I preduzetnice su mame

Društvo

Udruženje „Mame su zakon“ i Digitalna zajednica, uputili su danas saopštenje nadležnima u Vladi Srbije, povodom peticije „I preduzetnice su mame“.

Saopštenje o peticiji je upućeno ministru za brigu o porodici i demografiju, Ratku Dmitroviću, ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dariji Kisić, kao i predsednici Vlade Republike Srbije, Ani Brnabić.

U saopštenju se navodi da su preduzetnice diskriminisane i da zato Udruženje “Mame Su Zakon” i Digitalna zajednica pokreću inicijativu za poboljšanje njihovog položaja.

  • Cilj nam je da se položaj preduzetnice koja se odluči da postane majka izjednači sa zaposlenim ženama. Zahtevamo pravo na pun iznos naknade u toku trudničkog odsustva za preduzetnice koje privremeno ne odjave obavljanje delatnosti. Pravo na pravičan obračun naknade na osnovu kojeg bi preduzetnice imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje u toku porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege dete. Jednakost u korišćenju prava odsustva sa rada radi nege deteta, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, preduzetnica koja odluči da postane majka, ako želi da nastavi poslovanje njene preduzetničke agencije neće dobiti punu naknadu od države za trudničko odsustvo, već samo 50% naknade.

  • Nisu joj uplaćeni doprinosi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta. Za rođeno treće i svako naredno dete ona nema pravo na odsustvo u trajanju od 2 godine kao zaposlene žene, već samo godinu dana. Ne može da prenese na partnera pravo odsustva sa rada radi nege deteta, kao što to može zaposlena žene, dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja pozivaju sve one koji žele da im pruže podršku u obezbeđivanju ravnopravnih uslova korišćenja prava na trudničko, porodiljsko i odsustvo sa rada radi nege deteta, da potpišu peticiju, kojoj možete pristupiti klikom OVDE.

foto: Udruženje „Mame su zakon“
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.