Koliko su Kragujevčani platili put delegacije u Milvoki

Grad Politika

Kragujevac i najveći grad američke države Viskonsin, Milvoki, zvanično su gradovi pobratimi, ili, kako to Amerikanci vole da kažu – sister cities od 26. januara ove godine. Protokol o saradnji ova dva grada u gradskoj skupštini Milvokija potpisali su gradonačelnici Nikola Dašić i Kavalir Džonson, a ceremoniji je, pored delegacija i zvaničnika dva grada, prisustvovao veliki broj Srba iz ovog grada i regiona.

Kragujevac ima dugu istoriju pobratimljenja i ova vest bi, sem srpskoj dijaspori u tom gradu, verovatno bila zanimljiva i Kragujevčanima, samo da su bili obavešteni o čemu je reč i koliko sve to košta. Ovako je delovalo da je seo Privremeni organ, na čelu sa Nikolom Dašićem (možda je ideja i Ivice Samailovića, to ne znamo) i rešio – idemo sada u Milvoki da se pobratimimo. Jer, kako tvrdi Boris Kovačević koji je jedno vreme u gradskoj vlasti bio zadužen za međunarodnu saradnju, grad ima napisanu strategiju međunarodne saradnje sa kojim gradovima i zbog čega bi trebalo uspostavljati bliže prijateljske i ekonomske odnose. I odluke o tome se ne donose bez prethodne analize i obaveštavanja javnosti o nameram.

Odluku da se putuje u Milvoki, piše u Službenom listu grada Kragujevca, doneo je Privremeni organ na sednici održanoj 16. januara. Tada je napisano i rešenje ko će da putuje. Određena je i delegacija: Nikola Dašić, Dejan Ružić, vd načelnik Uprave za investicije, Danka Andonovski, članica Komisije za privredu, razvoj, investicije, urbanizam i planiranje i Zoran Lazarević (fotoreporter), zaposlen u Gradskoj upravi za poslove organa grada.

Prema ovom rešenju, delegacija je trebalo da boravi u Milvokiju od 24. do 31. januara. Prema insajderskim informacijama iz lokalne samouprave, Nikola Dašić još uvek ne dolazi na posao, a sednicom Privremenog organa, koja je održana u ponedeljak, 5. februara, predsedavao je Miroslav Petrašinović.

Put i Milvoki, kako piše u odgovoru na pitanja koja je, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Glas Šumadije još 22. januara (odgovore dobili 5. februara) Kragujevčane je koštao skoro milion i 900.000 dinara. Reč je o troškovima prevoza, smeštaja, ishrane, dnevnica, zdravstvenog putnog osiguranja i izdavanja vize.

Zanimljivo je i da je Dašićeva avionska karta plaćena više nego duplo od karata svih drugih članova delegacije – 260.701,00 dinara, dok su karte za Andonovski i Lazarevića koštale 107.727, dinara. Karta kojom je putovao Ružić bila je najjeftinija i plaćena je 106.392,00 dinara.

Javnost još uvek nije obaveštana ni o tome šta podrazumeva saradnja sa ovim američkim gradom i da li će prioritet biti dat privrednoj sardnji, kulturi, ili nečem trećem.

Tagovi:

2 thoughts on “Koliko su Kragujevčani platili put delegacije u Milvoki

 1. Zašto su avionske karte za Dašića 3 puta skuplje od ostalih ? Da li mu je bilo neprijatno da putuje ekonomskom klasom ? Ili je vodio familiju ? Sve plaćamo mi gradjani ! Zašto se tamo predstavljao i potpisivao kao gradonačelnik ? Kad on to sada nije ! On čak nije zvanično ni gradonačelnik u najavi ! Pre će biti gradonačelnik u odjavi ! Koji je na kraju uzeo dnevnicu i putovao o trošku gradjana ! Svaki od dokumenata u kojem je neko lažno potpisan, se može i mora poništiti ! A pare za put mora da vrati u gradsku kasu ! Smena privremenog veća hitno, zbog ove odluke na štetu gradjana ! Sve to treba detaljno proveriti, i obavestiti građane na Skupštini grada !

 2. Sve odluke ovih bahatih likova treba poništiti, jer u tehničkom mandatu nemaju pravo na nove aktivnosti.
  Da ne govorimo da ni prethodne odluke nisu znali da realizuju kako treba.
  O lažnom predstavljanju, da i ne govorimo.
  I čuj…grad pobratim…iz amerike !?
  Baš zanimljivo …
  Treba ih naterati da vrate svaki dinar.
  Pogotovo ovaj Ajnštajn koji sam odredi ko je to nama interesantan i „bratski“ nastrojen. Ili, sestrinski, kako bi oni preko bare rekli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.