BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus: Preminulo četvoro u poslednja 24 sata u Srbiji, Džonson&Džonson tvrdi – naša vakcina štiti od Delta soja

BBC News na srpskom
A nurse prepares a dose of the Pfizer vaccine

Getty Images

U Srbiji su u četvrtak potvrđena prva dva slučaja Delta soja korona virusa, Evropa se suočava sa novim talasom zaraze zbog prisustva navijača na utakmicama turnira EURO2020, a proizvođači tvrde da su njihove vakcine efikasne protiv novih varijanti.

Dok u četvrtak nije bilo preminulih od korona virusa, što je prvi put još od 30. septembra, u Srbiji su u poslednja 24 časa registrovana četiri nova smrtna slučaja od korona virusa, pokazuju zvanični podaci.

Kompanija Džonson&Džonson saopštila je da njena vakcina u jednoj dozi stvara jaku zaštitu od Delta soja i drugih novih, mutiranih varijanti.

Podaci koje ta kompanija tvrdi da ima pokazuju da zaštita traje do osam meseci.

U svetu je do sada zaraženo više od 182,6 miliona ljudi, a preminulo više od 3,95 miliona. Data je 3,1 milijarda doza vakcina pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji u poslednja 24 časa preminulo je četvoro ljudi, nije bilo preminulih, a registrovano je još 74 novih slučajeva zaraze.

Od početka pandemije umrlo je 7.051 ljudi.

U bolnicama je 288, a na respiratorima je 11 pacijenata ljudi.

U poslednja 24 sata testirano je 8.065 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 716.717 slučajeva zaraze.

Virusološkinja Tanja Jovanović rekla je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da je delta soj zarazniji i da daje drugačije simptome od prethodnih varijanti virusa.

Ona je navela da je delta soj potvrđen kod dvoje ljudi koji su u okviru grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju.

„Mladić koji je razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu koja ima umor, zamaranje, jeste gojazna osoba, pa je bilo očekivano da će imati težu sliku“, navela je virusološkinja.


Aplikacija za pomoć pacijentima koji boluju od post-kovid sindroma

Uskoro će u Srbiji biti dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

Vakcine

BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation


Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.


Ukratko iz sveta:

  • U školama bi trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbeglo vraćanje na onlajn nastavu u slučaju novog talasa epidemije, preporučio je evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
  • Američka farmaceutska grupa Džonson i Džonson saopštila je da jedna doza te vakcine efikasna i protiv Delta soja virusa, sa imunološkim odgovorom koji može da traje najmanje osam meseci
  • Vlada Australije je najavila dalje drastično smanjenje broja putnika kojima je dozvoljen ulazak u zemlju, dok vlasti pokušavaju da suzbiju širenje virusa zaključavanjem nekih većih gradova.
  • U Bangladešu od ponedeljka jednonedeljna zabrana kretanja
  • U svetu je do sada zaraženo više od 182,6 miliona ljudi, a preminulo više od 3,95 miliona. Data je 3,1 milijarda doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.667 ljudi, a oporavilo se 183.534 ljudi

  • Hrvatska – 359.975 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 8.209 ljudi, a oporavilo se 351.241

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, saopšteno je na sajtu Ambasade Srbije u Zagrebu.

Za ulazak u Hrvatsku više nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan test.

  • Slovenija – 257.358 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 4.419 ljudi, a oporavio se 252.368 pacijenat

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.485 ljudi, a oporavilo se 150.063

Preminulo je 1.613 ljudi, a oporavio se 98.371 pacijent

U Crnoj Gori od ponoći stupaju na snagu nove protivepidemiološke mere koje podrazumevaju duže radno vreme u kafićima i žive muzike na otvorenom, ali i neke pogodnosti onima koji se vakcinišu.

  • Kosovo – 107.706 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.248 ljudi, a vakcinu je primilo 19.257

Man getting test

Getty Images

Kako je u svetu?

