крагујевца

I

Обавезују се сва ЈКП, ЈП, привредна друштва и јавне службе да донесу одлуку о организовању процеса рада за време трајања ванредног стања које је проглашено у Републици Србији, у складу са Уредбама Владе РС, са посебном пажњом на организационе јединице које се баве водоснабдевањем, производњом, дистрибуцијом и снабдевањем топлотном енергијом, управљањем комуналним отпадом, јавним градским и приградским превозом путника, управљањем гробљима, сахрањивањем и погребном делатношћу.

                                                                      II

Обавезује се ЈКП Шумадија Крагујевац, да организује јавни градски и приградски превоз путника тако што ће прилагодити режим вожње актуелној ситуацији и укинути све ноћне поласке. Налаже се предузимање неопходних мера заштите у аутобусима јавног превоза путника тако што се препоручује дезинфекција подова и додирних површина (рукохвата, седишта, стакала, валидатора…) приликом сваке паузе (на окретницама), да возачи аутобуса морају бити опремљени заштитном маском и рукавицама, да уколико не постоји физичка баријера између возача и путника, простор возача заштитити најлонском преградом или на други погодан начин.

                                                                      III

Налаже се комуналним предузећима да свим грађанима корисницима јавно-комуналних услуга на територији града Крагујевца, не зарачунавају камату на неплаћене обавезе до 30 дана од дана доношења одлуке о престанку ванредног стања у РС.

                                                                       IV

Налаже се Црвеном крсту и Центру за социјални рад „Солидарност“ Крагујевац да у сарадњи са Градском управом за развој-Одељењем за ванредне ситуације и планирање одбране у што краћем року организују кол центар и систем доставе лекова и намирница особама које нису у могућности да напуштају своме домове на територији Града.

                                                                       V

Налаже се свим спортским центрима, фитнес клубовима, теретанама, базенима и спа центрима, школама спорта, школама фолклора и др., да одмах прекину са радом. Уколико се оваки садржаји налазе у оквиру других пословних објеката, налаже се стављање ван функције тих делова објеката.

                                                                                  VI

Забрањује се употреба играчака, клупа и другог мобилијара постављених на јавним површинама (шеталишта, јавни паркови, школска игралишта…). Налаже се физичко затварање дечијих игралишта, уколико је то могуће и видно обележавање траком.

                                                                     VII

Налаже се такси превозницима са територије града Крагујевца да у такси возилима спроведу мере које су неопходне за спречавање ширења вируса, са следећим препорукама: возачи морају бити опремљени заштитном опремом (маском и рукавицама), уколико не постоји физичка баријера између возача и путника, простор возача заштитити најлонском преградом или на други погодан начин, након завршене вожње извршити дезинфекцију свих додирних површина и проветравање возила.

                                                                     VIII

Радно време угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова, кладионица, барова и ресторана у хотелима и сл.) одређује се на период од 08 до 19 часова. У угоститељским објектима током радног времена у затвореним просторијама дозвољено је присуство највише педесет лица, уз обавезну удаљеност столова од 2 метра. У пекарама и објектима брзе хране обавезно је одржавање одстојања од најмање 1,5 метра између купаца. Запосленим лицима у угоститељским објектима препоручује се да носе рукавице и заштитне маске, уз редовну дезинфекцију  подова и пултова, обезбедити улазна врата дезинфикационим средствима за обућу.

                                                                     IX

Налаже се банкама и ЈП Пошти са територије града Крагујевца да спроведу заштитне мере које су неопходне за спречавање ширења вируса, нарочито на банкоматима, на којима се препоручује прелепљивање најлонском фолијом тастера, уз редовну дезинфекцију, такође подове и пултове редовно дезифинковати, обезбедити улазна врата дезинфикационим средствима за обућу.

                                                                     X

Налаже се бензинским станицама са територије града Крагујевца да спроведу заштитне мере које су неопходне за спречавање ширења вируса, са препоруком да се елиминише контакт купаца са точилицама за гориво, као и да трговци у објектима носе рукавице и заштитне маске.

