Pobednici Hakatona za mlade Rome i druge marginalizovane grupe predstavili iskustva

Društvo Grad

Završni događaj Hakatona koji je realizovan u okviru četvorogodišnjeg programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ , koji sprovodi Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, održan je danas u prostorijama Biznis inovacionog centra.

Program koji je na teritoriji Kragujevca i Pirota sproveo Business Innovation Programs ( BIPS ) okupio je mlade Rome, kao i pripadnike drugih marginalizovanih grupa od 15 do 30 godina, pred kojima su isti socio – ekonomski izazovi. Oni su tokom nekoliko meseci prošli dug put od identifikacije problema lokalnog karaktera preko razrade rešavanja i uz podršku partnera sproveli svoje ideje. Završnom događaju – prezentaciji iskustava iz implementacije svojih ideja pobedničkih timova iz Kragujevca i Pirota, prisustvovali su Ivana Simonović savetnica u programu Nemačke razvojne saradnje – Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Stefan Jovanović pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom.

  • Osnovni cilj ovog projekta bio je da čujemo glas mladih. Ovo je veliki program koji se sprovodi od 2018. do marta 2023. godine kazala je Ivana Simonović savetnica u programu Nemačke razvojne saradnje.

Ceo program traje već godinu dana i preko 30 mladih iz Kragujevca i Pirota bilo je deo celog pilot programa, koji će biti nastavljen. Puno je naučenih lekcija i puno informacija sa kojima dalje možemo da radimo, da što više uključimo mlade.

  • Danas smo imali priliku da čujemo pobedničke timove iz Kragujevca i Pirota sa njihovim sjajnim idejama kako da unaprede goruće probleme kada je reč o mladima, istakla je Gordana Damnjanović.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.