U školama bi trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbeglo vraćanje na onlajn nastavu u slučaju novog talasa epidemije, preporučio je evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Letnji meseci pružaju priliku vladama da uvedu paket mera koje će doprineti smanjivanju stope zaraze i izbegavanju zatvaranja škola“, naveo je direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge.

U zajedničkom saopštenju sa Uneskom i Unicefom ocenjuje se da je zatvaranje škola „negativno uticalo na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit dece i mladih“.

Testiranje u školama bi moglo da se preporuči u slučaju klastera u nekoj ustanovi, ali SZO smatra da testiranje može da se preporuči čak i u odsustvu simptoma kod učenika i zaposlenih.

„Ne možemo da dozvolimo da deci budu uskraćeni obrazovanje i razvoj zbog pandemije“, poručio je Kluge.

SZO smatra da zatvaranje škola treba da bude krajnja mera i to samo u slučaju „eksplozije broja zaraženih ili ako širenje zaraze ne može da se kontroliše nekom drugom merom“.

Ta institucija UN juče je upozorila da se u Evropi povećava broj novozaraženih korona virusom i to delta sojem koji je zarazniji.

Američka farmaceutska grupa Džonson i Džonson saopštila je da jedna doza te vakcine efikasna i protiv Delta soja virusa, sa imunološkim odgovorom koji može da traje najmanje osam meseci.

Prema studiji koju je sprovela farmaceutska grupa na maloj grupi od osam osoba vakcinisanih njenom vakcinom, antitela i ćelije njihovog imunološkog sistema neutralisali su delta soj virusa.

Druga studija na 20 vakcinisanih pacijenata iz Medicinskog centra Bet Izrael u Bostonu dala je iste rezultate.

Podaci tih studija su pre objavljivanja postavljeni na platformi BioRkiv na kojoj naučnici mogu da stave rad pre eventualnog objavljivanja u naučnom časopisu.

„Verujemo da naša vakcina pruža dugotrajnu zaštitu od kovid-19 i omogućava neutralizaciju delta soja“, naveo je u saopštenju Pol Stofels (Paul Stoffels), naučni direktor kompanije Džonson i Džonson.

Podaci tokom osam meseci pokazuju da vakcina protiv korona virusa, koja se daje u jednoj dozi, „proizvodi snažan neutrališući odgovor antitela koji se ne smanjuje, već tokom vremena primećujemo poboljšanje“, rekao je Matai Mamen, zadužen za istraživanja i razvoj u kompaniji.

Vlada Australije je najavila dalje drastično smanjenje broja putnika kojima je dozvoljen ulazak u zemlju, dok vlasti pokušavaju da suzbiju širenje virusa zaključavanjem nekih većih gradova.

Premijer Australije Skot Morison je najavio da će broj putnika koji mogu da uđu u Australiju biti prepolovljen.

S obzirom da je zemlja postavila cilj da na svom tlu nema slučajeve Kovid-19, samo 6.000 putnika nedeljno je moglo da dođe komercijalnim letovima u Australiju nakon čega je obavezan dvonedeljni karantin u hotelu.

Morison je danas rekao da će do sredine jula dozvoljeni broj putnika biti smanjen na 3.000, dok sve više stanovnika ne krije ogorčenje zbog restriktivnih mera, nedostataka u sistemima karantina i sporosti kampanje vakcinacije.

Više od 18 meseci od početka pandemije kovid-19, manje od osam odsto odraslih primilo je dve doze vakcine.

„Ovo je težak period za one koji se suočavaju sa ograničenjima“, rekao je premijer Morison.

Oko 10 miliona stanovnika Sidneja, Brizbejna i Perta zaključano je od danas zbog ponovnog izbijanja zaraze, dok je juče registrovano 27 novozaraženih korona virusom.

Pre izbijanja pandemije, oko 260.000 putnika je svake sedmice dolazilo u Australiju.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.