NIKOLIĆ O(P)STAJE, NIKADA SE NIJE ZAMERIO VUČIĆU

Društvo Komentar Politika

Ako je suditi prema nezvaničnim najavama iz Srpske napredne stranke, funkcioner SNS, gradonačelnik Kragujevca i sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića – Radomir (Nikolić) konačno je “dolijao”. Čišćenje SNS od loših i odnarodjenih kadrova, moglo bi, saznaju mediji u redovima te stranke, da počne upravo u Kraghujevcu, i to smenom  Radomira Nikolića sa gradonačelničke funkcije u tom gradu, nakon čega bi, kako  se špekuliše, bio rasporedjen na “utešni posao” u diplomatiji, u Kini, na primer.

Ukoliko je osnovana, rečenoj informaciji u Kragujevcu,  pa i u samoj Srpskoj naprednoj stranci, obradovali bi se mnogi. Ponajviše, najverovatnije, nekadašnji gradonačelnik Kragujevca i lider Zajedno za Šumadiju  Veroljub Stevanović koji je, krajem prošle, a naročito u prva dva – tri meseca  ove godine, ponovo bio “vidjen” na mestu gradonačelnika Kragujevca, umesto Radomira Nikolića, svakako, koji je i tada, kako se špekulisalo, posle najavljivane smene sa mesta prvog čoveka šumadijske prestonice trebalo da bude poslat u diplomatiju, u Kinu, najverovatnije.  Koliko su, početkom godine, najave o smeni Nikolića bile ozbiljne svedoči i činjenica da je Veroljub  Stevanović zaista pregovarao sa vrhom SNS, pa i sa liderom te stranke i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o povratku na vlast u Kragujevcu.  Javna je tajna i da je Stevanovoić nosio Vučiću “na uvid”  više od 20 razvojnih projekata koji su, uz podršku države, trebalo da budu realizovani u Kragujevcu, posle promene vlasti, odnosno smene Nikolića juniora i povratka Stevanovića na gradonačelničku funkciju.

Od svega, ipak,  nije bilo ništa. Radomir Nikolić  koji je, u minulih pet godina, koliko je na vlasti  u Kragujevcu, najmanje dva – tri puta godišnje,  na gotovo istovetan način (smenom i slanjem u diplomatiju), “uklanjan” sa gradonačelničke funkcije, i dalje je na tom mestu, na kojem će, gotovo izvesno, ostati do narednih lokalnih izbora, koji će redovno biti organizovani u proleće naredne godine. Kako se Nikolić poslednjih dana, nakon obilnijih kiša koje su oštetile saobraćajnice u rubnim delovima Kragujevca, nekako iznebuha probudio i “razgoropadio” nudeći rešenja za rekonstrukciju poplavljene infrastrukture, to je sve očitije da se sprema i za predstojeće izbore,  što je u krugovima bliskim “dinastiji iz Bajčetine”, inače,  već i najavljivano.

U tome bi jedino mogao da ga spreči Aleksandar Vučić, a da li će, ostaje da se vidi. Vučić i vrh SNS-a imalli bi, smatraju poznavaoci šumadijskih  političkih (ne)prilika,  puno razloga da  Radomiru Nikoliću “vide ledja” i spreče ga da se ponovo kandiduje za gradonačelnika Kragujevca, pre svega na listi čiji će nosilac, bez ikakve dileme, ponovo da bude predsednik Srbije. Kragujevac je u poslednjih pet godina, od kad su naprednjaci predvodjeni Radomirom Nikoliće, i ovde oteli vlast, koju su,  potom, na izborima 2016. ipak verifikovali, ponovo teško devastiran i grad bez gotovo ikakve persepktive, zaturen u šumadijskim brdima izvan glavnih magistralnih saobraćajnica i državnih razvojnih planova, te su stagnacija, propadanje i raseljevanje stanovništva sve opskurnija realnost prve prestonice moderne države Srbije. Aktuelno gradsko  rukovodstvo, sa sinom  Tomislava Nikolića na čelu, sve je pčitije, nema ni znanja, ni  ambicije da nešto preduzme, niti može da utiče na državni vrh da promeni više nego ignorantski odnos prema Kragujevcu i Šumadiji.

Otuda bi se predizbornoj smeni Radomira Nikolića, bez ikalve dileme, obradovali i mnogi Kragujevčani koji su 2016. glasali za njega. Obradovali bi se, nije nepoznanica, i neki njemu blisko saradnici iz SNS-a, koji tvrde da je u istraživanjima javnog mnjenja  “nedovoljno prepoznatljiv”, što ozbiljno ugrožava rejting kragujevačkih  naprednjaka u šumadijskom  biračkom telu, i što bi mogao Vučiću, kako priželjkuju, da bude ključni argument da eventualno, pre izbora, smeni, ili ne dozvoli Radomiru Nikoliću da bude prvi na listi SNS na predstojećim lokalnim izborima.

