foto: Glas Šumadije

Obeštećenje za mame

Društvo

„Majke, ne dajte da vas zbune novim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom“, stoji na početku saopštenja koje je danas objavila Inicijativa „Mame su zakon“.

  • Sve porodilje koje su od 1. jula 2018. godine bile na porodiljskom odsustvu ( koje se otvara 45, odnosno 28 dana pre termina određenog za porođaj i traje do 3 meseca od rođenja deteta ), a primale su manje od minimalca, imaju pravo na obeštećenje, stoji u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je Ustavni sud proglasio neustavnom odredbu kojom su mame morale da imaju najmanje 6 uplaćenih zarada da bi na porodiljskom odsustvu primale minimalac.

Ta odluka stupila je na snagu 29. maja 2021. godine, što znači da se do kraja novembra može potraživati naknada zarade, a posle isteka roka se gubi to pravo, upozorila je Inicijativa i navela da njihov pravni tim pruža svu pravnu podršku. 

  • Naš pravni tim pruža pravnu podršku, javite se na našu e-mail adresu: pravnitim.msz@gmail.com kako bismo Vas poučili da li to pravo imate i kako biste mogli da ga ostvarite, zaključuje se u saoštenju Inicijative.

foto: Katarina Vasiljević Siročić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.