foto: Evropska zelena partija

Osnovan odbor Evropske Zelene Partije u Stanovu

Izbori 2022

Evropska Zelena Partija osnovala je juče novi opštinski odbor u Stanovu. Kako se navodi u saopštenju partije, aktivisti ove stranke su svojim radom na terenu doprineli povećanju interesovanja za ideje i smernice Evropske Zelene Partije.

  • U vremenu kada imamo pojavu velikog broja novih zelenih političkih opcija, na osnovu njihovog delovanja, jasno se izdvajaju one koje nisu takozvane „lažne zelene opcije“. Svojim delovanjem u poslednjem periodu Evropska Zelena Partija je pokazala da se nikako ne može svrstati u političke opcije, koje osim prefiksa zelene nemaju nikakve druge veze za zelenim političkim delovanjem, navodi se u saopštenju.

Novoosnovana stranka odmah se dotakla teme smanjenja zagađenja vazduha u Kragujevcu, gde je kao glavni problem navela korišćenje drva i uglja u grejnoj sezoni. Evropska partija Zelenih rešenje vidi u prelasku na upotrebu prirodnog gasa kao ekološki prihvatljivijeg fosilnog goriva.

  • Taj proces ( je ) u Kragujevcu usporen jer preduzeće „Uzor“ jedino ima ugovor sa gradskom toplanom o povezivanju individualnih domaćinstava na gasovodnu mrežu i taj svoj monopolistički položaj koristi da više naplaćuje troškove izrade projekta grejanja. Gradska toplana Energetika d.o.o. bi trebalo da uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) preko međunarodnog tendera zameni kotlove na ugalj kotlovima na gas i sanira deponiju pepela. Legalizacija objekata je takođe usporena jer gradska administracija traži potvrdu da se plac ne nalazi na trusnom području koja se može dobiti od samo jednog projektanta po visokoj ceni od oko dvadeset hiljada dinara umesto da je grad sam zonirao trusna područja na svojoj teritoriji. Upotrebnu dozvolu nema 91% objekata što upravnicima zgrada onemogućava konkurisanje za projektna sredstva, navode iz stranke.

Izlivanje otpadnih voda i drugih zagađujućih materijala u reke Ždraljicu i Lepenicu, koji uništava živi svet u njima i narušava ravnotežu ekosistema, kao i stanovništva, teme su kojima će se, kako kažu iz stranke baviti.

  • Ne smemo dozvoliti da nas bilo koja poteškoća pokoleba na našem putu ka zdravoj ekološkoj budućnosti. Uspostavljanje ravnoteže sa činiocima životne sredine i rad na poboljšanju ekološke situacije su motivisani ostavljanjem zdravog i bezbednog okruženja za našu decu i generacije koje dolaze. Mi ne želimo da molimo bilo koga za ono što je naše ustavom garantovano pravo. Izborićemo se za pravo na zdravu životnu sredinu učešćem u radu gradskih institucija u Kragujevcu i republičkom parlamentu. Zato sa nestrpljenjem očekujemo izbore na svim nivoima kako bi građani dobili svoje predstavnike u skupštinama koji će se snažno boriti za prava malog čoveka i našeg komšije, za zdrav život i zdravu ekonomiju, istakao je predsednik Evropske zelene partije, dr Dejan Pavlović.      

Za predsednika opštiskog odbora u Stanovu izabran je Zoran Milentijević.

foto: Evropska zelena partija
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.