                                                                    XI

Запосленима у свим трговинским објектима  препоручује се да носе рукавице и заштитне маске, а на улазу треба да се поставе средства за дезинфекцију обуће. Улаз у објекат ограничити у складу са површином истог тако да се омогући одржавање одстојања од најмање 1,5 до 2 метра, уз препоруку да се купци спрече да не додирују артикле које неће да се купе.

                                                                   XII

Налаже се Градској управи града Крагујевца да предузме све мере из своје надлежности ка установама над којима врши надзор, како би престале са радом који подразумева директан контакт са грађанима (позориште, биоскопи, галерије…).

                                                                   XIII

Обавезују се Градске управе града Крагујевца да пруже сву неопходну помоћ јавним институцијама и установама у процесу заштите и сузбијања ширења вируса, у складу са својим могућностима.

                                                                   XIV

Наређује се Скупштинама станара и регистрованим управницима зграда да спроведу заштитне мере неопходне за спречавање ширења вируса, са следећим препорукама: интерфоне, рукохвате на улазним вратима, тастере у лифтовима и прекидаче за светла у ходницима обложити најлоном и вршити њихову редовну дезинфекцију, више пута дневно вршити дезинфекцију лифтова и ходника, обезбедити улазна врата дезинфикационим средствима за обућу, коришћење лифтова свести на минимум, пружити потребну помоћ станарима који немају могућност редовног снабдевања.

                                                                   XV

Запослени у јавном сектору на територији града Крагујевца због привремене редукције обављања послова изазване епидемијом, а који не спадају у заштићене категорије, стављају се на располагање Центру за социјални рад „Солидарност“ Крагујевац и Црвеном крсту.

                                                                   XVI

Налаже се верским заједницама да обустава обављање обреда који од свештених лица захтевају посете великом броју домаћинстава на територији града Крагујевца.

                                                                  XVII

Наређује се Одељењу за инспекцијске послове Градске управе и Одељењу комуналне милиције да редовно контролишу спровођење ове одлуке, као и других одлука Владе Републике Србије, Министарства здравља и других надлежних министастава посебно у делу рада угоститељских објеката и да о томе обавештавају Кризни штаб, формиран од стране Градског већа.

                                                                  XVIII

У случају да се одлукама и препорукама Владе Републике Србије, Министарства здравља и других надлежних министарстава питања из ове одлуке уреде на други начин, прмењиваће се акти поменутих органа као акти више правне снаге.

                                                                   XIX

Све предложене мере суспендују делове аката донетих од стране надлежних органа града који нису у сагласности са овом одлуком до дана укидања ванредног стања у Републици Србији.

                                                                    XX

Одлука ступа на снагу даном доношења, а објавиће се на интернет страници града Крагујевца и важи до доношења одлуке о престанку ванредног стања у Републици Србији.

                                                                                                                    Прес центар

                                                                                                                www.kragujevac.rs

Tagovi:

2 thoughts on “GRADONAČELNIK KRAGUJEVCA DONEO ODLUKU O TOME KAKO ĆE DA FUNKCIONIŠU JAVNE SLUŽBE U USLOVIMA VANREDNOG STANJA

  1. Zašto dajete mogućnost rada ugostiteljskim objektima??? Na jednoj strani maksimalno ograničavate kretanje građana i upozoravate ih da ostanu kod kuće a na drugoj strani ostavljate ugostiteljske objekte da budu otvoreni za iste te građane??? Čemu to??? Koja je svrha???
    Ako su zatvoreni vrtići, škole, fakulteti, ako se ljudi snalaze i organizuju da rade od kuće, zašto vi ostavljate otvorenu mogućnost okupljanja u ugostiteljskim objektima??? Koja je to mera zaštite?
    Samo nas uvodite u još veću opasnost! Strašno!!!!

  2. Mirno spavaj sada gradonačelniče, sve si lepo napisao (mada ima i nebuloza, na primer, vozači u taksi vozilima da se zaštite najlonom???, i dr…). A to što nema maski, rukvavica i sl., što nema sredstava za dezinfekciju – kako će skupštine stanara da postave sredstva za dezinfekciju obuće na ulaznim vratima, da dezinfikuju prekidače, interfone i sl., kako će … mnogo toga kako će, jer nemaju čime. Važno je da postoji Odluka, sasvim je dovoljno, virus će od straha pobeći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.