Izabran novi izvođač radova na nadstešnici na kragujevačkoj Tržnici

Ekonomija Grad

Ako se ne desi nešto nepredviđeno, do kraja juna, možda i nešto pre, nastaviće se radovi na nadstrešnici u sklopu Gradske tržnice, to jest – zelene pijace „Centar“. JKP Šumadija izabralo je nove izvođače koji bi trebalo da završe radove koji traju od 2020. godine.

Izabrana je grupa izvođača, koju predvodi građevinska radnja GML inžinjering iz Kragujevca, vlasnika Miroslava Gvozdenovića. Hidrotehničke instalacije treba da uradi SIB Invest d.o.o. Niš, a bravarske radove na čeličnoj konstrukciji  uradiće MI WELD ENGINERING d.o.o. iz Smedereva. Procedura je takva da sada treba da prođe 10 dana tokom kojih neko može da se žali na odluku o izboru. Tek posle toga se pristupa ptopisivanju ugovora sa izabranim izvođačem, a potom treba da prođe još neki dan da se oni uvedu u posao i od tog dana kreće računanje 90 radnih dana koliki je rok za završetak nadstrešnice.

To znači da bi ovaj deo zelene pijace mogao biti gotov najesen. Prema ugovoru radovi će koštati nešto malo više od 85 miliona dinara sa PDV-om, odnosno blizu 71 milion bez PDV-a. Treba reći i to da kada bude gotova nadstrešnica biće osposobljen samo jedan deo pijace, onaj gde su ranije bile tezge za zeleniš i mlečni paviljoni. Predstoje nam tek radovi na samoj zgradi, i na delu gde je prvobitno zamišljena garaža, a sada poslovni prostor. Procedura i kod ovih drugih radova je ista: prvo mora da se raspiše javna nabavka, pa izabere izvođač, pa tek onda krene u radove. Verovatnoća da će sve to da se odradi do kraja godine, kako nam je obećavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ravna nuli, ali na takve njegove iskaze smo navikli. Primera radi samo ova javna nabavka za radove na nadstrešnici trajala je tri meseca, jer je javni poziv raspisan 25. februara, a evo, konačne odluke krajem maja.

Na internetu se ne može naći mnogo podataka o novom izvođaču i njegovim referencama koje bi, osim bankarske garancije, bile i statusna garancija da će posao biti odrađen kako treba. Zna se da su 2020. bili angažovani na rekonstrukciji zgrade bivšeg Okružnog načelstva u Čačku, sada Narodnog muzeja i Međuopštinskog Istorijskog arhiva, a iste godine su radili i podne obloge na renoviranju fiskulturne sale predškolske ustanove „Cvetić“ u Kniću. Vidljjivo je i da im prihodi stalno rastu, to jest da poslednjih par godina imaju sve više i više posla. SIB Invest iz Niša ima i krivične prijave iza sebe, za rad bez građevinske dozvole.  MI WELD iz Smedereva ima sertifikate za 2020, 2021, 2022. kao firma od poverenja koje dobijaju firme za koje nema negativnih komentara na internetu.

Što se tiče novca do sada je na radove na Gradskoj tržnici potrošeno blizu 230 miliona dinara. Sa ovih 85, to je 315 miliona. A tek treba da se radi na zgradi i na ostatku.

Kragujevčane naravno zanima kada će biti gotova  cela pijaca, ali ih isto tako zanima i kada će nam JKP „Šumadija“ saopštiti rezultate veštačenja obligacionih odnosa sa bivšim izvođačem radova „Eurodomusom“, jer želimo da znamo, ne samo šta je urađeno, nego  kolliko novca „Eurodomus“ treba da vrati na ime ugovorne kazne.

Glavni projektant  nadstrešnice je i dalje isti Ivan N. Dimitrijevć, dok je za izbor nadzornog organa takođe raspisana javna nabavka čije rezultate još ne znamo.

Piše: Gordana Jocić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.