U Šumadiji je mnogo više onoih koji veruju da bi vrh SNS mnogo pre mogao da spreči ponovnu kandidaturu Radomira Nikolića, i da mesto prvog na lokalnoj listi  SNS poveri Veroljubu Stevanoviću, na primer, nego da ga, pre izbora, smeni sa gradonačelničke funkcije u Kragujevcu. Oni kojo ovo tvrde svojevremeno su i  Veroljuba Stevamnovića (in)direktno upozoravali da će Vučić teško da odluči da se smenom aktuelnog gradonačelnika dodatno zameri svom “političkom ocu”  i nekadašnjem partijskom šefu Tomislavu Nikoliću. Istovremeno, smatraju u ovim krugovima, najave o čišćenju  Srpske napredne stranke od “neradnika” i “lopova” koje u javnosti najgrlatije, pored samog Vučića, lansira potpredsednica SNS ZoranaMihajlović, i koje traju od dolaska te partije na vlast, najobičnia su, kako je politička praksa pokazala, demagogija i šarena laža, ili(ti) politikantski  rijaliti.

Iz Srpske napredne stranke, u minulih sedam godina, naime, nije oteran nijedan “neradnik” i “nesposobnjaković”, pa sigurno neće ni Radomir Nikolić. To, naravno, ne znači da Vučić o Tomislavu Nikoliću i sinu (mu)  Radomiru ima bolje mišljenje od ostalih funkcionera SNS koje najmanje tri – četiri puta godišnje, na stranačkoim skupovima, bezobrazno ponižava i tlači. Naprotiv! Ali, iz SNS-a su, u minulih sedam godina, najureni samo oni, primer je Saša Mirković iz Zaječara, koji su se usprotivili Vučiću i(li) ukazali na njegove i malverzacije njegovog najbližeg okruženja. Radomir Nikolić  je. bez obzira na sve medijske, kuloarske i ostale najave i špekulacije o njegovoj smeni, strogo vodio računa da se na bilo koji način ne zameri Aleksandru Vučiću. Zbog toga će, sva je prilika, kako procenjuju šumadijski politički “kibiceri”, i da ostane na gradonačelničkoj funkciji u Kragujevcu, barem do predstojećoih lokalnih izbora.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

7 thoughts on “NIKOLIĆ O(P)STAJE, NIKADA SE NIJE ZAMERIO VUČIĆU

 1. Radomir nikolić je dobio grad na upravljanje kao deo paketa koji je Toma njegov otac, tražio za sina. Pri tom je Vučić zatražio da se otac i sin sami snalaze za novac za gard , i zato Vu;ić nije dao ni evro za puteve za obilazice i autoput ka Čačku. Dolazak Milanovića u Sobovicu nema veze sa malim nikolićem pa to treba i izuzeti iz njegovog bilo kakvog uspeha ili neuspeha. Svi su već odavno izvukli zaključak da niko od investitora bez obilaznica i auto puta ka Čačku neće uložiti novac u Kragujevac, i tu je Kargujevac talac klana Nikilić, koji nikada neće obezbedediti stotine miliona evra za te namene. Grad Kargujevac će se izvući samo ako Verko paktira sa Vučićem ili Vučić sam postavi nekog svog na čelo grada kome će dati novac i investitore. Ova epizoda sa malim nikolićem će biti brzo zaboravljena, jer tu nisu potrebne nikakve analize kad svi pa i oni oko njega vide da niko u grad ne dolazi da investira. Jedini uspeh malog radomira je njegov direktor u JP Urbanizam Dunčić koji retko dolazi na posao,iako mu gradjani Kragujevca uz pomoć malog nikolića daju platu od 100.000 reprezentaciju od 100.000 i dnevnice od 100.000 i sve to kao kontra uslugu za crtanje autobusku stanicu na privatnom zemljištu umesto na zenljištu u vlasništvu grada Kragujevca što je bnilo ucrtano dok nije došao geograf iz NS kojeg je doveo lično mali nikolić. To što taj direktor JP Urbanizam ima predmet u Agenciji za brobu protiv korupcije kao direktor JP Urbanizam sa predmetom za zloupotrebu službenog položaja pod brojem 014-012-00-0028/18-11 i to što to malog nikolića ne zanima, nije ni bitno, jer će kad tad , za to odgovarati ili samo taj direktor, ili zajedno on i mali radomir za te malverzacije koje sada više nisu nikakva tajna Mali nikolić misli da ako ulicama Kragujevac protestvuje 150 ljudi, da mu niko ne može ništa, ali Vučić zna da mali nikolić mešetari u Kargujevcu, podržava SBB i Šolaka http://rs.n1info.com/Vesti/a494117/Kompanija-SBB-organizovala-akciju-ciscenja-nakon-Arsenal-Festa-u-Kragujevcu.html gde se u 40 sekundi njegov predsednik Skupštine Petrašinović zahvaljuje privatniku iako je Arsenal gradsko zemljište gde neko (a ne grad Kragujevac) zaradjuje novac i deli ga sa nikolićevom ekipom na čelu sa Bjeletićem i umesto da grad zaradi i sredi Arsenal od profita od ukaznica on se zahvaljuje i kleči pred Šolakom i SBB. Nesposbnost nikolićevog tima ide toliko daleko da oni smatraju da su za grad učinili mnogo iako je taj učinak na tako lošem nivou da ne umeju ni jednu rupu da zakrpe a kamoli da dobiju pare za kružne tokove i obilaznice. Ostanak nikolića na vlasti posle izbora biće agonija za grad koji je već talac nesposbnog tima i gradonačelnika koji je umislio da sve zna, i koji se kao takav u sve petlja…mali radomir i dalje ima sreće, jer odbornici SNS ne čitaju vesti i komentare sa interneta, pa će i o svojoj smeni kao deo klana nikolića saznati iz medija kad budu počeli da čitaju vesti iz svojeg sospotvenog interesa !!!

 2. svi ti što se nadaju da će predvoditi naprednjake i tako pobediti su najobičniji mešetari. Stiže “300 Kragujevčana” da im rasturi igranku

 3. Ja bi glasao sa porodicom kao i moji projatelji za 300, ali bi oni pored akcija koje vode, morali da pokrenu borbu protiv korupcije i osudi ovakvo rukovodjenje gradom koje pominje Borislav, jer je ako to ne radi, 300 onda su samo meka opozicija Nikoliću, koja sa njim kao takva može i u koaliciju pa kad dobiju izbore mogu predstavnicima 300 da dodele resor sredjivanja parkova. Zato i predsedništvo 300 pšrozivaju da rade za Nikolića i da su nagradjeni da napuste Verka , primetno je da Aleksić nikada nije kritikovao Nikolića za loše vodjenje grada umesto da bude prvi koji to radi !!!

 4. Udruženje 300 se brine o klupicama i verovatno saradjuje sa Nikolićem jer da su prava opozicija oni bi pokrenuli važna pitanja pre svega u kojima se KRŠI ZAKON. U tom „JP Urbanizam“ Kragujevac kojeg pominje Borislav je na predlog Nikolića postavljen za predsednika NO Radislav Srećković, koji NE ISPUNJAVA uslov da je tri godine radio na poslovima koji su povezani sa preduzećem, jer je u pitanju mašinski inženjer koji nikada nije učestvovao u radu na izradi urbanističke dokumentacije niti bilo kojem drugom povezanom poslu jer je radio u ZASTAVA KAMIONIMA preduzeću, koje se nikada nije bavilo urbanizmom . Član Zakona koji to reguliše je
  ZAKON O JAVNIM PREDUZEĆIMA
  („Sl. glasnik RS“, br. 15/2016)
  a) Nadzorni odbor
  Član 18
  Za predsednika i člana nadzornog odbora imenuje se lice koje ispunjava sledeće uslove:
  4) da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća;
  Na sajtu tog preduzeća u biografiji Srećkovića stoji da obavlja funkciju „Član gradskog odbora Kragujevca i član Skupštine SNS-a Srbije“, što za obavljenje funkcije predsednika Nadzornog Odbora NIJE DOZVOLJENO http://www.urbanizam.co.rs/nadzorni_odbor.html
  ZAKON O JAVNIM PREDUZEĆIMA
  („Sl. glasnik RS“, br. 15/2016)
  Član 19
  2) da nije član političke stranke;
  Pored Srećkovića i drugi član na predlog Nikolića u tom NO „JP Urbanizam“ je postavljen PROTIV ZAKONA jer dolazi iz DP“21. Oktobar“ preduzeća u kojem NIJE RADILA „na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća“ u kojem je sada funkcioner pa svoju naknadu za rad uzima nezasluženo jer funkciju obavlja protivzakonito.
  Sve ove ZLOUPOTREBE treba da osude sve stranke i sva Udruženja u gradu, a ne da komentarišu parkove i visinu trave, dok se NESTRUČNO i NEZAKONITO vode javna preduzeća čiji rad finansiraju gradjani Kragujevca. Iz svega navedenog proizilazi da su sva dokumenta potpisana od strane ovih lica NEZAKONITA jer oni svoju funkciju obavljaju PROTIVZAKONITO. Postavljanje ovih lica funkcije su izglasali odbornici SPS, SNS i koalicionih partnera bivših DS a sada SDP, u Skupštini grada Kragujevca na predlog Radomira Nikolića !!!

 5. SNS ako pravi čistku mora početi od najvećeg lažova Vucica pa Nikolic master Tomislava , Radomira Nikolica, ministra policije Stefanovica, Maje Gojkovic , Igor itd.

 6. Gradjani Kragujevca treba da znaju da je Kragujevac talac svadje Nikolića sa Mihajlovićkom koja mu za 5 godina nije dala ni jedan evro za puteve. Umesto da podnese OSTAVKU jer drži grad Kragujevac kao TAOCA, on se bori da ostane što duže da bi zaradjivao na provizijama preko urbanizma i bespravne gradnje koje ima po celom centru Kragujevca kojeg je on lično svojim nečinjenjm potpuno upropastio u poslednje 5 gopdina, on i dalje sedi i sramoti Kragujevac koji je uvek imao časne i ozbiljne ljude na čelu grada kroz decenije, i prvi put čitača gasa iz Srbijagasa koji uzima provizije od banaka, od investitora za bespravnu gradnju i postavlja direktore kojima daje platu od para gradjana Kragujevca i to u iznosu od 300.000,00 kao tog geografa u JP Urbanizam , samo da bi mu nacrtao i overio to sada svi znaju autobusku stanicu na privatnoj imovini i tako napravio prostor za (PRO) viziju. Sve opozicione partije treba da se ujedine oko jednog jedinog zadatka a to je proterivanje Nikolića prosečnog čitača gasa, sa mesta gradonačelnika, kako nas više ne bi brukao i kako bi neko konačno tražio i dobio pare za obilaznice i autoput, jer je jasno da Nikoliću te pare nikada neće dati, jer ga smatraju neozbiljnim i nesposobnim i usvadji sa ministarkom zbog uvreda koje je ona uputila Tomi . Umesto da se okruži sposobnim ljudima, okružen je partijskim poltronima i mediokritetima koji mu klimaju glavom dok grad propada iz dana u dan. Opozicija u Kragujevcu mora paktirati medju sobom i okupiti stručan kadar koji će ovoj neznalici reći šta treba da mu kaže po svim stručnim pitanjima iz.EKONOMIJE, PRAVA, OBRAZOVANJA, ZDRAVSTVA, URBANIZMA, INVESTICIJA. Treba napraviti hitno VANREDNI ŠTAB ZA OPORAVAK KRAGUJEVCA i okupiti nestranačke ljude i krenuti u kampanju pod motom „ZA SPAS KRAGUJEVCA“ sa jedinim ciljem sprečavanjem Radomira Nikolića da poptpuno upropasti ovakav grad kao što je KRAGUJEVAC koji je za 5 godina njegove vladavine postao nepriznat grad od strane države i kojem niko iz državnog vrha nije došao na 200 godina od njegovog osnivanja 2018 . SRAM TE BILO RADOMIRE NIKOLIĆU ŠTO SI SE USUDIO DA PREDVODIŠ GRAD I DA SE U SVE PETLJAŠ, A DA NISI SPOSOBAN NIZAŠTA, I DA JOŠ UVEK NISI PODNEO OSTAVKU, I VRATIO DUG DRUŠTVU, I POTRUDIO SE DA OČITAŠ VIŠE BROJILA NEGO ŠTO SI OČITAVAO PRE NEGO ŠTO SI NA NESREĆU GRADJANA KRAGUJEVCA PRIHVATIO FUNKCIJE GRADONAČELNIKA ZBOG LIČNE A NE KORISTI ZA GRADJANE GRADA KRAGUJEVCA !!!

 7. Podržavam Radomira Nikolića jer je kao pravi demokrata dopustio osnivanje Djilasove stranke u Velikoj Sali Skupštine grada Kragujevca i što nije prihvatio Vesićev poziv na linč protiv medija u Srbiji, već je pohvalio SBB i Šolaka preko izjave predsednika Skupštine grada Petrašinovića za N1, jer mislim da tako treba, i da je bolje da Kragujevac ne zavisi od Vučića i ima svoju vlast. Dobro je i što našeg Raleta na protestu niko i ne pominje i što svi govornici samo protestvuju protiv Vučića. Samo je ostalo još da Toma dovede te investitore i grad će da procveta a onda nam ni Vučić ne treba jer nam ionako ništa nije ni dao .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.